Alles uit de grillpan! - vlees,aardappels, groente, tortilla
Eten uit de grillpan is over het algemeen snel klaar & gezond! Bovendien kunnen zo goed als alle onderdelen die nodig zijn voor een volwaardige maaltijd, op de grill! Bereid in 10 minuten uw vlees, aardappels en groenten.
De grillpan is geschikt voor het bereiden van allerlei soorten eten, men kan er zowel vlees, vis als groenten in bereiden. De grillpan komt voor in verschillende vormen en maten, dus ook hier voor ieder wat wils.
De grillpan wordt vaak gemaakt van gietijzer, dit materiaal kan extreem heet worden. Verder is de bodem van de grillpan altijd geribbeld, zodat het vocht van het te bereide product wegloopt. Het product zelf wordt daardoor heter en schroeit op deze manier nog sneller dicht.
Hieronder bespreken we de verschillende onderdelen van een maaltijd. Het betreft slechts voorbeeld recepten, u kunt naar believe variëren met kruiden en groenten.
Spiesjes van varkensvlees met rozemarijn (80kcal per stokje)
Benodigdheden (voor 8 personen)
- 600 gram varkensfilet
- 2 teentjes knoflook
- 4 bolletjes kardemom
- 2 theelepels venkelzaad
- 2 theelepels korianderzaad
- Peper uit de molen
- 1 theelepel kaneel
- 8 grote takken rozemarijn
- Snij de filet in blokjes van 2 bij 2 centimeter.
- Haal de schil van de knoflook en hak de knoflook fijn.
- Vermaal de kardemombolletjes, waarbij je de schil verwijdert.
- Meng de knoflook, kardemom, het venkelzaad en het korianderzaad met elkaar. Als dit alles goed gemengd is meng je ook de kaneel erdoor.
- Verwijder de naalden van de rozemarijnstokjes, zodat alleen de naalden aan de top er nog aanzitten.
- Hak 2 theelepels van de naalden fijn en meng ze door het knoflookmengsel.
- Marineer de vleesblokjes in het knoflookmengsel.
- Doe de vleesblokjes vervolgens op de rozemarijntakjes. Hou hierbij 4 blokjes vlees per tak aan.
- Leg de spiesjes op een groot bord en dek ze af met vershoudfolie. Zet het bord voor 3 a 4 uur weg in de koelkast.
- Grill de spiesjes in 8 minuten gaar.
Aardappeltjes op de grill (129 kcal per persoon)
Benodigdheden (hoeveelheden voor 10 personen)
- 800 gram kleine, vastkokende aardappeltjes of krieltjes uit de supermarkt
- 400 gram paprika, zowel gele als rode paprika
- 100 gram rucola
- Een bosje basilicum
- Zout
- Peper
- 8 eetlepels olijfolie
- Was de aardappels en kook ze, ongeschild, in water met zout.
- Maak intussen de paprika’s schoon en snijd ze in kleine blokjes of reepjes.
- Hak de rucola en basilicum grof.
- Pel de schil van de aardappels af.
- Verhit 4 eetlepels olie in de grillpan. Gril hierin de helft van de aardappeltjes tot ze knapperig en lichtbruin zijn.
- Voeg de helft van de paprika toe en gril deze nog 4 a 5 minuten mee.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Verdeel de helft van de rucola en basilicum over de aardappels.
- Doe hetzelfde met de tweede helft van de ingrediënten.
Pikante tortilla’s van de grill
Benodigdheden (voor 8 personen)
- 6 tortilla’s
- 300 gram gebraden kalkoenborst
- 1 avocado
- 6 groene pepertjes
- 1 radijsje
- 1 rode paprika
- 50 gram crème fraîche
- Snij de kalkoenborst in acht gelijke stukken van 2 centimeter dikte.
- Pel de avocado en snij hem in reepjes.
- Verwijder de steeltjes van de groene pepers.
- Snij de radijs door midden. Snij beide helften nogmaals in zessen.
- Maak de paprika schoon en snij hem in reepjes van 1 centimeter breed.
- Smeer de tortilla’s in met de crème fraîche.
- Verdeel alle ingrediënten gelijkmatig over de zes tortilla’s.
- Rol de tortilla’s dicht en houdt hem dicht met tandenstokers.
- Grill de tortilla’s in 5 minuten gaar. De pan hoeft hierbij niet té heet te zijn (middelhoog vuur is goed).
- Snij de tortilla’s in gelijke stukken en serveer.
Boterzachte mais & andere groenten
Benodigdheden (voor 8 personen)
- 4 verse maïskolven
- 1 liter melk
- 100 gram boter
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels suiker
- Peper naar smaak
- Groenten naar keuze, zoals courgette, aubergine, tomaat, uien in ringen, paddestoelen.
- Doe de melk, boter, zout, suiker en peper in een pan. Leng aan met 2 liter water.
- Breng de melk aan de kook.
- Halveer de maïskolven in de lengte door en leg ze in de pan met de melk.
- Laat de maïs in 40 minuten garen. Zet het vuur daarbij zo hoog dat de melk net kookt.
- Als de maïs gaar is leg je ze 6 tot 10 minuten in de grillpan, samen met de andere groenten.