Coleslaw of koolsla

Coleslaw of koolsla Een wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvinding. Niets is minder waar. De Amerikanen hebben hun slaw te danken aan de Nederlandse kolonisten die New York stichtten. De basis bleef door de eeuwen heen gelijk: kool.

De eerste salade

De Romeinen maakten al een salade met kool en azijn. Apicius beschreef in zijn kookboek een salade van witte kool, azijn en eieren. Het idee voor een koude salade van kool kent daardoor een lange geschiedenis. De middeleeuwers maakten een gerecht dat hier op leek. Azijn werd lang gebruikt als basis voor de dressing, mayonaise werd pas in de 18e eeuw ‘ontdekt’.

Koolsla

Coleslaw wordt gezien als een typisch Amerikaans bijgerecht. Maar de ‘koolsla’ werd door de Nederlandse emigranten naar de Nieuwe Wereld gebracht. Vanuit New York veroverde de koolsla Amerika. Het woord ‘coleslaw’ is een verbastering van het Nederlandse ‘koolsla’. De naam ‘cold slaw’ is ook een tijdje gebruikt.

Witte kool en dressing

De basis van ‘coleslaw’ is fijngesneden witte kool en een geraspte wortel. Het gerecht kent veel variaties. Soms wordt appel toegevoegd, eieren, uien en rozijnen. Om de salade extra kleur te geven kun je naast witte kool ook groene en rode gebruiken. De dressing is op basis van mayonaise of azijn. In Amerika is slaw een bijgerecht bij vooral de barbecue. Coleslaw is lekkerder wanneer hij een dag van tevoren wordt klaargemaakt.

De dressing maakt de ‘coleslaw’. Hieronder één recept met een mayo-dressing en één met een azijndressing.

Coleslaw

  • ½ witte kool
  • 1 wortel
  • handje rozijnen

dressing:
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 3 theelepels mosterd
  • 1 theelepel suiker
  • zout & peper

De kool in smalle repen snijden. Wortel raspen. Schep de kool, de wortel en rozijnen in een kom door elkaar. Meng de mayonaise, yoghurt, mosterd en de suiker in een kom door elkaar. Voeg naar smaak zout & peper toe. Schep de saus door de kool en laat het een tijdje intrekken.

Carolina slaw

Bron: Fleurh99, PixabayBron: Fleurh99, Pixabay
De originele Carolina-slaw wordt gemaakt met groene kool. De dressing is op basis van azijn.

  • ½ fijngesneden groene kool
  • 1 fijngesneden groene peper
  • 1 fijngehakte zoete ui

dressing:
  • 250 gr. suiker
  • 250 ml. Appel ciderazijn
  • 200 ml. maïsolie
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel selderijzaadjes
  • 1 theelepel zout

Alle ingrediënten voor de dressing in een steelpan doen en heel langzaam aan de kook brengen, de suiker moet opgelossen. De dressing af laten koelen tot lauwwarm en met het kool/ui/peper mengsel mengen. Enkele uren in de koelkast laten afkoelen.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijgerechten voor Amerikaanse BarbecueBijgerechten voor Amerikaanse BarbecueBarbecue is niet weg te denken in Amerika, het wordt hier cookout genoemd. Het is zeer verschillend van een barbecue in…
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…
Borrelhapjes – met patéKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…

Lekkere hapjes voor de gezellige avondurenLekkere hapjes voor de gezellige avondurenWe willen s avonds bij de borrel niet alleen meer de bekende chips of noten en laten we wel zijn, alleen maar komkommers…
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wow Pho, Pixabay
  • http://www.foodtimeline.org
  • Afbeelding bron 1: Fleurh99, Pixabay
Reacties

Hanneke, 08-08-2012
Graag zou ik de hoeveelheden gemeld zien voor 30 personen Reactie infoteur, 10-08-2012
De aangegeven hoeveelheden zijn voor 4 tot 6 personen. Voor de rest maakt het veel uit of je dit als bijgerecht gaat gebruiken of in een soort hoofdschotel.

Zondag, 03-07-2009
Kan je van spitskool ook koolsla maken of kan deze niet rauw gegeten worden? Ik weet niet wat ik met spitskool kan doen. Koken en een sausje is zo saai. Reactie infoteur, 03-07-2009
Spitskool is prima voor koolsla

Caro-lina (185 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.