Thaise verse loempia’s Po Pia Sod
Verse Thaise loempia’s lijken niet op de gefrituurde exemplaren die we wel eens bij een kraam kopen. Ze zijn namelijk niet gefrituurd en daardoor erg gezond. De fruitige Tamarinde saus geeft het een extra touch.
Thaise verse loempia’s worden po pia genoemd. Dit is een Chinees woord en het is ook de Chinese stijl van koken die wordt gebruikt voor dit recept. Wie de loempia’s warm wil eten kan ze gewoon opwarmen in de magnetron, maar ook koud zijn ze erg lekker en voedzaam. Vegetariërs kunnen het varkensvlees en de garnalen eruit laten en in plaats daarvan shii-takes of andere paddestoelen gebruiken.
Ingrediënten
- 1 pak rijstvellen
- 1/2 kop mager varkensvlees, gestoomd en daarna heel fijn gesneden
- 1/2 kop gestoomde garnalen, dan dun gesneden
- 1/2 kop tofu, 5 minuten gekookt en daarna in stukjes gesneden
- 1 kop taugé, schoongewassen en drooggedept
- 1/2 kop munt bladeren
- 1/2 kop lente uitjes, in kleine stukjes gesneden
- 1/2 kop komkommer, heel dun geschild in repen
- 1/2 kop korianderblaadjes
Bereiding
- Giet heet water in een platte schaal en leg de rijstvellen erin.
- Houd ze ongeveer 30 tot 40 seconden onder water en neem ze er dan uit.
- Leg wat van het varkensvlees, de garnalen en de groente in het midden van het vel.
- Vouw het vel er dan eerst van de ene, dan van de andere kant omheen. Doe dit voorzichtig, want rijstvellen zijn breekbaar.
- Vouw dan de uiteinden samen.
- Zet even weg.
Ingrediënten voor de Tamarinde saus
- 1/4 kop tamarinde concentraat met 3/4 kop water
- 1 kop palmsuiker
- 2 theelepels zout
- 1/8 theelepel 5 spices poeder (verkrijgbaar in elke toko)
Bron: Photaubay98, Pixabay Bereiding van de Tamarinde saus
- Voeg alle ingrediënten samen in een pan en vermeng ze met een lepel.
- Breng alles aan de kook.
- Proef en kijk of u nog wat meer kruiden wilt toevoegen.
- De smaak moet uitgesproken zuur zijn, gevolgd door een zoete smaak en vervolgens door zout.
- Giet de Tamarindesaus over de loempia’s en leg er een dunne gesneden Jalanpeno pepper bovenop.
- Garneer het geheel met stukjes komkommer, lente uitjes, munt blaadjes en koriander