Zelf stoofperen, appelmoes en rabarber maken
Het wordt weer winter, en dus weer tijd voor die heerlijke warme bijgerechten. In dit artikel leest u hoe u zelf de lekkerste stoofperen, appelmoes en rabarber kunt maken. Geheel naar oud Hollands recept, uit grootmoeders receptenbundel.
Stoofperen
Benodigdheden:
Grote pan, schilmesje, roerlepel, kopje, lepel
Ingrediënten:
- 1 kilo stoofperen (Gieser Wildeman)
- 0,5 kopje water
- 1 kopje suiker (of meer naar smaak)
- 0,5 kopje port (of bessensap)
- 1 tl kaneel (of meer naar smaak)
Bereidingswijze:
Schil de stoofperen, snijd ze in parten en haal het klokhuis er uit. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat het zo'n 2,5 uur stoven (niet doorkoken). Kook voor het serveren het vocht wel in, zodat het licht stroperig wordt.
Weetjes over Gieser Wildeman:
- Kleine bruingele peer.
- Gekweekt door meneer Wildeman uit Gorinchem.
- In de handel gebracht rond 1850.
- In Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras.
- Geplukt tussen half september en begin oktober.
- Door rood wijn te gebruiken kleurt de peer tijdens het koken rood.
- Zonder rode wijn kleurt de peer ook rood, maar dan dient hij wel ruim 3 uur te koken.
Appelmoes
Benodigdheden:
Grote pan, schilmesje, roerlepel, kopje, lepel
Ingrediënten:
- 1 kilo appels (goudreinetten)
- 0,5 kopje water
- 1 kopje suiker (of meer naar smaak)
- 1 tl kaneel (of meer naar smaak)
Bereidingswijze:
Schil de appels, haal het klokhuis er uit en snijd ze in stukjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Stoof het ongeveer 15 minuten. De stooftijd kan variëren per soort en bereiding.
Weetjes over Goudreinetten:
- Dofgele of lichtrode appel.
- Stevige zure appel.
- Ook wel Schone van Boskoop genoemd.
- Door boomkweker Ottolander vanaf 1853 in de handel gebracht.
- Plukrijp vanaf oktober, maar hoogseizoen van januari t/m april.
Rabarber
Benodigdheden:
Grote pan, schilmesje, roerlepel, kopje, lepel
Ingrediënten:
- 1 kilo rabarber
- 0,5 kopje water
- 1 kopje suiker (of meer naar smaak)
- 1 tl kaneel (of meer naar smaak)
Bereidingswijze:
Snijd de 'kop' en de 'kont' van de steel. Was de stengel en snijd hem vervolgens in stukjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Stoof het geheel ongeveer 15 minuten. De stooftijd kan variëren per bereiding.
Weetje over rabarber:
- Donkerrode kleur, ook wel frambozenrood genoemd.
- Al ruim 5000 jaar wordt rabarber gebruikt door de mens. In het begin vooral als geneesmiddel.
- Rond 1600 ontdekte de hofbotanicus van een Engelse koning dat je de stelen ook kon eten.
- In Nederland en België wordt rabarber vanaf 1900 geteeld.
- Rabarber kan vanaf november gekocht worden, maar wordt ook veel in de zomer gebruikt.
- Er zijn rassen met rode en groene stelen. De rode steel wordt voor consumptie gebruikt.