Goddelijke desserts... eenvoudig en tongstrelend

Goddelijke desserts... eenvoudig en tongstrelend Een wijs man gekleed in koksuniform en luisterend naar de benaming "chef", leerde mij eens dat de kracht van mooi koken voornamelijk in twee zaken zit. In de eerste plaats: gebruik verse en eerlijke ingredienten. Daarnaast is het belangrijk om "met weinig veel te maken". Een minimum aan ingredienten dus en het principe van "keep it simple". Voor wie indruk wil maken op zijn of haar gasten kan met deze twee goddelijke nagerechten een diepe indruk maken. Succes verzekerd!

De keuze van Aphrodite

Niet voor niets is de keuze van de godin van de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid gevallen op dit onvoorstelbaar lekkere nagerecht. Waar schuilt de kracht in? Dit komt door de ideale match van de fruitsuikers met de witte chocolade, die na kort gratineren optimaal tot haar recht komt. In mijn eigen ervaring heb ik hier keer op keer succes mee en met name vrouwen hebben een zwak voor de keuze van Aphrodite.

Wat hebben we nodig?

Voor ongeveer 4 personen hebben we nodig:
 • 500 gr aardbeien
 • 2 rijpe bananen
 • 2 repen witte chocolade
 • 1 liter slagroomijs
 • takjes munt

En o.a. een ovenschaal, rasp- of keukenmachine en een oven.

Hoe gaan we het doen?
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in tweeen. Grote aardbeien in vieren. Leg deze lukraak in de ovenschaal. Pel de bananen en snijdt deze in plakjes, waarna u deze nonchalant tussen de aarbeien legt. Vervolgens raspen we de witte chocolade over het fruit heen (dit gaat makkelijker met een keukenmachine of blender) totdat het fruit onder een sneeuwval van witte chocolade is bedolven. Niet te zuinig, alle witte chocolade mag op!

In een voorverwarmde oven van 200 graden zetten we de ovenschaal. Ondertussen zetten we 4 dessertbordjes klaar. LET OP: de witte chocolade moet smelten en lichtbruin worden. In geen geval mag deze verbranden! Blijf er dus goed bij, het kan ineens hard gaan ! Na ongeveer 8 - 10 minuten haalt u de schaal uit de oven, wanneer de witte chocolade voldoende lichtbruin is gekleurd en het fruit is goed warm.

Leg op ieder bordje een bol slagroomijs met een takje munt erin. De ovenschaal zet u (op een onderzetter) op tafel, waarna u de gasten kunt (laten) opscheppen. Niet figuurlijk over dit heerlijke nagerecht, maar letterlijk naast het bolletje slagroomijs. Bon appetit ! U gaat indruk maken als chef !

Mi dushi bon hopi

Door alle seizoenen heen, door weer en wind, laat u uw gasten een stukje Caribbean proeven met dit tongstrelende exotische nagerecht dat is afgeleid van de bekende cocktail Pina Colada. Oppassen met flamberen, u steelt de show al met "mi dushi bon hopi"!

Wat hebben we nodig?

Voor ongeveer 4 personen hebben we nodig:
 • 1 verse, rijpe ananas
 • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 2 theelepels kruidnagelpoeder
 • 50 ml rum
 • zakje geraspte kokos
 • 1 liter slagroomijs
 • takjes munt, cumquats (rond orange vruchtje tussen 4 bruine blaadjes) en een paar aarbeien voor de garnering

Hoe gaan we het doen?

Maak de ananas schoon. Dit doet u het beste door het kontje eraf te snijden, zodat u de ananas op een snijplank rechtop kunt zetten. Snij met een scherp keukenmes de schil van de ananas af door van boven (bij de bladeren die u als handvat gebruikt) naar beneden te snijden tot aan het afgesneden deel. Hierna snijdt u de ronde pitjes eruit. Vervolgens snijdt u de ananas in ronde plakken, waarbij u de kern verwijderd (deze is bitter). De ronde plakken met een gat in het midden snijdt u nu in grote stukken.

In een koekepan smelt u de bastersuiker op hoog vuur. Op een gegeven moment gaat de suiker smelten en caramelliseren. De suiker kleurt zwart, dit is normaal, we werken echter met bruine basterdsuiker ! Wanneer de suiker helemaal gesmolten is, voegt u de ananas toe. De suiker stolt nu tot klontjes door de koude ananas. U houdt het vuur hoog en schept de ananas voorzichtig om. De suiker gaat opnieuw smelten door het vocht van de ananas en zal langzaam in de ananas trekken. Wanneer het meeste vocht verdampt is, voegt u de rum toe. Ga hierbij voorzichtig te werk ! Wanneer u geen ervaring hebt met flamberen is het veiliger om de pan van het formuis te halen en een ander persoon de rum te laten toevoegen en dit met een aansteker te laten ontbranden. Hou de pan niet te dichtbij het lichaam of gezicht. Als de vlammen uitgaan voegt u het kruidnagelpoeder toe. Laat nog even inkoken en vervolgens voegt u beetje bij beetje de gemalen kokos toe. Deze bindt het vocht en hecht zich aan de ananas stukken. Voeg net zoveel gemalen kokos toe totdat de pan "schoon is" en geen vocht meer bevat.

Op 4 dessertbordjes legt u in het midden een bolletje slagroomijs. Leg rondom het ijs wat stukken ananas in een kring. Garneer af met een takje munt in het ijs en de cumquats en aarbeien aan de buitenkant van het bord. Serveer met een Caribische glimlach; uw gasten krijgen niet alleen hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen, maar veel belangrijker: u gaat veel succes oogsten met dit magische nagerecht waarover nog lang zal worden gesproken !

BON APPETITO DUSHI'S!
© 2011 - 2023 Serrabona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige zoete dessertsEenvoudige zoete dessertsVreemd, maar veel mensen besteden weinig tot geen aandacht aan het desserts. Als het al geserveerd wordt. Als men aan ee…
Waar zijn aardbeien goed voor?Waar zijn aardbeien goed voor?De aardbei wordt gezien als één van de lekkerste vruchten in ons land. Vooral in het zomerseizoen is deze vrucht van de…
Thaise dessertsEen Thaise maaltijd wordt vaak besloten met een zoet einde. Een Thais dessert of toetje dus. Overigens worden daarvoor w…
Recept zoete toetjesRecept zoete toetjesToetjes doen het over het algemeen goed na een hoofdgerecht. Tenminste als het hoofdgerecht niet van dien aard was dat e…

Heerlijke recepten en tips voor een geslaagde PaasbrunchHeerlijke recepten en tips voor een geslaagde PaasbrunchWat is er heerlijker dan tijdens de Paasdagen te genieten van een heerlijker Paasbrunch met het hele gezin. Deze tips en…
Pastasalades met vlees en visPastasalades met vlees en visPastasalades worden vooral veel gegeten in de zomertijd, makkelijk om te bereiden, snel klaar en lekker fris. Vooral in…
Serrabona (7 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.