Makkelijk en snel, tapas op z'n Hollands
Oorpspronkelijk komen tapas uit Spanje. Ondertussen heeft deze lekkernij zich over de wereld verspreid en wordt een combinatie van meerdere tapa ook gegeten als avondmaal. Het maken van veel verschillende tapas voor het avondmaal kost echter veel tijd, wie geen zin heeft om dagen in de keuken te staan, maar zijn gasten toch wil verassen met en gevarieerd aanbod van kleine hapje, die doet het gewoon op de Hollandse manier, makkelijk, snel én lekker!
Meloen met rauwe ham
Benodigdheden:
Snijd de meloen in blokjes en de ham in gelijke repen. Wikkel de meloen blokjes en kleine reepjes ham, zet de boel vast met een kleine satéprikker en je hebt een fris, maar hartig hapje.
Dadels met roomkaas en spek
Benodigdheden:
- Grote dadels
- Pakje roomkaas
- Bacon in rechte plakken
Haal de pitten uit de dadels en vul de vrijgekomen holte aan de binnenkant van de dadel op met roomkaas. Wikkel de dadel in een reep spek en zet het geheel vast met een kleine satéprikker. Bak de dadels in een koekenpan op een laag vuur totdat het spek ietwat bruin gebakken is. Warm serveren.
Gehaktballetjes in tomatensaus
Benodigdheden:
- Gehakt
- Gehaktkruiden
- Ui
- Blikje tomatenpuree
Kruid het gehakt en voeg evt. een ui toe, draai er kleine balletjes van en bak deze rul in een koekenpan. Voeg de tomatenpuree toe en laat het geheel goed warm worden. Opdienen in een bakje met satéprikkers.
Poffertjes met fruit spies
Deze spies is een lekkere zoete afwisseling op de hartige hapjes en kan eventueel ook als toetje gebruikt worden, bijvoorbeeld met een bolletje vanilleijs.
Benodigdheden:
- Poffertjesmix of kant en klare poffertjes
- Poedersuiker
- Fruit, bijv. appels, druiven, bananen of aardbeien
Bak de poffertjes zoals aangegeven op het pak, of warm deze op in de oven of magnetron. Snijd het fruit in stukjes en prik om en om een stukje fruit en een poffertje aan een lange satéprikker. Eventueel kun je het geheel nog besprenkelen met poedersuiker.
Bladerdeeg hapjes met fetakaas en gehakt
Benodigdheden:
- Bladerdeeg
- Gehakt
- Fetakaas
- Honing
- Basilicum
- Ei
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snijd deze diagonaal door midden, zodat je driehoeken krijgt. Verwarm de oven voor zoals aangegeven op het bladerdeeg pak. Kruid het gehakt en bak het rul in een koekenpan, laat het gehakt daarna afkoelen.
Terwijl het gehakt afkoelt kun je alvast de hapjes met fetakaas maken. Smeer het bladerdeeg driehoekje in met een theelepeltje honing. Verbrokkel de feta en spreid deze uit over de helft van de driehoek (Let op: je moe thet hapje nog wel dicht kunnen vouwen). Bovenop de fetakaas strooi je wat basilicum en dan vuiw je twee verste punten van de driehoek naar elkaar toe om het hapje dicht te vouwen. Druk de randen met een vork op elkaar vast en smeer de bovenkant van het bladerdeeg in met een kwastje in met een beetje geklopt ei.
Voor de hapjes met gehakt doe je hetzelfde, alleen in plaats van fetakaas en honing doe je dan gehakt in je flapje. Zet de flapjes 20 à 25 minuten in de oven en smullen maar!
Pittige garnalen
benodigdheden
- Gepelde garnalen (ongeveer 75 gram per persoon)
- Koriander
- 1 teentje knoflook
- (olijf)olie
- citroen
Verwarm de olie in een pan (bij voorkeur een wok), snipper de knoflook en voeg deze bij de olie. Bak de garnalen in de olie tot ze roze worden. Strooi wat koriander op de garnalen als deze gebakken zijn en besprenkel ze voor het serveren met citroensap.