Glutenvrije loempia's zelf bakken, succesvol nieuw recept
Loempia's zijn zeer eenvoudig zelf te maken. Op het basisrecept kan eindeloos gevarieerd worden, een vulling van vis, vlees, kip of vegetarisch, pittig of mild voor kinderen. Het recept voor loempia's is ook zeer geschikt voor mensen met coeliakie, een glutenallergie. Zelfbakken is niet duur, kost weinig tijd en is zeer smaakvol en men kan in een handomdraai een flink aantal loempia's gelijktijdig maken, deels om gelijk te gebruiken, de rest kan worden ingevroren om later te frituren.
Ingrediënten voor zelf bakken loempia's
Basisrecept voor ca. 25 a 30 loempia's (formaat ligt tussen de mini-loempia's van de Chinees en de grote
diepvriesloempia's uit de supermarkt
- Pakket loempiavellen, 22 cm doorsnede, (totaal gewicht pakket ca. 400 gr)/rijstpapiervellen met dezelfde doorsnede zijn ook geschikt, ze krijgen bij het frituren niet zo'n mooi bruin kleurtje, de smaak is echter prima
- (wok)roerbakmix, 400 gr.
- bakboter
- Kipfilets, ongeveer 600 gr. (ca. 3 stuks)
- Ketjap Manis
- (Conimex) Kerrie Djawa (milde Javaanse kerrie, te koop bij o.a. C1000)
- Kommetje met een geklutst eitje en een kwastje
Voorbereiding van vulling (glutenvrije) loempia's
- Smeer de kipfilets aan beide zijden in met peper en zout
- Doe een flinke klont margarine in de pan en laat deze goudbruin smelten
- Bak daarin de kipfilets aan beide kanten snel goudbruin (ca. 10 minuten), schenk er een flinke scheut ketjap manis overheen, en bak ze op een niet al te hoog vuur; belangrijk is dat de kip redelijk gaar wordt zonder al te veel te slinken
- Neem de kipfilet uit de pan, doe ze op een bord en houdt ze even apart op het aanrecht
- Voeg nog wat bakboter toe aan de braadpan en smoor daarin de helft van de (wok)roerbakmix, op een middelhoog vuur
- Snij ondertussen de kipfilets in wat grotere stukken (trek het kippenvlees met een mes en vork in draadvormige stukken uiteen)
- Voeg de gesneden kip weer toe aan de eerste helft van de roerbakmix op het vuur
- De rest van de roerbakmix mag er nu ook bij, evenals een een nieuwe, royale scheut ketjap manis en 4 theelepels kerrie djawa
- Roerbak dit mengsel ca. 5 minuten op een matig vuurtje, zorg dat het niet teveel slinkt
- Draai vervolgens het gas, of elektra uit/laat afkoelen
Bereidingswijze (glutenvrije) loempia's
- Neem een loempiavel uit de verpakking en houdt deze ca. 5 seconden onder een gloeiendhete straal van de kraan
- Leg deze op een broodplank en schep hier een royale eetlepel vulling roerbakmengsel met kip uit de pan op
- Rol dit pakketje blokvormig om en vouw beide uiteinden naar binnen om, bestrijk het "envelopvormige" pakketje met het gekluste eimengsel zodanig dat dit "plakt"
- Pak een nieuw loempiavel, houdt ook deze onder de warme kraan en vouw deze om het eerste vel heen, deze twee lagen zullen de loempia het bekende, gewenste krokante omhulsel geven, blijf bezig met je handen om de loempia de gewenste rechthoekige vorm te geven/bestrijk opnieuw met het eimengsel
- Leg de loempia's die gereed zijn op een plat bord een uurtje in de koelkast, alvorens ze te frituren, voor het beste resultaat
- Gelijk invriezen kan ook: verpak ze stuk voor stuk in aluminiumfolie
Bakken loempia's
De loempia's kunnen uit de koelkast gehaald worden en vervolgens in vijf minuten goudbruin gebakken worden in de frituurpan, op ca. 180 graden. (halverwege met de vork even omkeren) Bakken in een koekenpan waarin ruim olie verwarmd is kan ook, trek daar zo'n 15 minuten voor uit.
Ook vooraf ingevroren loempia's worden in ca. 6 tot 8 minuten goudbruin in de frituur.
Variaties op basisrecept loempia
- Vegetarisch: laat de kip weg en voeg nog meer wok groenten toe
- Vis: vervang de kip door garnaaltjes en andere kleine stukjes zeevruchten
- Kruidig/pittig: experimenteer zelf met sambal en oosterse kruiden
- Gehaktvulling: vervang groenten en kip door een pakketje gekruid gehakt, er ontstaat dan een gefrituurd hartig hapje, een soort van kruising tussen een saucijzenbroodje en een loempia, lekker bij de nasi of als borrelhapje
Lees verder