Klassiekers: Salade Niçoise
De "Salade Niçoise" is een klassieke, alom bekende salade, die ook vaak terug te vinden is in de menukaart van restaurants en bistro's. De mengeling van mediterraanse, zomerse accenten en verse tonijn is een absolute aanrader. Ondanks zijn bekendheid is het een niet alledaagse salade vanwege zijn reputatie van arbeidsintensief te zijn en niet goedkoop vanwege de tonijn. Hieronder een omschrijving en een recept met een democratisch kostenplaatje.
Historiek
De salade Niçoise is een salade die zijn oorsprong vond aan de Middellandse Zee, in Frankrijk. Meerbepaald in de stad Nice, één van de commerciële trekpleisters van de Middellandse Zee. Vanwege de ligging van deze stad, is het uiteraard niet vreemd dat de plaatselijke keuken vaak vis als basis voor een gerecht gebruikt, zo ook in deze klassieker der salades. In en rondom Nice bestaat er tot op heden nog steeds discussie over wat nu de enige juiste en originele versie is van de salade. Het antwoord is eigenlijk simpel ... er is geen enige juiste versie: de salade heeft een aantal basisingrediënten, maar kan zo uitgebreid gemaakt worden als men zelf wil, met tal van extra ingrediënten. Al deze variaties vallen immers ook onder de naam "Salade Niçoise", iedere kok of hobbykok is vrij om zijn salade Niçoise te bereiden zoals hij wil, er is geen officieel recept en salade Niçoise is geen beschermde naam. Hieronder een bekende versie.
Recept
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1/2 ijsbergsla/kropsla
- 250 gram groene sperziebonen
- 2 eieren
- enkele zwarte olijven
- 1 rode ui
- 2 tomaten
- 1 doosje (zoute) ansjovis
- 2 moten verse tonijn
- 1 citroen
- olijfolie
- lente-uitjes/dille/peterselie
- azijn (witte wijn of natuurazijn)
- mosterd
Bereidingswijze
- Kook de eieren, na 10 minuten onder koud water laten "schrikken".
- Pel de eieren en snijd ze in mooie partjes.
- Kook eveneens de sperzieboontjes in ruim gezouten water beetgaar (5-tal minuten), laat ze vervolgens ook onder koud stromend water afkoelen.
- Was de sla en ciseleer (opplooien en fijnsnijden).
- Snijd de tomaten lichtjes in met een kruisje en verwijder het groene kroontje, dompel ze een 12 tal seconden onder in kokend water en leg ze vervolgens in een bakje met ijskoud water.
- Pel de tomaten en snijd ze in mooie partjes.
- Schil de ui en snijd mooie dunnen ringen van de ui.
- Klop een eetlepel mosterd los met een scheutje azijn en voeg al roerend een beetje olijfolie toe, kruiden met peper en zout.
- Zet nu een grillpan op hoog vuur.
- Leg de tonijnmoten in een bord en besprenkel met een beetje olijfolie, kruid ze stevig met peper, zout, ...
- Schik op een bord een beetje fijngesneden sla, leg er een handvol groene boontjes op.
- Leg rondom de sla afwisselend de partjes ei en tomaat.
- Bovenop de boontjes enkele uiringen strooien.
- Napeer vervolgens een beetje vinaigrette over het geheel, kruid verder bij met peper en zout.
- Leg nu de tonijnmoten in de pan en grill de tonijn kort (2 minuten) aan beide zijden zodat de tonijn vanbuiten mooi is dichtgeschroeid, maar vanbinnen nog mooi rood blijft.
- Schik de tonijn bovenop de salade en boontjes.
- Werk af met ansjovis, gehakte groene kruiden en enkele zwarte olijven.
Variaties
Om de kosten te drukken, of uit ideologische overwegingen, is het perfect mogelijk van de tonijn te vervangen door andere vissoorten. Het is wel aan te raden van een eerder vaste vissoort te gebruiken, zoals bijvoorbeeld zeebaars, zalm of kingfish.
Extra uitbreidingen voor bij de salade die vaak gebruikt worden zijn gekookte aardappeltjes, witte bonen, artisjokken, tuinbonen, kappertjes, paprika, enzovoorts...