Spaanse keuken: gevulde kalkoen en kip gerechten in de oven
Makkelijke gevulde kalkoen en kip gerechten recepten geheel in traditie van de typische Spaanse bereidingswijze voor een wel heel bijzondere maaltijd. De Spaanse keuken is beroemd om zijn eenvoudige, traditionele en typisch Spaanse gerechten en maaltijden. Met de juiste Spaanse ingrediënten ligt voor iedereen de lekkerste Spaanse kalkoen en kip gerechten in handbereik! Een overzicht van de heerlijkste kip en kalkoen recepten met de typische Spaanse smaak:
Spaanse keuken: Gevulde kalkoen in de oven
Benodigdheden voor 6 a 8 personen:
- 1 panklare kalkoen,
- 300 gram goed gekruid saucijzevlees,
- 50 gram ongesneden rauwe ham,
- 6 plakjes luchtgedroogde ham,
- 100 gram vet spek,
- 100 gram geweekte pruimen,
- 1 theelepel thijm (liefst verse thijm!),
- 1 theelepel rozemarijn,
- 1 eetlepel geraspte citroenschil,
- 1 mp cayennepoeder,
- 3 teentjes knoflook,
- Paneermeel,
- olijfolie,
- Scheutje Sherry (het liefst fino),
- Witte wijn,
- Citroensap,
- 1 ui,
- 1 ei,
- 1 eidooier,
- 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie,
- Vers gemalen zwarte peper,
- Zout.
Bereidingswijze gevulde kalkoen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
De panklare kalkoen zowel van binnen als van buiten goed bestrooien met zout en met de vers gemalen zwarte peper. In een vijzel de verse thijm, rozamarijn, de teentjes knoflook en de geraspte citroenschil goed en krachtig fijnwrijven. Meng dit met een scheutje olijfolie. Met het verkregen olie-kruidenmengsel de gehele kalkoen aan de buitenkant mee inwrijven. Pak een grote kom en doe hierin het saucijzevlees, de in kleine gesneden stukjes ham, de fijngehakte ui, het ei, de eidooier en de in stukjes gesneden en geweekte pruimen. Meng dit alles goed door elkaar met een scheutje Sherry. Breng het mengsel in de kom op smaak met zout, vers gemalen zwarte peper en cayennepoeder. Om het mengsel te binden kan er wat paneermeel bijgevoegd worden. Kneed door dit mengsel de fijngehakte peterselie en vul de kalkoen hiermee. Bind de kalkoen dicht met keukentouw en eventueel met tandenstokertjes hier en daar nog wat vastprikken. Pak een braadslee en snijd het vet spek in blokjes en leg het in de braadslee. Beleg de kalkoen met de plakjes ham en schuif de kalkoen in een voorverwarmde oven op 180 graden voor zo´n 70 minuten. Besprenkel de kalkoen af en toe met wat witte wijn, olijfolie en/of kippebouillon. Vlak voor het opdienen: besprenkel de kalkoen met vers citroensap. Eet smakelijk!
Spaanse keuken: Gesmoorde kip op groente
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 panklare kip,
- 100 gram champignons,
- Potje zwarte olijven (mag ook groene zijn en zelfs gevulde olijven),
- 1 rode paprika,
- 6 rijpe tomaten,
- 1 bosje bosuitjes,
- 3 teentjes knoflook,
- 1 bosje peterselie,
- 1 glas witte wijn,
- kopje olijfolie,
- 3.75 dl room (keukenroom),
- Versgemalen zwarte peper,
- Zout.
Bereidingswijze gesmoorde kip op groente:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Hak de kip in stukken. De stukken kip mogen zo groot of zo klein zijn zoals je zelf wil. Bestrooi de stukken kip met versgemalen zwarte peper en zout. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak hierin de stukken kip goudbruin. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van 5 cm. Voeg de bosuitjes toe bij de kip. Zet de kip in de voorverwarmde oven en laat de kip braden voor zo´n 20 minuten. Ondertussen: ontvel de tomaten en snijd ze in kleine stukken. Laat de olijven goed uitlekken. Maak de champignons goed schoon en snijd ze in kleinere stukken. Ontvel de teentjes knoflook, stop ze in een knoflookpers. Snijd de schoongemaakte paprika in kleine stukjes. Haal de kip na 20 minuten uit de oven. Doe alle groenten bij de kip. Zet alles even in de oven terug zodat het gerecht goed warm wordt. Haal de kip vervolgens weer evenb uit de oven om het af te blussen met witte wijn. Zet de kip met groenten vervolgens terug in de oven voor zo´n 15 minuten om te garen. Haal aan het eind van de gaartijd de kip en groente uit de oven en zet het gerecht warm weg. Giet vervolgens de keukenroom in de fond en laat op het fornuis de saus indikken Breng de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Schep de fijngehakte peterselie door de saus. Dien de kip op groenten op met saus bedekt. Serveer het gerecht met vers stokbrood, een goed glas wijn en een salade. Eet smakelijk!
Spaanse keuken: Spaanse kip
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 panklare kip,
- 1 rode paprika,
- 1 groene paprika,
- 6 rijpe tomaten,
- 2 sinaasappelen,
- 1 potje gevulde olijven,
- Een half bosje verse bieslook,
- Theelepel verse thijm,
- Theelepel kerrie,
- 2 borrelglaasjes sherry,
- 1 glas witte wijn,
- 2 cl cognac,
- Half kopje olijfolie,
- Versgemalen zwarte peper,
- Zout.
Bereidingswijze Spaanse kip:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de kip in stukken. De stukken mogen zo groot of klein zijn zoals je zelf wil. Bestrooi de kip met de versgemalen zwarte peper, zout, thijm en kerrie. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en braad de kip aan alle kanten goudbruin. Flambeer de kip met cognac. Snijd ondertussen de schoongemaakte en van zaadlijsten ontdane paprika´s in reepjes en voeg ze toe aan de pan met de kip. Laat de paprika even meesmoren met de kip en blus het gerecht af met witte wijn. Giet vervolgens de sherry bij de kip. De ontvelde en in stukken gesneden tomaten vervolgens bij het gerecht doen. Met een deksel op de pan in een voorverwarmde oven het gehele gerecht met kip zo´n 20 a 25 minuten laten smoren. Vlak voordat de kip klaar is, ontvel de sinaasappelen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg het toe bij het gerecht. De uitgelekte olijven halveren en bij het gerecht samenvoegen. Garneer het kipgerecht met fijngehakte bieslook. Serveer het gerecht met vers stokbrood, een goed glas wijn en een salade. Eet smakelijk!