Dressings met balsamico: drie heerlijke recepten

Dressings met balsamico: drie heerlijke recepten Balsamico-azijn is een heerlijke azijnsoort die de meeste mensen wel eens geproefd hebben. Als enige wordt deze azijnsoort niet op basis van alcohol gemaakt. Het heeft een smakelijke kruidige en wat zoetige smaak. Druiven zijn de basis van balsamico. De azijn smaakt fantastisch op salades maar ook op tal van andere gerechten. Hieronder een aantal balsamicodressingrecepten voor een overheerlijke maaltijd.

Klassieke dressing met balsamico-azijn

Ingrediënten

  • 10 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 3 en een halve eetlepel balsamico-azijn (kant en klaar)
  • zeezout en zwarte peper

Bereiding

Doe de olijfolie en de balsamico-azijn in een potje of dressingshaker. Schud het mengsel vervolgens door elkaar. Voeg vervolgens naar smaak gemalen zeezout en peper toe. Proef en voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe. Doe er eventueel een tipje suiker door.

Smaakt lekker bij

  • Mozzarella en tomaat
  • Italiaanse en groene salades

Dressing met balsamico en honing

Ingrediënten

  • 10 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels balsamico-azijn
  • 2 eetlepels honing
  • vleugje knoflook
  • zout en peper

Bereiding

Doe de olijfolie en balsamico-azijn in een kom of een dressingshaker. Doe er vervolgens de honing bij en schud het mengsel door elkaar. Voeg naar smaak gekonfijte knoflook, zout en peper toe en proef het mengsel. Voeg vervolgens naar behoefte nog peper en zout toe en doe er eventueel een snufje suiker door.

Smaakt lekker bij

  • rode en groene salades
  • carpaccio

Dressing van appel en balsamico

Ingrediënten

  • 10 eetlepels olijfolie of notenolie
  • 4 eetlepels balsamico-azijn
  • 2 eetlepels honing
  • halve appel in kleine blokjes
  • pijnboompitjes
  • peper en zout

Bereiding

Doe de olie, balsamico, honing en appel in een kom en meng deze met een staafmixer. Breng hierna op smaak met peper en zout. Voeg eventueel naar smaak een tipje suiker toe. Besprenkel het gerecht met de dressing en garneer met pijnboompitjes.

Smaakt lekker bij

  • salade met geitenkaas
  • eendenborst
  • groene salade

Balsamico-azijn en gerechten

Balsamico-azijn kan zowel bij pittige als bij wat meer zoete gerechten worden genuttigd. Het smaakt heerlijk bij rauwe groenten zoals salades maar is minstens zo lekker op gekookte en vooral gegrilde groenten. Ook wordt het vaak in vlees- en visgerechten verwerkt. Aan sauzen en soepen geeft het vaak een extra smaak. Aardbeien met balsamico-azijn is een echte aanrader. Het versterkt de smaak van deze vrucht. Omdat dit ook voor andere fruitsoorten -zoals frambozen en appels- geldt kan balsamico-azijn ook prima in toetjes worden verwerkt. Experimenteer vooral met balsamico-azijn en er gaat een wereld voor je open.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…
De basis van het koken: dressingsDe basis van het koken: dressingsZelf een dressing maken is meestal vrij simpel en vaak veel lekkerder dan een kant-en-klare dressing uit de supermarkt.…
Zelf carpaccio met dressing makenZelf carpaccio met dressing makenCarpaccio is een heerlijk voorgerecht dat vele menukaarten van restaurants siert. Dit gerecht is ooit in Venetië bedacht…
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…

Zelf pasta maken (zonder machine)Zelf pasta maken (zonder machine)Pasta kan men in alle soorten en maten kopen, maar niets zo lekker als zelf pasta maken. Het is veel eenvoudiger dan vee…
Samengestelde botersSamengestelde boters zijn boters waar smaak- en/of kleurstoffen aan toegevoegd worden als begeleiding bij geroosterd vle…
Bronnen en referenties
  • www.italie.blog.nl
  • www.smulweb.nl
  • www.nl.petitchef.com
  • www.wezooz.be
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.