Recept voor gevulde kalkoen
Kalkoen is een gerecht wat traditioneel met kerst wordt gegeten. Hier vindt u een lekker en eenvoudig te maken recept voor traditionele kerstkalkoen. Er zijn maar weinig ingredienten voor nodig om een heerlijke authentieke smaak te krijgen.
Ingredienten
Kalkoen
- 1 kalkoen van ongeveer 5 kilo
- 170 gr roomboter
- 200 gr ontbijtspek (in reepjes)
- Zeezout
- Gemalen zarte peper
Vulling
- 800 gram fijn varkensgehakt (zo fijn mogelijk)
- 2 theelepels salie
- 1 grote ui, fijn gesnipperd
- 1 eetlepel kruimels van witbrood
- 1 geklopt ei
- Zeezout
- Gemalen zwarte peper
Jus
- 2 theelepels bloem
- 800 ml kalkoenbouillon (kippenbouillon kan ook)
Bereiding
De vulling kan eventueel een dag van tevoren gemaakt worden.
Vulling
Meng de gesnipperde ui met de broodkruimels en salie in een grote kom. Voeg als dit geheel goed gemengd is het gehakt en het geklopte ei toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Bewaar dit (als je de vulling de dag van tevoren maakt) op een koele plek, maar niet in de koelkast.
Kalkoen
1. Verwarm de oven voor op 220°C. Maak met je handen het vel los vanaf de nek, en duw een deel van de vulling tussen het vel en het vlees richting de borst. (druk het niet te hard aan, anders kan het vel barsten in de oven. Stop de rest van de vulling in de lichaamsholte van de kalkoen. Vouw daarna het vel over het gat, en maak dit vast met een cocktailprikker.
2. Leg nu twee grote vellen aluminiumfolie kruiselings in een grote ovenschaal. Leg de kalkoen in het midden, met de borst naar boven. Smeer de kalkoen royaal in met boter (haal de boter ruim van tevoren uit de koelkast zodat het niet te hard is). Kruid nu de kalkoen met peper en zout, en drapeer de reepjes ontbijtspek kruiselings over de borst. Wikkel de aluminiumfolie om te kalkoen, zodat het een pakketje wordt. Doe dit niet te strak, zodat er nog wat lucht in het pakketje blijft. Zorg wel dat het zo luchtdicht mogelijk is. Plaats de bakplaat met het pakketje zo laag mogelijk in de oven, en laat het 45 minuten braden op 220°C.
3. Stel de temperatuur na de 45 minuten in op 170°C. Laat de kalkoen nog 3 uur braden op deze temperatuur. Maak nu het pakketje open, en haal de spekreepjes eruit. Zo kan het vel van de kalkoen nog even goed bruin en knapperig worden. Leg de spekreepjes op een ovenplaat, zodat deze ook knapperig worden. Verwarm de oven nu nog 30 minuten op 200°C. Tijdens dit laatste half uurtje moet de kalkoen regelmatig bedropen worden met zijn eigen vocht.
4. Prik met een coktailprikker in het dikste deel van een poot om te kijken of de kalkoen gaar is. De prikker moet er met gemak in gaan. Als het vocht wat uit de poot komt nog roze is in plaats van goudbruin, is de kalkoen nog niet gaar. Doe de kalkoen in dit geval nog terug in de oven.
5. Haal de kalkoen als hij gaar is met een vleesvork uit de ovenschaal en houd hem even schuin om het overtollige vocht in de ovenschaal te laten lopen. Leg de kalkoen nu in een ondiepe schaal en laat hem daar een half uur liggen. Tijdens dit half uur kan je eventueel (gebakken) aardappelen en groente bereiden om bij de kalkoen te serveren. Ook kan je nu de jus maken.
Jus
- Bereid 800 ml kalkoenbouillon.
- Voeg 2 theelepels bloem toe aan het vocht in de ovenschaal.
- Klop nu met een garde de bloem door het vocht, terwijl je langzaam de bouillon toevoegt.
- Blijf kloppen tot de jus mooi glad is.
- Laat dit even sudderen in de oven, zodat het wat in kan dikken.
- Voeg naar smaak peper en zout toe.
Serveren
Een half uur nadat de kalkoen uit de oven is gekomen is hij klaar om geserveerd te worden.
Snijd de kalkoen op tafel. Serveer de jus in een aparte kom.