Zelf gevulde bonbons maken
Kijk jij ook altijd verlekkerd in de etalage bij de bakker of chocoladewinkel? Al die mooie creaties van chocola lachen je toe en lijken om het hardst te roepen: eet mij! Puur, melk, wit, met nootjes, met allerlei soorten gekleurde versieringen, je kunt het zo gek niet bedenken. En dan zie je nog niet eens de verschillend gevulde binnenkanten van al die bonbons. Helaas hangt aan die overheerlijke gevulde bonbons vaak wel een aardig prijskaartje. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk zelf lekkere en mooi versierde gevulde bonbons te maken.
Zelf bonbons maken met een mal
Het eerste dat je nodig hebt om bonbons te maken, is een mal. De mal wordt gebruikt om de chocola in te doen, zodat deze een mooie vorm krijgt. Deze mallen zijn in verschillende vormen te koop, bijvoorbeeld bij webwinkels, maar ook bij veel winkels waar keukengerei verkocht wordt. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij de Xenos, Action of Blokker. Er zijn mallen met kerstfiguren, met paashazen en vele andere vormen. Voor elke gelegenheid is er wel een passende mal te vinden. De mallen kunnen gemaakt zijn van plastic. Met een mal van siliconen is het echter vaak makkelijker de chocola uit de vorm te krijgen.
Chocola smelten
Als je het goed wilt doen, moet je de chocola niet zomaar smelten en dan verwerken. De chocola heeft een speciale behandeling nodig, het zogenaamde tempereren. Chocola heeft na het smelten en weer afkoelen niet meer dezelfde structuur als daarvoor. Het gevolg is dat de bonbons na een tijdje wit uitslaan en de structuur ook niet optimaal is, de chocola wordt niet goed hard.
Om dit te voorkomen, wordt de chocola eerst opgewarmd tot ongeveer 40 tot 45 graden. Vervolgens wordt de chocola afgekoeld naar 20 tot 25 graden. Hierna wordt de chocola opnieuw opgewarmd tot iets boven de 30 graden. Dit is slechts een zeer beknopte beschrijving van het tempereren, voldoende voor de beginnende hobby-bonbonmaker. Geïnteresseerden kunnen op het internet veel meer informatie hierover vinden.
Het opwarmen van chocola gaat het gemakkelijkst in de magnetron. Hierbij is het echter lastig de temperatuur goed onder controle te houden. Het opwarmen gaat meer geleidelijk als je het au-bain-marie doet, dus in een schaaltje boven een pan warm water. Zorg wel dat er geen water bij de chocola komt. Het afkoelen kun je versnellen door blokjes chocola toe te voegen en goed te roeren tot de blokjes zijn gesmolten.
Nu is de chocola klaar om bonbons te maken.
De mal vullen
Gevulde bonbons maken doe je door eerst de binnenkant van de mal van een laagje chocola te voorzien. Deze laag laat je hard worden. Een snelle manier om de mal te vullen, is door alle holtes vol te gieten met chocolade. Vervolgens kan de mal op zijn kop gehouden worden, zodat de overtollige chocola er uitloopt. Dit levert echter wel wat geklieder op.
Een schonere, iets meer tijdrovende methode is om met een klein lepeltje chocola in de holtes te doen en deze over de wanden uit te smeren. Je doet dus niet meer chocola in de holte dan nodig is om de wand van de bonbon te maken.
Als je alle holtes hebt bekleed met chocola, moet je de mal enige tijd laten staan, tot de chocola hard is geworden. Doe dit bij voorkeur niet in de koelkast. Dit gaat wel sneller, maar de bonbons blijven langer mooi als ze geleidelijk afkoelen. Tijdens het afkoelen kun je vast beginnen aan je vulling.
De bonbons vullen met een vulling naar keuze
Zelf bonbons maken heeft als voordeel dat je je favoriete vulling kunt gebruiken. De mogelijkheden voor het vullen van bonbons zijn bijna eindeloos. Eigenlijk alles wat je lekker vindt, kun je er in doen. De enige voorwaarde is dat de vulling stevig moet zijn, want na het vullen moet de bodem van de bonbon er op kunnen liggen. Een voorbeeld van een lekkere en makkelijke vulling is marsepein: druk een bolletje marsepein in de holte zodanig dat de bonbon net niet helemaal opgevuld is. Iets meer werk is deze vulling met hazelnootsmaak: meng een hoeveelheid hazelnootpasta met een gelijke hoeveelheid gesmolten chocola met stukjes noot en vul hiermee de bonbon.
De bodem
Als de bonbon gevuld is en de vulling is voldoende afgekoeld zodat deze stevig is, kun je de bonbon afmaken. Vul hiervoor alle holtes verder op met gesmolten chocola. Nu is het afwachten tot alles goed hard geworden is. Daarna kunnen de bonbons uit de mal gedrukt worden.
De gevulde bonbons versieren
Mooie bonbons maken is meer dan alleen chocolade in de juiste vorm zien te krijgen. Je wilt natuurlijk ook dat je zelfgemaakte bonbons er fantastisch uitzien. Als je een mal in een mooie vorm hebt gebruikt, ziet de bonbon er van zichzelf al leuk uit. Je kunt ze echter ook versieren met bijvoorbeeld marsepein. Hiervoor zijn verschillende uitstekers te koop, bijvoorbeeld in de vorm van bladeren of vlinders. Rol de marsepein uit tot een dunne plak en druk er met de uitstekers vormen uit. Plak de marsepein op de bonbon met behulp van een beetje gesmolten chocola of een beetje water.
Een andere mogelijkheid is de bonbons te versieren met chocola in afwijkende kleuren. Dit kan door achteraf patronen op de bonbon te schilderen. Ook is het mogelijk al vooraf, voor het vullen van de mal, de binnenkant te voorzien van gekleurde accenten. Gekleurde chocola kun je verkrijgen door witte chocola te smelten en met speciale kleurstof te kleuren. Let er hierbij op dat je kleurstof op oliebasis gebruikt. Kleurstof bedoeld voor marsepein is niet geschikt voor chocola. Ook kun je zogenaamde candy melts gebruikt. Dit zijn chocoladeschijfjes die in verschillende kleuren te koop zijn. Candy melts en kleurstof voor chocola koop je onder andere bij gespecialiseerde bakwinkels, ofwel bij 'stenen' winkels ofwel op het internet.
Succes en eet smakelijk!