Cupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjes

Cupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjes Pasen staat synoniem voor lente, voor eitjes, voor paashazen, voor lammetjes en voor gezellig samenzijn. En bij dat gezellig samenzijn hoort traditioneel een heel paasmenu of toch op zijn minst een paasbrunch. Ook snoepgoed en taart behoren tot de klassiekers van Pasen. Waarom eens geen cupcakes maken met als thema Pasen? Handig, want ze kunnen op voorhand gemaakt worden en de kinderen zijn dol op het versieren van cupcakes. Gemakkelijk, want iedereen kan zoveel eten als hij zelf wilt. Origineel, want je kan ze heel creatief versieren. En bovendien niet te duur. Begin er dus maar snel aan!

Wat heb je allemaal nodig om cupcakes te maken?

Wat zijn cupcakes?

Cupcakes zijn kleine cakejes in een vormpje. Je kan papieren vormpjes kopen of plastieke vormpjes. Je hebt de gewone ronde vormpjes, maar voor Pasen heb je ook speciale vormen, zoals eieren, kuikens of paashazen. Zo hebben je cupcakes al meteen een paasvorm.

Cupcakes maken

Om de cupcakes te maken kan je kant-en-klaar-deeg kopen, zoals bijvoorbeeld bij Aveve, Horta of bij de supermarkt. Of je kan ronde cakes kopen. Een derde mogelijkheid is natuurlijk om zelf je deeg te maken. Eigenlijk kan je je cupcakes gewoon maken met een quatre-quarts deeg: 250 gram bloem, 250 gram suiker, 250 gram boter en vier eieren. Alles mengen, één of twee zakjes vanillesuiker toevoegen, klaar is Kees! Deeg in de vormpjes, ongeveer dertig minuten in een oven op 180 graden en je hebt perfecte cupcakes. Dan kan je kiezen: of je laat je cupcakes in de vormpjes of je haalt ze er uit.

De versiering

Om cupcakes te versieren kan je heel wat gebruiken. Je kan natuurlijk van alles gaan kopen, maar je kan ook eens in je eigen keukenkasten rondsnollen. Je hebt rolfondant of marsepein in verschillende kleuren nodig, maar voor Pasen zijn de aangewezen kleuren toch vooral groen, oranje, wit, lichtbruin en geel. Verder heb je ook uitsteekvormpjes nodig. Dan ook nog een deegrol en een scherp mes. Verder kan je ook kleine eitjes kopen, kleine chocolade paasfiguurtjes, eetbare glitter, hagelslag en eetbare schrijfpennen. Om de vormen aan elkaar te laten kleven kan je een borsteltje en een beetje water gebruiken.

Ideeën voor Paascupcakes

Je kan best je cupcake steeds bekleden met een laag rolfondant/marsepein in een kleur die afsteekt of past bij wat je er op gaat kleven. Dat oogt mooier dan je vorm direct op je cake te kleven. Om in het paasthema te blijven kan je natuurlijk ook chocolade gebruiken. Smelt hiervoor chocolade en breng een dun laagje op alle cupcakes aan. Eventueel kan je ook een botercreme maken die je op de cupcakes spuit. Je versieringen kan je op twee manieren maken. Of je snijd een figuur uit en kleeft ze op je cupcake. Of je gaat boetseren met je rolfondant/marsepein en maakt op die manier 3D figuurtjes.

Platte versieringen

Onder platte versieringen verstaan we versieringen uit rolfondant of marsepein. Deze wordt met een deegrol platgerold. Dan kan je hieruit figuren gaan uitsnijden of uitsteken met uitsteekvormen. Enkele ideeën:
 • een kuikentje: snijd met een scherp mes of met een steekvorm de vorm van een kuikentje uit gele rolfondant/marsepein. Teken met een eetbare pen twee poten, de ogen en de snavel.
 • een kuiken in een ei: bekleed je cupcake met gele rolfondant/marsepein. Maak met wit een cirkel. Snij met een mes de cirkel in twee met tandvormige figuren. Je hebt nu een opengebroken ei. Kleef een deel onderaan je cupcake, het andere deel bovenaan je cupcake. In het gele middenstuk maak je nu twee ogen en een snaveltje. Piep zegt het kuikentje dat net uit zijn ei komt.
 • een konijn/haas: snijd met een scherp mes of met een steekvorm een konijn/haas uit bruine of witte rolfondant/marsepein. Teken met een eetbare pen ogen en een mond met neus.
 • een wortel: snijd uit oranje rolfondant/marsepein een smalle, driehoekige vorm. Snijd uit groene rolfondant/marsepein bladeren. Kleef beide aan elkaar en bevestig op de cupcake.
 • paasbloem: maak blaadjes uit gele rolfondant/marsepein. Kleef ze op je cupcake. Maak een hart met een oranje bolletje.
 • paasbloemen of tulpen: snij een aantal paasbloemen of tulpen uit gele rolfondant/marsepein en kleef ze naast elkaar op je cupcake. Maak stengels en bladerne met groene rolfondant/marsepein. Zet ze naast elkaar of maak er een ruiker van met een mooie strik in een bijpassende kleur.
 • margrietje(s): maak witte blaadjes met rolfondant/marsepein. Schik ze op de cupcake. Maak een geel hart en vestig dit in het midden van de bladeren. Maak twee of drie groene bladeren die je achter de margriet steekt.
 • eieren: je kan de bovenkant van je cupcake ook versieren als een ei. Teken lijntjes, zig zags, strepen en bolletjes in allerlei kleuren.
 • schrijf een boodschap: maak kleine letters met steekvormen of koop ze. Maak boodschappen als "zalig Pasen", "vrolijk pasen", "Happy Easter", "Easter", etc.

3D-versieringen

Naast de platte versieringen heb je ook 3d-versieringen. Hierbij boetseer je kleine figuren uit rolfondant of marsepein. Enkele ideeën:
 • een paashaas: neem witte of lichtbruine rolfondant/marsepein. Maak een klein bolletje en een iets groter bolletje. Maak ze een beetje ovaal. Je hebt nu het lijf en het hoofd. Maak twee lange oren en een klein bolletje voor de staart. Teken met een eetbare pen ogen, een neusje en een mond.
 • een kuikentje: maak een geel klein bolletje en een groter met rolfondant/marsepein. Maak nu voetjes en een snavel van oranje rolfondant/marsepein. Bevestig de voetjes onder het grote bolletje en de snavel op het kleine bolletje. Zet beide bolletjes op mekaar. Teken zwarte ogen met de eetbare pen. Maak twee vleugeltjes uit gele rolfondant/marsepein en bevestig ze aan het grote bolletje. Of maak de vleugels uit eetbaar papier dat je in de juiste vorm snijdt.
 • een wortel: maak een klein worstje met oranje rolfondant/marsepein. Kneed het in een driehoekige vorm. Maak met een mespunt inkepingen. Maak nu een bolletje met groene rolfondant/marsepein. Boetseer het in de vorm van een kroontje en bevestig het op de wortel als loof.
 • een schaap: maak een tiental witte bolletjes die je daarna een beetje platdrukt. Bevestig de bolletjes over mekaar op de cupcake. Maak nu een witte bol voor het hoofd. Plat een beetje af. Zet er oortjes op en maak twee zwarte ogen. Plaats het hoofd op het cupcakelijf.
 • een grasveld: bedek je cupcake met groene rolfondant/marsepein. Je kan er gewoon een laagje opleggen of je kan grassprietjes maken. Leg nu op je grasveld kleine eitjes met likeur in en chocolade figuurtjes. De klokken zijn langs geweest!
 • een nest of een mand: maak met bruine rolfondant/marsepein een aantal dunne worsten. Vlecht ze daarna in elkaar als een mandje of een nest. Bevestig dit op je cupcake. Leg in het mandje/nestje kleine eitjes met likeur of van chocolade. Het nestje is zo af, voor het mandje vlecht je nog een handvat dat je aan de mand vastmaakt.

Veel plezier met het versieren, smakelijk en vrolijk Pasen!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van paasei tot paashaasVan paasei tot paashaasVan paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer…
Pasen, de Paas High TeaPasen, de Paas High TeaSoms wil je voor de Pasen wat anders dan een brunch organiseren. Met Pasen is eten en een feestelijk gedekte tafel steed…
Het bakken van de perfecte cupcakeHet bakken van de perfecte cupcake zit hem niet alleen in het vinden van een goed recept, maar ook welke cupcake vormpje…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…

Kooktechnieken: van sueren tot gratinerenKooktechnieken: van sueren tot gratinerenKookkunst is het kunnen bereiden van voedsel en dranken. En dan niet op de manier van koken om voorzien te zijn van voed…
Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren bestaan in verschillende soorten en maten. Ze bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen. Als u eieren gaat ko…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 01-07-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.