Tapas hapjes met gehakt
Tapas word ook in Nederland steeds meer bekend. Hier vind je makkelijke recepten voor tapas met gehakt. Ook erg leuk en lekker als makkelijk verjaardagshapje.
Gehaktballetjes in pittige saus
Benodigdheden
- 500 gr. gemengd gehakt
- 3 el paneermeel
- versgemalen peper en zout
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 1 snufje nootmuskaat
- 2 los geklopte eieren
- 50 gr. bloem
- 4 el olijfolie
- 1 grote ui (fijngesneden)
- ½ groene paprika (in kleine blokjes gesneden)
- 2 tomaten in blokjes gesneden
- 2 el gezeefde tomaten
- ½ glas rode wijn
- 2 dl. kippenbouillon
- 1 el gehakte peterselie
Bereiding
Meng het gehakt met de eieren, knoflook, nootmuskaat, paneermeel, peper en zout. Maak hiervan kleine balletjes. Rol de balletjes door de bloem. Bak in een pan met olie de ui en paprika glazig en doe hier de balletjes bij, bak deze goed gaar. Voeg nu alle andere ingrediënten toe en laat het circa 20 minuten pruttelen. Bij het serveren kan je eventueel nog wat peterselie strooien.
Champignons gevuld met gehakt
Benodigdheden
- 350 gram grote champignons
- citroensap
- 5 el boter
- 3 el ui fijn gesneden
- 1 teentje knoflook
- 150 gr gemengd gehakt
- 3 el paneermeel
- 1/2 tl brandy
- 1 el gehakte peterselie
- 1 el pijnboompitten gehakt
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Hol de champignons uit en snijd je inhoud fijn. Strooi over de champignons wat citroensap. Verhit 4 el boter in een pan en bak de ui en knoflook glazig. Voeg nu het gehakt en eventueel wat peper en zout toe en bak de gehakt gaar. Voeg de fijngesneden inhoud van de champignons aan het gehakt laat dit circa 3 minuten op zacht vuur staan. Zet het vuur uit en voeg de paneermeel, brandy, peterselie, pijnboompitten en eventueel nog wat peper en zout toe. Stop dit in de champignons, leg er daarna een klein beetje boter op. Bak dit circa 15 minuten in de oven.
Riojanase gehaktballetjes
Benodigdheden
- 1 dl spaanse rode wijn
- 750 gr lamsgehakt
- 1 eierdooier
- 1 ei
- 3 teentjes knoflook
- 3 el peterselie
- zout en peper
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 1 glas congac
- 2 dl kipfond
- 1 dl tomatensaus
- 4 stukjes stokbrood
Bereiding
Snijd de knoflook en peterselie fijn en snijd het ui in kleine reepjes. Week het stokbrood circa 30 minuten in de wijn en knijp het daarna goed uit. Meng het lamsgehakt met het ei, de dooier, knoflook, peterselie en het stokbrood. Voeg eventueel wat zout en peper toe en stop het mengsel in de koelkast voor circa 30 minuten. Draai na het rusten kleine balletjes van het gehakt. Verhit olie in de pan en bak de balletjes bruin, voeg nu de ui toe en bak ze circa 5 minuten. Giet de cognac erbij en flambeer dit. Giet nu ook de fond en saus erbij en breng het alles aan de kook. Laat dit circa 20 minuten stoven.
Aardappelkoekje met gehakt
Benodigdheden
- 400 gr gemengd gehakt
- 150 gr aardappels(liefst vastkokend)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl oregano
- peper en zout
- peterselie
- 1 ei
- 2 el bloem
Bereiding
Snipper het uitje en hak de knoflook en peterselie fijn. Rasp de aardappels grof en meng dit met het gehakt de ui, knoflook, chilipoeder, oregano, zout en peper, peterselie, ei en bloem. Maak hiervan kleine platte koekjes en bak deze in ruime olie.
Gevulde gehaktballetjes
Benodigdheden
- 100 gram amandelen
- 1 teentje knoflook
- 50 gram geraspte schapenkaas
- olijfolie extra vierge
- 300 gram lamsgehakt
- 1 sneetje witbrood zonder korst, geweekt in melk
- 6 eetlepels gehakte peterselie
- zout en peper
- 1 eierdooier
- bloem
Bereiding
Maak in een keukenmachine een mengsel van amandelen, knoflook, Schapenkaas en een beetje olie. Eventueel kan je hier nog wat peper en zout door doen. Maak nu een gehaktmengsel van de gehakt, het brood, peterselie en een eierdooier. Draai hier balletjes van. Maak in elk balletje een kuiltje en stop hier wat van het amandelmengsel in en kneed de balletjes dicht. Rol ze even door de bloem en hierna lekker frituren.