Recept voor gevulde kalkoen, benodigdheden en bereiding
Gevulde kalkoen is wel het meest populaire recept met de kerst. Maar hoe kun je nou een lekkere gevulde kalkoen maken? Een lekker recept voor een gevulde kalkoen, is die gevuld met spek en champignons. Je hoeft geen chef-kok te zijn om deze te kunnen bereiden. Uiteraard is ook een goede wijn niet weg te denken bij een lekker gerecht. Maar wat past er eigenlijk goed bij gevogelte?
Benodigdheden
(Voor ongeveer 4 personen)
De kalkoen zelf:
- 1 kalkoen van ongeveer 3 kg
- Peper en zout stel
- 50 gram boter
- 1 ui
- 1 wortel
- 125 gram spek (iets dikkere plakken)
- 1 liter kippenbouillon
- 7/8 liter droge witte wijn
- 1 theelepel aardappelmeel, of maïzena
De vulling:
- 375 gram champignons
- 50 gram doorregen spek
- 2 uien
- peterselie
- 250 gram saucijsjesvlees
- zout
- witte peper
Bereiding
Droog de kalkoen goed af met keukenpapier, dit is het handigst door te ‘deppen’. Vervolgens wrijf je hem in met wat peper en zout. Dit is de basis voor de buitenkant van de kalkoen.
Verwarm de over voor op 200 graden.
De vulling
Begin met de voorbereidingen voor de vulling. Snijd de champignons in dunne plakjes. De uien, en het spek kun je in kleine blokjes snijden. Je kunt nu beginnen met de blokjes spek opbakken in een pan. Je kunt daarna de uien er aan toevoegen, en een minuutje of 2 à 3 mee bakken, zodat ze glazig worden. Vervolgens kun je ook de plakjes champignon toevoegen en deze ongeveer 5 minuten laten bakken.
Daarna kun je de peterselie fijn hakken, en deze vervolgens ook in de pan doen. De pan mag nu even van het vuur. Als het iets afgekoeld is kun je ook nog wat peper en zout toevoegen. Ook het saucijsjesvlees kun je er nu aan toevoegen. Je kunt dit goedje door elkaar mengen, en vervolgens de kalkoen hiermee vullen. De hals en buik van de kalkoen kun je dichtmaken met behulp van bijvoorbeeld houten satéprikkers.
De buitenkant
Smelt de boter, en smeer hier de braadslee hiermee in. Daarna kan de kalkoen erin. Nu kun je verdergaan met de buitenkant van de kalkoen. Leg de plakken spek op de borst van de kalkoen. Snijd de wortel, en de ui in kleine blokjes, en vul hiermee de lege ruimtes naast de kalkoen op.
In de oven
Dek nu de braadslee af met folie, en doe hem in de voorverwarmde oven. Je kunt de kalkoen het beste onderin zetten. Wanneer je hem in het midden of bovenin zet, heb je kans dat de buitenkant verbrandt, terwijl hij van binnen nog niet gaar is. Uiteindelijk moet de kalkoen zo’n 180 minuten in de oven.
Af en toe even kijken...
Houd de kalkoen goed in de gaten wanneer deze in de oven staat. Lijkt hij droog te worden? Overgiet de kalkoen dan met wat braadvocht. Na ongeveer tweeënhalf uur kun je het folie, en de plakken spek van de kalkoen af halen. Zo kan de buitenkant van de kalkoen nog even lekker bruin bakken. Uiteindelijk kun je de kalkoen uit de oven halen, en de wijn in de braadslee gieten. Daarmee kun je dan een heerlijke saus aanmaken. De gebraden wortel en ui kun je loshalen van de bodem, en nog even aan de kook brengen in een pannetje. Met 1 theelepel aardappelmeel (aangelengd met water), bind je de saus. Dan alleen nog wat peper en zout toevoegen naar smaak. Je kunt nu de satéprikkers uit de kalkoen halen, en de kalkoen, de saus, en nog wat garnering (bijvoorbeeld in de vorm van knoflookaardappeltjes) opdienen.
Eet smakelijk!
Wijn
Een goede wijn voor bij dit gerecht, is een lekkere Chardonnay. De druiven waarvan Chardonnay wordt gemaakt, worden ook wel de beste ter wereld genoemd. Chardonnay is een veelzijdige wijn, die bij veel gerechten goed smaakt, maar in het bijzonder bij kalkoen!