Zelf stoofperen, appelmoes en rabarber maken

Zelf stoofperen, appelmoes en rabarber maken Het wordt weer winter, en dus weer tijd voor die heerlijke warme bijgerechten. In dit artikel leest u hoe u zelf de lekkerste stoofperen, appelmoes en rabarber kunt maken. Geheel naar oud Hollands recept, uit grootmoeders receptenbundel.

Stoofperen

Benodigdheden:

Grote pan, schilmesje, roerlepel, kopje, lepel

Ingrediënten:

  • 1 kilo stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 0,5 kopje water
  • 1 kopje suiker (of meer naar smaak)
  • 0,5 kopje port (of bessensap)
  • 1 tl kaneel (of meer naar smaak)

Bereidingswijze:

Schil de stoofperen, snijd ze in parten en haal het klokhuis er uit. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat het zo'n 2,5 uur stoven (niet doorkoken). Kook voor het serveren het vocht wel in, zodat het licht stroperig wordt.

Weetjes over Gieser Wildeman:
  • Kleine bruingele peer.
  • Gekweekt door meneer Wildeman uit Gorinchem.
  • In de handel gebracht rond 1850.
  • In Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras.
  • Geplukt tussen half september en begin oktober.
  • Door rood wijn te gebruiken kleurt de peer tijdens het koken rood.
  • Zonder rode wijn kleurt de peer ook rood, maar dan dient hij wel ruim 3 uur te koken.

Appelmoes

Benodigdheden:

Grote pan, schilmesje, roerlepel, kopje, lepel

Ingrediënten:
  • 1 kilo appels (goudreinetten)
  • 0,5 kopje water
  • 1 kopje suiker (of meer naar smaak)
  • 1 tl kaneel (of meer naar smaak)

Bereidingswijze:

Schil de appels, haal het klokhuis er uit en snijd ze in stukjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Stoof het ongeveer 15 minuten. De stooftijd kan variëren per soort en bereiding.

Weetjes over Goudreinetten:
  • Dofgele of lichtrode appel.
  • Stevige zure appel.
  • Ook wel Schone van Boskoop genoemd.
  • Door boomkweker Ottolander vanaf 1853 in de handel gebracht.
  • Plukrijp vanaf oktober, maar hoogseizoen van januari t/m april.

Rabarber

Benodigdheden:

Grote pan, schilmesje, roerlepel, kopje, lepel

Ingrediënten:

  • 1 kilo rabarber
  • 0,5 kopje water
  • 1 kopje suiker (of meer naar smaak)
  • 1 tl kaneel (of meer naar smaak)

Bereidingswijze:

Snijd de 'kop' en de 'kont' van de steel. Was de stengel en snijd hem vervolgens in stukjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Stoof het geheel ongeveer 15 minuten. De stooftijd kan variëren per bereiding.

Weetje over rabarber:
  • Donkerrode kleur, ook wel frambozenrood genoemd.
  • Al ruim 5000 jaar wordt rabarber gebruikt door de mens. In het begin vooral als geneesmiddel.
  • Rond 1600 ontdekte de hofbotanicus van een Engelse koning dat je de stelen ook kon eten.
  • In Nederland en België wordt rabarber vanaf 1900 geteeld.
  • Rabarber kan vanaf november gekocht worden, maar wordt ook veel in de zomer gebruikt.
  • Er zijn rassen met rode en groene stelen. De rode steel wordt voor consumptie gebruikt.
© 2011 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten met stoofperen: zoet en hartigRecepten met stoofperen: zoet en hartigEen lekker ouderwets gerecht uit grootmoederskeuken is de gekookte stoofpeer. In de winkel worden over het algemeen twee…
Recepten met peer en stoofpeerPeren zijn populaire vruchten die erg veel weg hebben van appels. Er bestaan twee verschillende categorieën peren, namel…
Eenvoudig kerstmenuEenvoudig kerstmenuHet kerstmenu is ieder jaar voor velen weer een verrassing. De kok is er vaak al dagen van te voren druk mee en probeert…
Is appelmoes gezond?Is appelmoes gezond?Niets lijkt zo gewoon als appelmoes. We eten het met zijn allen bij de friet al dan niet in combinatie met stoverij. Som…

Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween. Alles kleurt oranje, zwart, wit en paars. Spinnen, spinnenwebben, spoken, zwarte katten, heksen, grafzerken,…
Milkshake maken: receptMilkshake maken: receptZelf een milkshake maken: hoe doe je dat? Een milkshake is een heerlijke traktatie in de zomer, maar ook in de winter ge…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
Datvw (44 artikelen)
Laatste update: 22-11-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.