Recepten tomatensoep: Italiaans en tomaat-paprika
Tomaten zijn heerlijk, als tussendoortje of op brood. In een soep komt de smaak echter nog beter tot zijn recht. In dit artikel leest u hoe u een overheerlijke tomatensoep kunt maken. Het eerste recept is een rijk gevulde Italiaanse tomatensoep voor een pan van 9 liter. Het tweede recept is een tomaat-paprikasoep, geschikt voor ruim 3 liter soep. Ook vindt u onderaan dit artikel allerlei tomatenweetjes!
Recept Italiaanse tomatensoep
Bereidingstijd: 4,5 uur.
Benodigdheden:
Soeppan 9L, garde, pollepel, litermaat, snijplank, scherp mes.
Ingrediënten:
300 gram poelet, 1 verse worst, honig Italiaanse tomatensoep, honig smaakmakers tomatensoep, 1 pak zontomaatje, 200 gram gehakt, 2 blikken tomatenblokjes, 1 prei, 1 bakje spekjes, pasta, witte bonen in tomatensaus, peper/zout, knoflookpasta/poeder, ui, ei, paneermeel, Italiaanse kruiden, (crème fraiche, basilicumblaadjes = tip).
Stap 1
Doe 300 gram poelet in een grote pan samen met 4 liter water. Laat het geheel warm worden. Let op: niet koken! Laat het poelet in ongeveer 2 uren gaar worden.
Stap 2
Doe de verse worst in de pan bij de poelet. Laat nu de worst in ongeveer 30 minuten gaar worden.
Stap 3
Doe een pakje Honig Italiaanse tomatensoep en 2 pakjes honig smaakmakers voor Italiaanse tomatensoep in de pan. Roer het geheel goed door en laat dit een half uurtje ‘trekken’.
Stap 4
Voeg vervolgens alle volgende ingrediënten toe:
- 1 pak zontomaatje
- 2 blikken tomatenblokjes
- 200 gram gehaktballetjes (lekker Italiaans gekruid)
- 125 gram spekjes
- 1 prei (in ringen)
- 4 ‘handen’ pasta naar keuze (penne heeft de voorkeur)
Laat dit alles in een uur lekker gaar worden. Haal na dit halve uur de verse worst uit de soep en snijdt deze fijn.
Italiaans gekruide gehaktballetjes:
- Gehakt
- Peper/zout
- Italiaanse kruiden
- Knoflookpasta/poeder
- Fijn gesneden ui
- Rauw ei
- Paneermeel
Stap 5
Voeg tot slot 1 flesje kookroom en 1 klein potje witte bonen in tomatensaus toe. Laat ook dit nog even warm worden en dan….smakelijk eten!
Tips:
- Voeg een lepel crème fraiche per kom toe om de soep romiger van smaak te maken.
- Scheur wat basilicumblaadjes aan stukjes en strooi dit in elke kom voor het uitserveren.
Recept tomaat-paprikasoep
Bereidingstijd: 2 uur
Benodigdheden:
Soeppan 3L (ruim), garde, pollepel, litermaat, snijplank, scherp mes.
Ingrediënten:
2 liter water, 2 rundvleesbouillonblokjes (geschikt voor 3 liter), 10 tomaten, 2 rode paprika's, 200 gram gehaktballetjes, 1 blik tomatenblokjes, 1 flesje kookroom, knoflookpasta/poeder, Italiaanse kruiden, ui, ei, peper/zout, paneermeel,(crème fraiche, verse peterselie, pasta = tip).
Stap 1
Doe het water in de pan en doe de bouillonblokjes erbij. Laat het geheel warm worden en zorg dat er een bouillon ontstaat.
Stap 2
Snijd de tomaten en paprika in stukjes en voeg dit toe aan de bouillon. Laat dit geheel een dik uur licht koken.
Stap 3
Maak in de tussentijd kleine Italiaans gekruide gehaktballetjes (zie hierboven).
Stap 4
Wanneer de tomaten en de paprika goed zijn gaar gekookt, haalt u de pan van het vuur. Maak met behulp van de blender een 'gladde soep'. Voeg naar smaak wat Italiaanse kruiden, knoflookpasta/poeder, peper/zout toe.
Stap 5
Voeg de kleine Italiaans gekruide gehaktballetjes toe. Laat dit in 30 minuten gaar worden (niet koken!)
Stap 6
Voeg in de laatste 10 minuten het flesje kookroom toe en het blik tomatenblokjes. Dit alles hoeft alleen maar warm te worden.
Tips:
- Voeg een lepel crème fraiche per kom toe om de soep romiger van smaak te maken.
- Strooi wat vers gehakt peterselie in elke kom soep voor het uitserveren.
- Voeg wat pasta toe om de soep meer 'bite' te geven (doe dit bij stap 5)
Een aantal weetjes over de tomaat
- De tomaat is een zeer populaire groente en is afkomstig van de tomatenplant.
- De tomaat is afkomstig uit Meso-Amerika. De Inca's en Maya's teelden al kleine varianten.
- De Azteken noemden het Xitomatl, dit waren kleine gele vruchten.
- Italianen noemden het pomo d'oro, wat gouden appel betekent.
- Vanaf 1850 kreeg de tomaat, door het kweken, zijn rode kleur.
- Het blad en de stengel van de tomaat zijn giftig.
- In groene tomaten is de gifstof tomatine nog aanwezig.