Lamsbout op zijn Italiaans
De opbouw van de klassieke Italiaanse maaltijd is anders dan bij ons. Italianen beginnen doorgaans met antipasto, een kleine hoeveelheid verschillende hapjes. Dan volgt il primo, ofwel pasta dat als voorgerecht wordt gegeten. Il secundo is het hoofdgerecht dat bestaat uit vis of vlees zoals lamsbout. Tot slot het dessert, bijvoorbeeld tiramisu.
Voor 6 tot 8 personen
Antipasto met sla en vis
Als antipasto gaat de voorkeur naar een licht voorgerecht van sla en vis om de gezonde trek te stimuleren.
Ingrediënten
- 5/6 blaadjes rucola (raketsla) per bord
- 5/6 blaadjes eikebladsla per bord
- 6/8 plakken gerookte zalm, één per bord
- 6/8 plakken carpaccio van rauwe tonijn (bij de vishandelaar laten snijden)
- 6/8 plakken mozzarella
- 6/8 romatomaten
- 4 zwarte olijven per bord
- kappertjes
- geroosterde pijnboompitten
- olijfolie (extra vergine)
- balsamico
Bereiding
Zet de voorgerechtborden klaar en schik de slablaadjes zoveel mogelijk om en om aan de rand van het bord. Leuk voor de kleurverdeling. Leg de plak mozzarella zoveel mogelijk rechts van het midden, de helft over de sla. Rol de plakken zalm en tonijn op en schuif die met de punten links tegen de mozzarella, de uiteinden van elkaar verwijderd, als een soort passer.
Vul de lege plekken op het bord op met plakjes tomaat en olijven. Als het mooi op het bord verdeeld is ziet het gerecht er aantrekkelijk uit. Het gezicht wil ook wat. Strooi de geroosterde palmboompitten over de vis en de kappertjes over de sla. Giet een beetje olijfolie over de tomaten, de sla en de vis. Giet een beetje balsamico alleen over de sla.
Lamsbout op zijn Italiaans in de braadpan
De
tagliatelle eten we samen met het hoofdgerecht. Kijk voor de bereiding op de verpakking.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie (hoeft geen extra vierge te zijn)
- 2 middelgrote uien in stukken gesneden
- 6 tenen knoflook (gepeld)
- 1 stengel bleekselderij
- 1 lamsbout van 1 kilogram (door de slager laten ontbenen en in stukken snijden)
- 2 dl rode wijn (bij voorkeur chianti maar geen lambrusco)
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 4 takken rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 theelepels gedroogde basilicum
- 3 flinke bossen verse basilicum
- Zeezout en peper naar smaak
Bereiding
Hak de uien in stukken en plet de knoflook fijn, bak ze in de olijfolie totdat de ui glazig ziet. Snij de bleekselderij in kleine reepjes en voeg die toe in de pan. Leg de stukken lamsvlees er bovenop en giet de wijn en wijnazijn erbij. Strooi de gedroogde oregano, de gedroogde basilicum, zeezout en peper over het gerecht. Vul verder aan met water tot het vlees volledig is ondergedompeld. Leg boven op het vlees de 4 takken rozemarijn.
Breng aan de kook en zet de pan vervolgens op een zeer laag pitje. Proef of er genoeg zout en peper in het gerecht zitten voeg er anders wat extra aan toe. Roer af en toe met een spatel in de pan zodat er niets aanbakt. Niet langer dan 7 kwartier gaar laten worden.
Balans
Roer voor het opdienen alles flink door elkaar en giet het mengsel over in een voorverwarmde schaal. Proef of de smaak in balans is, voeg anders extra zeezout toe. Strooi vlak voor het opdienen de verse blaadjes basilicum over het gerecht. Dien op samen met de tagliatelle. Groenten zitten al in het voorgerecht en horen niet bij dit hoofdgerecht.
Als dessert past
tiramisu hierbij. Er zijn talloze recepten beschikbaar op het internet of in kookboeken.
Smakelijk eten.