Dressings met balsamico: drie heerlijke recepten
Balsamico-azijn is een heerlijke azijnsoort die de meeste mensen wel eens geproefd hebben. Als enige wordt deze azijnsoort niet op basis van alcohol gemaakt. Het heeft een smakelijke kruidige en wat zoetige smaak. Druiven zijn de basis van balsamico. De azijn smaakt fantastisch op salades maar ook op tal van andere gerechten. Hieronder een aantal balsamicodressingrecepten voor een overheerlijke maaltijd.
Klassieke dressing met balsamico-azijn
Ingrediënten
- 10 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 3 en een halve eetlepel balsamico-azijn (kant en klaar)
- zeezout en zwarte peper
Bereiding
Doe de olijfolie en de balsamico-azijn in een potje of dressingshaker. Schud het mengsel vervolgens door elkaar. Voeg vervolgens naar smaak gemalen zeezout en peper toe. Proef en voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe. Doe er eventueel een tipje suiker door.
Smaakt lekker bij
- Mozzarella en tomaat
- Italiaanse en groene salades
Dressing met balsamico en honing
Ingrediënten
- 10 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels balsamico-azijn
- 2 eetlepels honing
- vleugje knoflook
- zout en peper
Bereiding
Doe de olijfolie en balsamico-azijn in een kom of een dressingshaker. Doe er vervolgens de honing bij en schud het mengsel door elkaar. Voeg naar smaak gekonfijte knoflook, zout en peper toe en proef het mengsel. Voeg vervolgens naar behoefte nog peper en zout toe en doe er eventueel een snufje suiker door.
Smaakt lekker bij
- rode en groene salades
- carpaccio
Dressing van appel en balsamico
Ingrediënten
- 10 eetlepels olijfolie of notenolie
- 4 eetlepels balsamico-azijn
- 2 eetlepels honing
- halve appel in kleine blokjes
- pijnboompitjes
- peper en zout
Bereiding
Doe de olie, balsamico, honing en appel in een kom en meng deze met een staafmixer. Breng hierna op smaak met peper en zout. Voeg eventueel naar smaak een tipje suiker toe. Besprenkel het gerecht met de dressing en garneer met pijnboompitjes.
Smaakt lekker bij
- salade met geitenkaas
- eendenborst
- groene salade
Balsamico-azijn en gerechten
Balsamico-azijn kan zowel bij pittige als bij wat meer zoete gerechten worden genuttigd. Het smaakt heerlijk bij rauwe groenten zoals salades maar is minstens zo lekker op gekookte en vooral gegrilde groenten. Ook wordt het vaak in vlees- en visgerechten verwerkt. Aan sauzen en soepen geeft het vaak een extra smaak. Aardbeien met balsamico-azijn is een echte aanrader. Het versterkt de smaak van deze vrucht. Omdat dit ook voor andere fruitsoorten -zoals frambozen en appels- geldt kan balsamico-azijn ook prima in toetjes worden verwerkt. Experimenteer vooral met balsamico-azijn en er gaat een wereld voor je open.