Twee veganistische recepten met linzen
Twee makkelijke en snel klaar te maken gerechtjes met linzen. Ideaal voor vegetariërs en veganisten.
Wat zijn linzen?
Linzen zijn peulvruchten die gedroogd worden verhandeld in verschillende kleuren en groottes. Sinds jaar en dag zijn ze al een vast onderdeel in de vegetarische en veganistische keuken omdat ze veel eiwitten, vitamines A en B, ijzer en calcium bevatten. De meest bekende soorten zijn de bruine en de groene linzen.
Momenteel worden linzen vaak gebruikt in de Aziatische en Afrikaanse keuken. Ze hebben veel warmte nodig, waardoor ze vaak in serres worden verbouwd.
Soorten
Er bestaan verschillende soorten linzen:
- Witte linzen: Deze witte erwt is vrij groot en plat.
- Bruine linzen: Bruine linzen zijn klein en afkomstig van Turkije en Australië.
- Koraallinzen: Kleine erwtjes met de kleur van koraal. Afkomstig van Turkije en Australië.
- Rode linzen: De erwt is klein en rood en is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied.
- Groene linzen: Meest bekend in België.
Recept: pikante linzen met rijst
- Duur: 45 minuten.
- Porties: 6.
- Kcal/portie: 140.
Benodigdheden
- 300g rode of groene linzen.
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje look
- 0,5 theelepel garam masala
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel curry poeder
- 0,5 theelepel geelwortel
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel gemberpoeder
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 200 ml kokosnootmelk
- peterselie (voor de garnering)
- rijst
Bereiding
Spoel de linzen en kook ze volgens de verpakking. Smelt de boter in een sauspan op een matig vuur en voeg de olijfolie toe. Snij de ui en het teentje look fijn en voeg deze aan de olijfolie toe. Stoof het geheel goudbruin. Voeg vervolgens alle kruiden toe; dus garam masala, sambal oelek, curry poeder, geelwortel suiker, gemberpoeder en cayennepeper. Blijf ongeveer een minuutje in het geheel roeren en voeg dan ook de eetlepels tomatenpuree toe. Meng dit kruidenmengsel nu onder de gekookte linzen en giet er de kokosnootmelk bij. Laat het geheel nog zo’n twintig minuten op een laag vuurtje staan.
Serveer het geheel met rijst en garneer met peterselie.
Recept: Linzen met kokosmelk en spinazie
Duur: 25 minuten.
Porties: 4.
Kcal/portie: 220.
Benodigdheden
- 250g groene linzen
- 125g bulgur (= tarwegort)
- 1l water
- 1 theelepel sambal oelek
- 0,5 theelepel turmeric
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes look
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel zout
- 200 ml kokosnootmelk
- 1 theelepel gemberpoeder
- 500g verse spinazie
Bereiding
Spoel de linzen en voeg ze samen met de liter water, de turmeric en het tarwegort in een kookpot. Kook het geheel op een matig vuur totdat al het water geabsorbeerd is (ongeveer 20 minuten). Zet vervolgens het vuur lager en voeg de tomatenpuree, de olijfolie, de fijngesneden look, de sambal oelek, het gemberpoeder en de garam masala toe. Roer het geheel goed door en giet er dan de kokosmelk bij. Laat het mengsel zo'n vijf minuutjes op een laag vuur staan.
Serveer met verse spinazie.