Coleslaw of koolsla
Een wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvinding. Niets is minder waar. De Amerikanen hebben hun slaw te danken aan de Nederlandse kolonisten die New York stichtten. De basis bleef door de eeuwen heen gelijk: kool.
De eerste salade
De Romeinen maakten al een salade met kool en azijn. Apicius beschreef in zijn kookboek een salade van witte kool, azijn en eieren. Het idee voor een koude salade van kool kent daardoor een lange geschiedenis. De middeleeuwers maakten een gerecht dat hier op leek. Azijn werd lang gebruikt als basis voor de dressing, mayonaise werd pas in de 18e eeuw ‘ontdekt’.
Koolsla
Coleslaw wordt gezien als een typisch Amerikaans bijgerecht. Maar de ‘koolsla’ werd door de Nederlandse emigranten naar de Nieuwe Wereld gebracht. Vanuit New York veroverde de koolsla Amerika. Het woord ‘coleslaw’ is een verbastering van het Nederlandse ‘koolsla’. De naam ‘cold slaw’ is ook een tijdje gebruikt.
Witte kool en dressing
De basis van ‘coleslaw’ is fijngesneden witte kool en een geraspte wortel. Het gerecht kent veel variaties. Soms wordt appel toegevoegd, eieren, uien en rozijnen. Om de salade extra kleur te geven kun je naast witte kool ook groene en rode gebruiken. De dressing is op basis van mayonaise of azijn. In Amerika is slaw een bijgerecht bij vooral de barbecue. Coleslaw is lekkerder wanneer hij een dag van tevoren wordt klaargemaakt.
De dressing maakt de ‘coleslaw’. Hieronder één recept met een mayo-dressing en één met een azijndressing.
Coleslaw
- ½ witte kool
- 1 wortel
- handje rozijnen
dressing:
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels yoghurt
- 3 theelepels mosterd
- 1 theelepel suiker
- zout & peper
De kool in smalle repen snijden. Wortel raspen. Schep de kool, de wortel en rozijnen in een kom door elkaar. Meng de mayonaise, yoghurt, mosterd en de suiker in een kom door elkaar. Voeg naar smaak zout & peper toe. Schep de saus door de kool en laat het een tijdje intrekken.
Carolina slaw
Bron: Fleurh99, Pixabay
De originele Carolina-slaw wordt gemaakt met groene kool. De dressing is op basis van azijn.
- ½ fijngesneden groene kool
- 1 fijngesneden groene peper
- 1 fijngehakte zoete ui
dressing:
- 250 gr. suiker
- 250 ml. Appel ciderazijn
- 200 ml. maïsolie
- 1 theelepel mosterdpoeder
- 1 theelepel selderijzaadjes
- 1 theelepel zout
Alle ingrediënten voor de dressing in een steelpan doen en heel langzaam aan de kook brengen, de suiker moet opgelossen. De dressing af laten koelen tot lauwwarm en met het kool/ui/peper mengsel mengen. Enkele uren in de koelkast laten afkoelen.
Reacties
Hanneke, 08-08-2012
Graag zou ik de hoeveelheden gemeld zien voor 30 personen
Reactie infoteur, 10-08-2012
De aangegeven hoeveelheden zijn voor 4 tot 6 personen. Voor de rest maakt het veel uit of je dit als bijgerecht gaat gebruiken of in een soort hoofdschotel.
Zondag, 03-07-2009
Kan je van spitskool ook koolsla maken of kan deze niet rauw gegeten worden? Ik weet niet wat ik met spitskool kan doen. Koken en een sausje is zo saai.
Reactie infoteur, 03-07-2009
Spitskool is prima voor koolsla