Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjes

Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjes Halloween. Alles kleurt oranje, zwart, wit en paars. Spinnen, spinnenwebben, spoken, zwarte katten, heksen, grafzerken, skeletten, doodshoofden, pompoenen. Wat dacht je er van om je gebak te versieren in het thema van halloween? Cupcakes zijn altijd een topper. Maar ook platte koekjes kan je versieren in het thema van het grote griezelfeest. En die grote cake? Die moet niet onderdoen. Ook daar kan je een prachtwerkje van maken. Op naar een smakelijk en griezelig dessert voor halloween!

Bakken voor halloween

Een leuk dessert maken voor halloween of een aangename namiddag doorbrengen met de kinderen tijdens het herfstverlof? Een kinderfeestje organiseren met als thema halloween? Makkelijk: versier cupcakes, koekjes of een grote cake in de kleuren en het thema van het grote griezelfeest. Mogelijkheden genoeg! Verjaart een van de kinderen rond halloween? Organiseer dan een cupcakeparty! Eenvoudig, leuk en je hebt meteen ook een versnapering.

Cupcakes en cake maken

Om cupcakes of cake te maken kan je heel eenvoudig een kant-en-klaar-mix in een pakje kopen in de supermarkt of in een bakspeciaalzaak. Of je kan zelf heel makkelijk een quatre-quarts deeg maken.

Recept voor cupcakes

Neem 250 gr zelfrijzende bloem, 250 gr malse boter in blokjes gesneden, 250 gr suiker, 2 zakjes vanillesuiker en 4 eieren. Doe de bloem in een kom, voeg de vanillesuiker en de suiker toe. Voeg daarna de malse boter toe en de vier eieren. Meng goed. Met dit mengsel kan je zo'n 17 à 18 cupcakes maken. Zet de vormpjes in een speciale cupcakeplaat, dan gaan je cupcakes niet allerlei rare vormen krijgen tijdens het bakken. Zet ongeveer een half uur in de oven, voorverwarmd op 180 °C. Wanneer de cupcakes goudbruin zijn en een vork er droog uitkomt wanneer je in de cupcakes prikt, zijn de cupcakes klaar.

Recept voor cake of taart

Om een lekkere en eenvoudige taart te maken, kan je hetzelfde deegrecept als voor de cupcakes gebruiken. Giet het deeg in een langwerpige vorm of in een siliconen vorm met een Halloween thema zoals pompoen, kat of spook.

Versiermateriaal

Voor de versiering van de cupcakes kan je rolfondant of marsepein gebruiken. Beide werken even goed, dus het hangt een beetje van de persoonlijke smaak af. Je kan beide kopen bij een bakspeciaalzaak en sommige kleuren ook bij bijvoorbeeld Emté of Albert Heijn. Zowel rolfondant als marsepein zijn verkrijgbaar in meer dan tien kleuren. Is er een kleur die je niet hebt, dan kan je die gewoon maken door twee of meer kleuren te mengen. Je kan ook witte rolfondant of marsepein kopen en kleuren met kleurstof voor voedingstoffen. Dit is echter tamelijk omslachtig en je moet dan ook zien dat je goed mengt, anders krijg je witte vlekken in je versiering. Je kan zowel plat als in 3D werken met beide materies. Verder heb je ook nog nodig: schrijfstiften voor voedingswaren, eetbare glitters, snoepfiguurtjes, uitsteekvormen, etc.

Versierideeën voor cupcakes

Spinnenweb

Dek je cupcake af met een dun velletje witte rolfondant / marsepein. Neem nu een zwarte schrijfstift voor voedingswaren en teken een spinnenweb op je cupcake. Eventueel afwerken met een 3D spin. Rol hiervoor een zwart bolletje en acht poten.
een spin: maak van je cupcake een griezelige spin! Leg een velletje zwarte rolfondant / marsepein over je cupcake, ook op de zijkanten. Steek twee rode snoepbolletjes als ogen op de voorkant. Neem zwarte dropveters en trek er een reepje af. Maak hiervan acht poten, vier aan weerszijde van het lijf.

Heksenhoed

Leg een velletje witte rolfondant / marsepein op je cupcake. Snij een smalle driehoek uit in donkerblauw of paars. Dit is je heksenhoed. Maak een rand in dezelfde kleur. Versier de hoed met gele sterretjes, zelfgemaakt of uit een potje met snoepfiguurtjes. Eventueel versieren met glitters.

Heksenhoofd

Leg een wit vel rolfondant / marsepein op je cupcake. Maak een gezicht in profiel van een heks met een enorme neus met een dikke wrat op. Zet een hoed op haar hoofd en maak met dunne slierten vies haar.

Spook

Leg een dun, zwart velletje rolfondant / marsepein op je cupcake. Snij uit een wit velletje een spookje. Leg dit op de cupcake. Geef je spookje ogen en een mond met een zwarte schrijfstift voor voedingswaren.

Doodshoofd

Leg een dun vel zwarte rolfondant / marsepein over je cupcake. Snij een doodshoofd uit een vel witte rolfondant / marsepein. Snij ogen, neus en mond uit. Leg op de cupcake.

Zwarte kat

Leg een oranje, dun velletje rolfondant / marsepein over je cupcake. Snij een kat uit in zwart. Leg op de cupcake en werk verder af met een zwarte schrijfstift voor voedingswaren voor de snorharen. Maak twee ogen met geel en zwart.

Rat

Maak een rood velletje uit rolfondant / marsepein om over je cupcake te leggen. Snij een zwarte rat uit. Leg hem op je cupcake en teken met een rode schrijfstift voor voedingswaren ogen. Eventueel nog meer doen schitteren met wat glitter. Teken een zwarte staart met zwarte schrijfstift voor voedingswaren of rol een heel fijn zwart worstje.

Vleermuis

Maak een purperen achtergrond met een vel rolfondant / marsepein. Snij twee zwarte vleugels uit. Leg ze op de cupcake. Rol een zwart worstje en leg als lijf tussen de twee vleugels. Maak een hoofdje en werk af met twee donkere ogen.

Pompoenfiguur plat

Leg een dun vel witte rolfondant / marsepein op je cupcake. Snij een pompoen uit een velletje oranje rolfondant / marsepein. Leg op de cupcake. Maak een steeltje op de pompoen.

Pompoencupcake

Leg een vel oranje rolfondant/ marsepein over je cupcake, ook over de zijkanten. Teken er de groeven in en maak er een oranje steeltje aan.

Pompoen 3D

Leg een groen vel rolfondant / marsepein op je cupcake. Boetseer met oranje rolfondant / marsepein een klein pompoentje. Trek er de groeven in en maak er een steeltje aan. Zet het pompoentje op je cupcake. Eventueel nog ogen, neus en mond uitsnijden.

Natuurlijk kan je al deze versieringen ook maken op zelfgebakken of gekochte zanddeegkoekjes. Je kan hier in plaats van rolfondant of marsepein ook glazuur gebruiken.

Recept voor halloweencake

Met hetzelfde 4/4 recept als hierboven kan je ook een ronde of een langwerpige cake maken. Laat deze cake wel zo'n veertig minuten in de oven staan, voorverwarmd op 180 °C. De cake is klaar wanneer de bovenkant goudbruin is en een vork er droog uitkomt wanneer je in het midden van de cake prikt.

Versierideeën voor halloweentaarten of cake

Grafzerk

Maak een vierkante en een langwerpige cake. Snij de twee cakes in de vorm van een grafzerk: de ene als grafsteen, de andere als grafstijl. Bedek ze beide helemaal met grijze rolfondant / marsepein (eventueel zwart en wit mengen indien geen grijs). Schrijf R.I.P. op de grafstijl met een schrijfstift voor voedingswaren of kras het er in met een scherp mes. Maak bloemetjes om op de grafsteen te leggen of een hand die uit de grafsteen lijkt te komen voor een griezeliger effect. Ook kan je er een paar zwarte ratten op boetseren met rode ogen.

Doodskist

Maak een langwerpige cake en snij hem in de vorm van een doodskist. Snij het deksel er af en hol de onderkant een weinig uit. Leg over de hele doodskist een lichtbruin vel rolfondant / marsepein. Binnenin kan je ene vel purpere rolfondant / marsepein draperen als zijde of velours. Leg daarna in de kist een aantal witte botjes, eveneens gemaakt uit rolfondant / marsepein. Laat het deksel halfopen, zodanig dat de inhoud van de doodskist zichtbaar is.

Pompoen

Maak een ronde cake. Leg een dik vel oranje rolfondant / marsepein over de cake, ook over de zijkanten. Snijd de groeven van de pompoen en maak een steeltje. Je kan ook ogen, neus en mond uitsnijden, zodanig dat je echt een halloweenpompoen krijgt. Of nog eenvoudiger: gebruik een siliconen vorm in de vorm van een pompoen en overgiet deze na het bakken en afkoelen met oranjekleurige suikerglazuur.

Spinnenweb

Maak een ronde cake. Leg er een dun vel oranje rolfondant / marsepein over. Teken met een zwarte schrijfstift voor voedingswaren een spinnenweb. Maak een spin met een zwart bolletje en acht poten met stukjes zwarte dropveter. Maak rode ogen met een schrijfstift voor voedingswaren.

Halloweentafereel

Maak twee langwerpige cakes en leg ze naast elkaar. Leg er een vel grijze rolfondant / marsepein over. Boetseer nu een klein zerkje met grijze rolfondant / marsepein. Zet op de taart. Werk af met zwarte ratten met glinsterende rode ogen, witte spoken, witte, rondslingerende beenderen, oranje pompoenen en zwarte katten met fonkelende, gele ogen. Je kan dit plat maken (op de taart) of in 3D.

Heksentafereel

Snij een heks uit met een zwart kleed en een zwarte hoed, een lange neus met een enorme wrat en lekker vies haar. Je kan ze laten vliegen op een bruine bezem door de gele maan of je kan ze neerzetten bij een enorme ketel met een vies, groen, pruttelend goedje in.

Veel plezier en eet smakelijk!!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor cake popsCake pops zijn dé trend van 2013. De leuke kleurige bolletjes op een stokje bestaat uit verkruimelde cake met daarover e…
Sinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringenSinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringenWie Sint zegt, denkt onmiddellijk aan pakjes, aan een schoorsteen, aan een wit paard, aan een wortel, aan schoentjes en…
Cupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjesCupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjesPasen staat synoniem voor lente, voor eitjes, voor paashazen, voor lammetjes en voor gezellig samenzijn. En bij dat geze…
Kerst: cupcakes maken en versieren in kerstthemaKerst: cupcakes maken en versieren in kerstthemaEen middagje bakken en versieren met of zonder de kids, met vrienden of met familie. Met rolfondant of marsepein en figu…

Lekkere stamppot receptenLekkere stamppot receptenStamppot is echt winters en daar hebben we met een zachte herfst niet aan hoeven te beginnen. Maar enig moment wordt het…
Zelf stoofperen, appelmoes en rabarber makenZelf stoofperen, appelmoes en rabarber makenHet wordt weer winter, en dus weer tijd voor die heerlijke warme bijgerechten. In dit artikel leest u hoe u zelf de lekk…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.