InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Lekkere stamppot recepten

Lekkere stamppot recepten

Lekkere stamppot recepten Stamppot is echt winters en daar hebben we met een zachte herfst niet aan hoeven te beginnen. Maar enig moment wordt het toch echt herfst … en winter … en dan zijn de stamppotjes heerlijk. Enkele stamppoten voor de meer bekende groenten in Nederland. Eenvoudig te maken en erg lekker als de kou buiten toeneemt.

Andijvie

Ingrediënten

  • 500 gram andijvie
  • 1 1/2 kg aardappelen
  • 250 gram bacon
  • 3 kleine rode uitjes
  • 150 gr komijnekaas
  • boter
  • 1 dl halfvolle melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • peper en zout

Bereiding

Snijd de geschilde aardappelen in stukken en was ze goed, doe hetzelfde met de andijvie en snij daarna de kleine uien in ringetjes. De aardappelen en andijvie kunnen op het vuur (20 tot 25 min.) en het bacon kan gebakken worden in een beetje droge hapjespan (zo wordt het knapperig) en die de uienringetjes erbij. De komijnekaas kan vervolgens in kleine blokjes gesneden worden. Als de aardappelen klaar zijn, kan met een beetje melk en het resterende bakboter gestampt worden. Daarna kan de andijvie, de kaas en wat mosterd erbij. Verwarm het geheel al husselend en breng het op smaak met peper en zout. Als laatste de uitgebakken spek en ui erbij. Hussel het er doorheen of leg het er bovenop als een soort garnering.

Bloemkool

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 1 1/4 kg geschilde aardappelen in blokjes
  • 6 walnoten
  • 30 gram bloem
  • 2 1/2 dl kruidenbouillon
  • 1/2 eetlepel zoete sojasaus
  • 1/2 theelepel koriander
  • boter
  • peper en zout

Bereiding

Kook de aardappelen in water in ca. 20 minuten gaar en de bloemkool in 5 minuten beetgaar. Laat alles goed uitlekken. Intussen kunnen de kleingemaakte walnoten gebakken worden in een beetje boter. De bloem kan met wat boter tot een sausje gemaakt worden en doe er bouillon bij (kant en klaar of met kleine blokjes). Binnen 2 tot 3 minuten moet de saus klaar zijn (goed mengen). Daarna kunnen de walnoten erbij, doe er wat peper naar smaak bij en een beetje sojasaus.
Stamp de aardappelen met de bloemkool en een klontje boter tot een goede stamp en doe er wat koriander bij. De saus er over het bord pas overheen gieten.

Broccoli

Ingrediënten

  • 500 gram broccoli
  • 750 gr aardappelen
  • 200 gr spek
  • 3 grote tomaten
  • 3 eetlepels rode pesto
  • 1 dl melk
  • peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken. De broccoliroosjes kunnen ook van de stronk gehaald worden en de stronk in kleine stukjes maken. De aardappelen en de broccoli koken (aardappelen zo’n 20 tot 25 minuten en de broccoli in ca. 7 minuten, zout naar smaak erbij.). Giet alles af en laat het goed uitlekken. Intussen kunnen de tomaten ontveld worden en de zaden eruit gehaald. Snij de tomaten vervolgens in mooie reepjes.

De aardappelen kunnen als eerste gestampt worden en doe er wat melk en pesto doorheen. Daarna de broccoli er doorheen. Maak er een goede massa van en bak intussen de spekjes. Als laatste de spek en tomaat er doorheen mengen.

Prei

Ingrediënten

  • 400 gram prei
  • 850 gram aardappelen
  • 2 grote verse rookworsten
  • 150 gr bacon
  • 8 zongedroogde tomaten op olie
  • boter
  • peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken. Daarna koken in ca. 20 tot 25 minuten. Wel de worsten vervolgens en bak het bacon in de hapjespan lekker knapperig. De prei in wat boter een minuut of 5 bakken en tegelijkertijd kunnen de gedroogde tomaten in reepjes gesneden worden. De aardappelen afgieten en fijn maken. Doe een beetje van de bakboter erbij en maak er een smeuig geheel van. Doe nu de prei, het bacon en de tomaat erbij en doe wat peper en zout naar smaak erbij. Snij de worst in schuine plakken en leg deze erbij.

Spinazie

Ingrediënten

  • 900 gram aardappelen
  • 200 gram spekblokjes
  • 2 dl melk
  • 150 gr geraspte kaas
  • boter
  • peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken. Kook de aardappelen vervolgens in ca. 20 tot 25 minuten. Snijd intussen de verse spinazie in smalle reepjes en kook deze. Tegelijkertijd kunnen de spekjes in wat boter uitgebakken worden.
Giet de aardappelen vervolgens af, stamp ze goed en roer de uitgebakken spekjes met een beetje bakboter door het mengsel.
Daarna kan de melk, kaas en de spinazie door de puree gemengd worden. Eventueel een beetje peper voor de smaak erbij.

Lees verder

© 2011 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De meest populaire gerechtenDe meest populaire gerechtenNederland is een multicultureel land en dat is ook terug te zien in ons eetgedrag. We eten niet meer elke dag Hollandse…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Stamppotten: Recepten voor een verrassende maaltijdStamppotten: Recepten voor een verrassende maaltijdStampotten zijn niet alleen zeer smaakvol om te eten maar ook zeer gemakkelijk om te bereiden. In veel gevallen heb je m…
Stamppot receptenStamppot receptenDe wintermaanden staan weer voor de deur. Na alle zomerse gerechten slaat Nederland weer aan de stampotten. Met stampot…
Andijvie: Belgen hoeven het nietAndijvie: Belgen hoeven het nietDe bijzondere smaak van andijvie bevalt niet iedereen. Belgen zijn er bijvoorbeeld niet gek op en prefereren witlof. Op…

Reageer op het artikel "Lekkere stamppot recepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 07-11-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Gemakkelijke gerechten
Schrijf mee!