Bonbons maken: recept
Bonbons: wie houdt er nou niet van? Er zijn diverse workshops om bonbons te maken, maar je kan ook thuis aan de slag gaan en hiermee vrienden, familie of jezelf verrassen. Maak thuis zelf de lekkerste bonbons.
Bonbon
Een echte bonbon is eigenlijk een zoet snoepje. Maar met de benaming bonbon bedoelen we natuurlijk de chocoladebonbon, gevuld met een praline. Officieel heet dit ook een praline, maar de Nederlandse benaming is vaak Bonbon voor dit stuk chocolade. De bonbon, of praline, is een specialiteit die vooral in Belgie ambachtelijk wordt gemaakt. De lekkerste bonbons zijn dan ook de echte Belgische bonbons.
Bonbons kunnen gevuld zijn met een pralinevulling, maar ook soms met een likeur. Deze laatste is minder geschikt voor kinderen vanwege de alcohol die erin zit. Deze kan soms erg sterk zijn. De prailnevulling kan verschillende smaken hebben en wordt gemaakt van ongeklopte room, chocolade en ingrediënten die de smaak bepalen.
Zelf bonbons maken
Je kunt natuurlijk naar een workshop bonbons maken. Erg leuk om te doen, heel leerzaam en je krijgt uiteraard je zelf gemaakte bonbons mee naar huis. Maar een workshop is ook best duur. Je kan er ook voor kiezen om een thuispakket te bestellen. Hierbij zitten boekjes waaruit je leert bonbons te maken. Vaak is het pakket compleet aangevuld met ingrediënten en materialen.
Je kan ook zelf thuis een poging gaan wagen met onderstaand recept. Let erop dat je de eerste paar keer niet gelijk 100 bonbons gaat maken. Het is zonde van het geld als deze mislukken. Maak er enkele en oefen dit eerst een paar maal totdat je het goed onder de knie hebt. De meeste ingrediënten kan je gewoon in de supermarkt kopen. Fondant is wat moeilijker aan te komen. Maak dit zelf, vraag of iemand het voor je kan maken of bestel het via internet.
Recept bonbons
Voor ongeveer 50 bonbons met een hazelnootpraline heb je het volgende nodig:
- 1 kilo chocolade, puur of melk, zonder hazelnoten of andere ingrediënten
- 125 gram echte roomboter
- 125 gram hazelnootpasta
- 125 gram fondant
- Steelpannetje en vormpjes voor de bonbons (bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm)
* Fondant is kant en klaar te koop maar ook zelf te maken met suiker en glucose.
- De chocolade smelt je au-bain-marie naar 35 graden Celsius.
- Haal 2/3 deel apart en laat de temperatuur zakken tot ongeveer 28 graden Celsius.
- Meng de chocolade heel stevig door en verwarm deze kort tot 30 graden Celsius. Let erop dat de chocolade niet te veel afkoelt omdat hij dan moeilijk te bewerken is. Te warme chocolade wordt al snel te slap. Een stroperige brij is prima.
- Giet de stroop in de vormpjes, strijk het teveel aan chocolade eraf en laat deze een half minuutje staan. Overtollig chocolade laat je eruit lopen door de vormpjes even op hun zijkant te zetten..
- De vormpjes kunnen nu de koelkast in voor ongeveer 15 minuten.
- De vulling wordt gemaakt door de fondant, de overige chocolade en de hazelnootpasta met elkaar te mengen.
- Haal de vormpjes uit de koelkast en strijk de bovenkant met een mes ervan af. Gebruik bijvoorbeeld een pannenkoekmes. Als het goed is, heb je nu open bonbons.
- Stop in ieder bonbon wat van de vulling
- Herhaal vervolgens de stap van het vullen van de vormpjes met de chocoladebrij. Chocolade in de vormpjes en in de koelkast.
- Haal de bonbons uit de koelkast en maak ze los uit de vormpjes.
Oefening baart kunst, de eerste paar keer zal het nog niet naar tevredenheid lukken. Experimenteer later ook eens met andere vullingen en aparte vormpjes. Wanneer je er handigheid in hebt gekregen, kan je de fondant ook zelf gaan maken. Doe dit niet als je nog een beginner bent: dit is dan te moeilijk.
Eet smakelijk!