Drie recepten voor gevulde chocoladebonbons
Bonbons zijn heerlijke chocolade cadeautjes om in je mond te laten smelten en je te laten verrassen door de vulling. Geniet van deze eenvoudige recepten om zelf chocoladelikeur-, kersenbonbons of de mascarponebakjes te maken. Je kunt ze ook samen met je kinderen maken op een regenachtige middag. Verras je vrienden en familie met deze lekkernij...
Chocoladelikeur bonbons
Dit heb je nodig voor ongeveer 20 bonbons
- 100 gram pure chocolade
- 5 gekonfijte kersen (in tweeën)
- 10 hazelnoten
- 1,5 dl slagroom
- 2 eetl. poedersuiker
- 4 eetl. likeur
- papieren bonbon vormpjes
En eventueel voor de afwerking 50 gram pure (gesmolten) chocola of snelle witte krullen (zie voor recept in de special)
En zo ga je te werk:
- Eerst moet je de bakjes maken die je kunt vullen. Gebruik hiervoor een bakplaat die je bekleed. Smelt de chocolade. Vul de papieren vormpjes met de chocolade. Zorg ervoor dat de randen goed opgevuld worden. Draai de vormpjes om en laat ze koud en daarmee hard worden.
- Wanneer ze koud en hard genoeg zijn kun je voorzichtig de bonbonpapiertjes eraf trekken. De bakjes zijn nu klaar. Doe in ieder bakje een hazelnoot of een halve kers.
- Voor de vulling pak je de slagroom en doe dit in een kom. Strooi de poedersuiker (liefst door een zeef) door het mengsel en voeg nu ook de likeur toe. Klop de slagroom 'lobbig' dus niet te luchtig.
- Doe dit mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond (1 cm). Verdeel het mengsel over de bakjes. Zet de bakjes hierna ongeveer twintig minuten in de koelkast.
- Wanneer de 20 minuten bijna om zijn smelt je de rest van de chocolade. Deze verdeel je over de slagroom van de bakjes om deze te bedekken. Je kunt nu nog wat witte chocolade spuiten op de bonbon of de witte krullen, trek er met een cocktailprikker wat vormpjes in voor een mooi effect. Ook kun je nog een noot ter decoratie op de warme chocolade drukken. Laat de chocolade afkoelen en dan lekker genieten!
Kersenbonbons
Dit heb je nodig voor ongeveer 24 bonbons
- 12 gekonfijte kersen (in tweeën)
- 2 eetl. Rum of cognac
- 250 gram marsepein
- 125 gram pure chocolade
extra: pure, witte of melkchocolade (naar keuze)
En zo ga je te werk:
- Neem een bakplaat en leg hier bakpapier op.
- Halveer de kersen en doe ze in een bak. Neem de rum of cognac en meng die door de kersen. Laat dit minimaal een uur intrekken. Roer af en toe door (anders zakt de rum/cognac naar de bodem)
- Maak van de marsepein 24 bolletjes. Druk in elk bolletje een gemarineerde kers.
- Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt dit boven heet water.
- Pak de bolletjes, bijvoorbeeld met een cocktailprikker, en doop deze in de gesmolten chocolade. Laat het teveel eraf druppen boven de bak. Plaats de bonbons op de bakplaat en laat ze stollen.
- Door bijvoorbeeld witte chocolade te smelten en dit te sprenkelen over de kersenbonbons krijgt dit een mooi effect
Chocolade-mascarponegebakjes
Dit heb je nodig voor ongeveer 20 bonbons
voor de vulling:
- 100 gram pure of melkchocolade naar keuze
- 200 gram mascarpone
- tl. puntje vanille-extract
- cacaopoeder
En zo ga je te werk:
- Bekleed een (bak)plaat met bakpapier. Smelt de chocolade. Vul 20 chocoladevormpjes met de chocolade. Bestrijk de randjes zorgvuldig en leg ze vervolgens op de kop om te stollen.
- Wanneer de chocolade is afgekoeld kun je voorzichtig de vormpjes eraf trekken.
- Voor de vulling smelt je de chocolade. Roer de vanille en de mascarpone er voorzichtig door tot één glad mengsel. Laat het afkoelen maar roer het wel af en toe door. Net zolang tot het geschikt is om te spuiten.
- Doe de vulling met de mascarpone in een spuitzak met een stervormige opening. Vul de bakjes. Bestuif de bonbons daarna met een beetje losse cacao.
Tip: vervang de mascarpone eens door crème fraîche.