Kaki's: recepten
De kaki is een perfecte wintervrucht: lekker en boordevol vitaminen. Je hebt kaki's in twee maten. De ene ziet er uit als een oranje pompelmoes met glad vel en de andere is iets kleiner en ziet er een beetje uit als een oranje, langwerpige tomaat. Deze vrucht kan je nu bijna overal kopen in Nederland en België. Maar wat kan je er nu mee doen behalve hem uit het vuistje opeten? Enkele eenvoudige recepten voor de kaki net iets anders.
De kaki heeft een zoete, frisse en zachte smaak. Hij is dus uitstekend te combineren met frisse groenten, andere zoete vruchten en wit vlees. Ook met zalm is het heel lekker.
De kaki in een aperitiefhapje
Ingrediënten
- kaki's
- parmaham
- zalm
- ananas (vers of in blik)
- druiven
- jonge kaas
- fetakaas
Bereiding
Schil de kaki's en snij ze in blokjes. Schil de ananas en snij hem in blokjes. Snij de druiven in twee en ontpit ze. Snij de jonge kaas en de fetakaas in blokjes. Maak nu verschillende prikkertjes met de verschillende ingrediënten. Wissel af: een prikkertje met een blokje kaki en een blokje fetakaas, een prikkertje met een blokje kaki en een reepje zalm, een prikkertje met een blokje kaki en een reepje parmaham, een blokje kaki en een halve druif en een blokje kaas, etc.
Kaki als voorgerecht: gegratineerde kaki met geitenkaas
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kaki's
- een potje geitenkaas
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- 2 theelepels citroenrasp
- zout
- peper
- 3 eetlepels olijfolie
- peterselie
Bereiding
Pel de kaki's en snij ze in partjes. Schik de partjes op een bord. Doe er een bolletje geitenkaas bij. Maak een saus van de wijnazijn, de mosterd, de citroenrasp, de olijfolie en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Zet het bordje even onder de gril om de geitenkaas te laten gratineren. Overgiet met saus en dien onmiddellijk op met een stukje Frans brood of een toastje.
Kaki bij vlees
Zoet: kaki met veenbes
Kaki combineert heel goed met vlees als kip of kalkoen. Schil de kaki en snij hem in partjes. Geef bij wit vlees en kroketjes, eventueel met veenbessenconfituur. Een andere presentatievorm is de kaki uithollen en opvullen met veenbessenconfituur.
Kaki als sausje
Schil de kaki, snij hem in stukken en pureer. Voeg room toe, alsook zout en flink wat peper. Lekker bij varkensvlees, kip of kalkoen.
Zout: kaki's met vinaigrette
Schil de kaki's en snij ze in partjes. Schik op een bord naast het vlees. Maak een vinaigrettesaus met olie, azijn, mosterd, peper en zout. Giet over de partjes kaki en dien op met kroketjes.
Zout: kaki met courgette
Schil de kaki en snij ze in heel dunne partjes. Schil de courgette en snij in heel dunne plakjes. Schik op het bord en overgiet met een vinaigrettesaus gemaakt op basis van olie, azijn, mosterd, peper en zout. Lekker bij wit vlees of bij zalm met frietjes en een blaadje sla.
Kaki als dessert
Een exotische fruitsla
Snij blokjes van geschilde kaki's, gepelde ananas, gepelde kiwi's en gepelde bananen. Mengen en halve gepelde en ontpitte druiven toevoegen. Lekker met een bolletje vanille ijs.
Kaki met chocoladecake
Maak of koop een chocoladecake. Schil de kaki's en snij ze in stukken. Pureer. Voeg honing en room toe. Schil nog een kaki en snij hem in hele kleine blokjes. Serveer een plakje chocoladecake met een bolletje kakimousse. Strooi blokjes kaki op de mousse en versier met een muntblaadje.
Tiramisu met kaki en speculoos
Neem goed rijpe kaki's, schil ze en snij ze in stukjes. Pureer ongeveer drie vierde en meng met de overgebleven stukjes. Rol met een deegrol over de speculoos en verkruimel hem volledig. Scheid eiwit en eigeel. Klop het eiwit stijf. Voeg het eigeel bij de mascarpone en voeg er suiker bij. Klop hieronder nu voorzichtig de stijfgeworden eiwitten. Neem doorzichtige kommetjes. Strooi een laagje verkruimelde speculoos in het kommetje, doe er dan een laagje mascarponemengsel over. Daarna een laagje kakimengsel. Opnieuw verkruimelde speculoos, mascarponemengsel en om af te werken nog een beetje speculoos over strooien en een stukje kaki op leggen.