InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Twee veganistische recepten met linzen

Twee veganistische recepten met linzen

Twee makkelijke en snel klaar te maken gerechtjes met linzen. Ideaal voor vegetariërs en veganisten.

Wat zijn linzen?

Linzen zijn peulvruchten die gedroogd worden verhandeld in verschillende kleuren en groottes. Sinds jaar en dag zijn ze al een vast onderdeel in de vegetarische en veganistische keuken omdat ze veel eiwitten, vitamines A en B, ijzer en calcium bevatten. De meest bekende soorten zijn de bruine en de groene linzen.

Momenteel worden linzen vaak gebruikt in de Aziatische en Afrikaanse keuken. Ze hebben veel warmte nodig, waardoor ze vaak in serres worden verbouwd.

Soorten

Er bestaan verschillende soorten linzen:
  • Witte linzen: Deze witte erwt is vrij groot en plat.
  • Bruine linzen: Bruine linzen zijn klein en afkomstig van Turkije en Australië.
  • Koraallinzen: Kleine erwtjes met de kleur van koraal. Afkomstig van Turkije en Australië.
  • Rode linzen: De erwt is klein en rood en is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied.
  • Groene linzen: Meest bekend in België.

Recept: pikante linzen met rijst

  • Duur: 45 minuten.
  • Porties: 6.
  • Kcal/portie: 140.

Benodigdheden

  • 300g rode of groene linzen.
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0,5 theelepel garam masala
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel curry poeder
  • 0,5 theelepel geelwortel
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml kokosnootmelk
  • peterselie (voor de garnering)
  • rijst

Bereiding

Spoel de linzen en kook ze volgens de verpakking. Smelt de boter in een sauspan op een matig vuur en voeg de olijfolie toe. Snij de ui en het teentje look fijn en voeg deze aan de olijfolie toe. Stoof het geheel goudbruin. Voeg vervolgens alle kruiden toe; dus garam masala, sambal oelek, curry poeder, geelwortel suiker, gemberpoeder en cayennepeper. Blijf ongeveer een minuutje in het geheel roeren en voeg dan ook de eetlepels tomatenpuree toe. Meng dit kruidenmengsel nu onder de gekookte linzen en giet er de kokosnootmelk bij. Laat het geheel nog zon twintig minuten op een laag vuurtje staan.

Serveer het geheel met rijst en garneer met peterselie.

Recept: Linzen met kokosmelk en spinazie

Duur: 25 minuten.
Porties: 4.
Kcal/portie: 220.

Benodigdheden

  • 250g groene linzen
  • 125g bulgur (= tarwegort)
  • 1l water
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 0,5 theelepel turmeric
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes look
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml kokosnootmelk
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 500g verse spinazie

Bereiding

Spoel de linzen en voeg ze samen met de liter water, de turmeric en het tarwegort in een kookpot. Kook het geheel op een matig vuur totdat al het water geabsorbeerd is (ongeveer 20 minuten). Zet vervolgens het vuur lager en voeg de tomatenpuree, de olijfolie, de fijngesneden look, de sambal oelek, het gemberpoeder en de garam masala toe. Roer het geheel goed door en giet er dan de kokosmelk bij. Laat het mengsel zo'n vijf minuutjes op een laag vuur staan.

Serveer met verse spinazie.

Lees verder

© 2013 - 2019 Sarahh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkope studentenmaaltijden (recepten)Goedkope studentenmaaltijden (recepten)Lekker, goedkoop en makkelijk eten. Wil je geld besparen? Of heb je het niet breed? In dit artikel geef ik tips hoe je z…
Nederlandse websites en blogs over veganismeNederlandse websites en blogs over veganismeAnno 2015 zie je steeds vaker de termen vegan en veganisme langskomen. Wat niet eens zolang geleden werd gezien als een…
Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)Basmati (rijst) kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch). De Indiase keuken is gevarieerd en door de gebruikt…
4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personenDe Indonesische keuken is door zijn eenvoudige maar verfijnde manier van koken met geurige en zeer gezonde kruiden en in…
Linzen, er is meer van te maken dan alleen maar soepLinzen zijn gezond, zorgen voor veel voedingsstoffen en er is veel meer van te maken dan alleen maar linzensoep. In Indi…
Bronnen en referenties
  • http://www.donderdagveggiedag.be/ingredienten/linzen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Linze

Reageer op het artikel "Twee veganistische recepten met linzen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sarahh
Gepubliceerd: 13-03-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Vegetarische recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!