InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Coleslaw of koolsla

Coleslaw of koolsla

Coleslaw of koolsla Een wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvinding. Niets is minder waar. De Amerikanen hebben hun slaw te danken aan de Nederlandse kolonisten die New York stichtten. De basis bleef door de eeuwen heen gelijk: kool.

De eerste salade

De Romeinen maakten al een salade met kool en azijn. Apicius beschreef in zijn kookboek een salade van witte kool, azijn en eieren. Het idee voor een koude salade van kool kent daardoor een lange geschiedenis. De middeleeuwers maakten een gerecht dat hier op leek. Azijn werd lang gebruikt als basis voor de dressing, mayonaise werd pas in de 18e eeuw ‘ontdekt’.

Koolsla

Coleslaw wordt gezien als een typisch Amerikaans bijgerecht. Maar de ‘koolsla’ werd door de Nederlandse emigranten naar de Nieuwe Wereld gebracht. Vanuit New York veroverde de koolsla Amerika. Het woord ‘coleslaw’ is een verbastering van het Nederlandse ‘koolsla’. De naam ‘cold slaw’ is ook een tijdje gebruikt.

Witte kool en dressing

De basis van ‘coleslaw’ is fijngesneden witte kool en een geraspte wortel. Het gerecht kent veel variaties. Soms wordt appel toegevoegd, eieren, uien en rozijnen. Om de salade extra kleur te geven kun je naast witte kool ook groene en rode gebruiken. De dressing is op basis van mayonaise of azijn. In Amerika is slaw een bijgerecht bij vooral de barbecue. Coleslaw is lekkerder wanneer hij een dag van tevoren wordt klaargemaakt.

De dressing maakt de ‘coleslaw’. Hieronder één recept met een mayo-dressing en één met een azijndressing.

Coleslaw

  • ½ witte kool
  • 1 wortel
  • handje rozijnen

dressing:
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 3 theelepels mosterd
  • 1 theelepel suiker
  • zout & peper

De kool in smalle repen snijden. Wortel raspen. Schep de kool, de wortel en rozijnen in een kom door elkaar. Meng de mayonaise, yoghurt, mosterd en de suiker in een kom door elkaar. Voeg naar smaak zout & peper toe. Schep de saus door de kool en laat het een tijdje intrekken.

Carolina slaw

Bron: Fleurh99, PixabayBron: Fleurh99, Pixabay
De originele Carolina-slaw wordt gemaakt met groene kool. De dressing is op basis van azijn.

  • ½ fijngesneden groene kool
  • 1 fijngesneden groene peper
  • 1 fijngehakte zoete ui

dressing:
  • 250 gr. suiker
  • 250 ml. Appel ciderazijn
  • 200 ml. maïsolie
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel selderijzaadjes
  • 1 theelepel zout

Alle ingrediënten voor de dressing in een steelpan doen en heel langzaam aan de kook brengen, de suiker moet opgelossen. De dressing af laten koelen tot lauwwarm en met het kool/ui/peper mengsel mengen. Enkele uren in de koelkast laten afkoelen.
© 2009 - 2019 Caro-lina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bijgerechten voor Amerikaanse BarbecueBijgerechten voor Amerikaanse BarbecueBarbecue is niet weg te denken in Amerika, het wordt hier cookout genoemd. Het is zeer verschillend van een barbecue in…
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…
Borrelhapjes – met patéKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Snelle, maar heerlijke pastasausSnelle, maar heerlijke pastasausU heeft trek in pasta, maar geen zin om uren in de keuken te staan voor een heerlijke saus en geen trek in een simpele k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wow Pho, Pixabay
  • http://www.foodtimeline.org
  • Afbeelding bron 1: Fleurh99, Pixabay

Reageer op het artikel "Coleslaw of koolsla"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hanneke, 08-08-2012 11:09 #2
Graag zou ik de hoeveelheden gemeld zien voor 30 personen Reactie infoteur, 10-08-2012
De aangegeven hoeveelheden zijn voor 4 tot 6 personen. Voor de rest maakt het veel uit of je dit als bijgerecht gaat gebruiken of in een soort hoofdschotel.

Zondag, 03-07-2009 21:54 #1
Kan je van spitskool ook koolsla maken of kan deze niet rauw gegeten worden? Ik weet niet wat ik met spitskool kan doen. Koken en een sausje is zo saai. Reactie infoteur, 03-07-2009
Spitskool is prima voor koolsla

Infoteur: Caro-lina
Gepubliceerd: 03-07-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!