Pastasalades met vlees en vis
Pastasalades worden vooral veel gegeten in de zomertijd, makkelijk om te bereiden, snel klaar en lekker fris. Vooral in de zomer is een pastasalade ideaal, je hebt dan toch vaak minder honger en wil je wat lichter eten. Bovendien kun je met pastasalades veel variëren, gewoon even kijken wat er in je koelkast ligt. Hieronder enkele recepten. Eet smakelijk!
Pastasalade met zalm of tonijn
Dit recept is met variaties mogelijk, kies naar eigen inzicht en smaak. Bereidingstijd is ongeveer 25 minuten.
Ingrediënten:
- 100 gram macaroni of andere pastasoort
- blikje tonijn of zalm
- peper en zout
- knoflook (hoeveelheid naar smaak)
- gemberwortel (hoeveelheid naar smaak)
- in kleine partjes gesneden appel en/of banaanplakjes
- augurk en/of zure uitjes
- kleingesneden rauwe paprikastukjes
- walnoot
- wat kappertjes
- olijven
- 2 eetlepels mayonaise of fritessaus
- 3 eetlepels crème fraîche of zure room
- zakje dipsaus (poedervorm)
Bereiding:
- Kook de pasta beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de pasta af en doe deze in een grote kom.
- Meng de knoflook, gemberwortel, peper en zout met de mayonaise, de creme fraiche/room en de dipsaus door elkaar. Wanneer je een blender hebt, is het makkelijker het geheel door de blender te mixen.
- Voeg de resterende ingredienten aan de pasta toe en als laatste de zojuist gemaakte dressing.
- Meng alles voorzichtig door elkaar en laat even 30 minuten rusten alvorens op te dienen.
Tip: Serveer met stokbrood en kruidenboter
Pastasalade met paprika, garnalen, surimi en augurken
Hoeveelheid beschreven is voor 6 personen. Bereidingstijd is 20-25 minuten.
Ingrediënten
- 500 gram pasta (Fussilli tri colore)
- 2 visbouillon tabletten
- Surimisticks (12-15 stuks)
- Roze garnalen (200-300 gram)
- Klein potje zoetzure augurken
- 1 grote gele paprika
- 1 doosje Italiaanse diepvrieskruiden
- 4 volle eetlepels mayonaise
- 125 ml crème fraîche.
Bereiding:
- Kook de pasta in ruim kokend water en voeg 1 tablet visbouillon toe.
- Snijd de augurken en paprika in kleine stukjes.
- Meng in een kom de mayonaise, crème fraîche, italiaansekruiden (alles! ) en 1 verkruimelde bouillontablet.
- Voeg vervolgens de augurken, paprika, garnalen en de surimi (in de lengte doorgesneden) toe.
- Tot slot de pasta toevoegen en voorzichtig door elkaar roeren
Voor het beste resultaat een half uurtje laten rusten alvorens op te dienen.
Spaanse romige pastasalade
Genoemde hoeveelheid ingredienten is voor 4 personen, bereidingstijd is ongeveer 25 minuten.
Ingredienten:
- 1 pak/zakje fusili pasta
- 1/5 kopje gecondenseerde melk (zonder suiker)
- 1/4 kopje extra virgin olijf-olie
- 1 kopje gekruimelde stukjes feta kaas
- 1/2 kopje gesneden koriander bladen
- Sap van 1 limoen
- Zout en peper
- 1 kopje in blokjes gesneden ham
- 1 kopje bevroren doperwten
- 1 oranje en 1 rode paprika, ontpit en in stukken gesneden
- 1/2 kopje rode ui, fijngesneden
- 1/2 kopje groene olijven zonder pit (mag ook de olijven gevuld met paprika hiervoor gebruiken)
Bereiding:
- Kook de fusili pasta beetgaar (ongeveer 10 minuten koken) volgens de bereidingswijze op de verpakking. Vervolgens de pasta afgieten en in een grote kom laten afkoelen
- Mix met een blender de gecondenseerde melk, olijfolie, feta kaas, koriander, limoensap en een beetje zout en peper totdat je een romige puree krijgt.
- Voeg aan de pasta de ham, paprika, erwten, rode ui en olijven toe.
- Doe nu de romige dressing in de kom met de pasta en meng alles voorzichtig door elkaar
- Doe plastic folie over de schaal en laat het 30 minuten tot 2 uur staan alvorens op te dienen.
Pastasalade met gegrilde kip en appel-selderij
Hoeveelheid beschreven is voor 4-5 personen. Bereidingstijd incl. grillen van de kip is ongeveer 30-35 minuten.
Ingredienten:
- 2 eetlepels krenten of rozijnen
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 150 gram Penne pasta
- 450 gram kip (zo min mogelijk bot ivm snijden later)
- Olijf olie
- 1 rode appel, zonder klokhuis, in 4-en snijden en vervolgens in stukjes snijden
- 1 (baby) kropje sla, bladeren wassen en laten drogen en grof snijden
- 1 selderij, dun snijden
- 2 eetlepels fijngesneden munt (bladeren)
- 2 eetlepels fijngesneden lente-uitjes (1 a 2 lente-uien)
- 1 eetlepel extra virgin olijf olie
Bereiding:
- Verwarm de grill of oven voor op hoge stand.
- Doe de rozijnen/krenten in een schaaltje en voeg hieraan toe de balsamico azijn. Laat dit even inweken.
- Kook de pasta beetgaar volgens bereidingswijze op de verpakking. Giet daarna af en kort onder koud water afspoelen. Daarna de pasta in een grote kom doen.
- Smeer de kip in met wat olijfolie (gewone olijfolie mag ook), en daarna de oven/grill in met wat zout en peper. Bak elke kant ongeveer 3 minuten, tot deze gaar is.
- Laat de kip even afkoelen en snijd deze daarna in dunne plakjes.
- Voeg aan de pasta toe: het rozijnen mengsel, plakjes kip, appel, sla, selderij, munt, lente uitjes en wat extra virgin olijf olie. Meng het geheel voorzichtig door elkaar en voeg naar smaak eventueel wat zout en peper toe.