Killer Lasagna (vegetarische)
Deze lasagna is makkelijk en snel te maken, met een fantastisch resultaat. Hij is zo rijk aan texturen en smaken, dat niemand het vlees zal missen! Maar kijk uit voor teveel opscheppen, het is een echte Killer. Als je er te veel van eet, kun je je afspraken voor de rest van de avond beter afzeggen. De volgende dag is de lasagna nog lekkerder, hij is dan wat steviger geworden.
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- Benodigheden: Oven, Ovenschaal
Ingrediënten
- verse lasagnavellen, te koop in koelvak supermarkt (of zelf maken)
Béchamel kaassaus:
- 50 gram boter
- 2 el olijfolie
- geraspte kaas of geitekaasje of blauwe kaas, of wat je zelf lekker vindt
- snufje geraspte nootmuskaat
- versgemalen zwarte peper
- zout
- 1 el bloem
- 2 dl melk
groene laag:
- 1 pak diepvries spinazie of 500 gram verse grof gesneden spinazie
- gesnipperd rood uitje
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 2 el olijfolie
- 20 gram boter
- restje groente....spercieboontjes, snijbonen, andijvie, etc.
- 1 scheutje melk
- handje walnoten, grof gehakt
rode laag:
- 1 el gedroogde italiaanse kruiden
- 4 teentjes knoflook, geschild en gesnipperd of uitgeperst
- een blik of potje artisjokharten, gehalveerd
- 3 el olijfolie
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 5 tomaten, in kleine blokjes gesneden
- een half blik gepelde tomaten
- 1 bakje champignons, of kastanje champignons, shiitake, wat je zelf lekker vindt, in plakjes gesneden
bovenlaag:
- 3 tomaten, in plakjes gesneden
- buffelmozarella, in plakjes gesneden
- geraspte oude of belegen kaas, of manchego kaas
- versgemalen zwarte peper
- walnoten, hele
Bereiding
Rode laag
Verhit de olijfolie in een pan. Als hij heet is, doe er een klontje boter in en zet het vuur ietsje lager. Laat de boter niet verbranden! Bak de paddestoelen, doe er halverwege de knoflook en italiaanse kruiden bij. Als de paddestoelen er lekker bruin uitzien, voeg de artisjokhartjes toe. Bak het een minuutje, regelmatig omscheppen. Doe de gesneden tomaten erbij, schep weer wat om, en laat alles vijf minuten aan elkaar wennen. Voeg dan de gepelde tomaten toe, en schep alles weer door elkaar, terwijl je stiekem de gepelde tomaten stuk duwt met je houten lepel. Zet het vuur laag en laat de rode saus pruttelen terwijl je de groene laag maakt. Schep om als het te hard gaat.
Groene laag
Doe een bodempje melk in een pan op laag vuur, met een klontje boter. Doe de blokjes diepvries spinazie erbij, en eventueel restjes gekookte groene groente die je nog over hebt. Doe de deksel op de pan, en controleer om de zoveel tijd of de spinazie al ontdooid is. Maak intussen de Bechamel-Kaassaus (zie onder). Zet het vuur uit zodra de spinazie ontdooid is. Strooi er de gehakte walnoten en wat peper, zout en nootmuskaat over, en schep alles even door.
Bechamel-Kaassaus
Laat 50 gram boter zachtjes smelten in een steelpan. Doe er dan een eetlepel bloem bij en roer dat door elkaar. Giet er melk bij en verwarm alles op een laag vuur. Zodra het een redelijke temperatuur heeft, doe de kaas erbij. Roer alles door elkaar totdat de kaas gesmolten is en de saus lekker dik is. Is hij te dun, doe er meer kaas bij. Is hij te dik, doe er meer melk bij. Maak de saus af met peper en nootmuskaat naar smaak.
Lasagna stapelen
Verhit de oven voor op 200 graden. Boter een ovenvaste schaal in. Beleg de bodem met lasagnavellen. Giet ¾ van de rode saus over de lasagna. Leg daar weer lasagnavellen op. Giet de groene saus erover. Giet daar ¾ van de bechamelsaus over. Bedek weer met een laag lasagnavellen. Giet eerst de rest van de rode saus over de lasagna en dan de rest van de bechamelsaus. Beleg de lasagna om en om met plakjes tomaat en mozarella. Strooi de hele walnoten erover. Besprenkel tot slot de lasagna met olijfolie. Zorg ervoor dat de pastavellen niet uitsteken, duw die met een lepel onder de saus.
Doe de schaal in de oven, en check de lasagna na 20 minuten. Heeft de bovenste laag nog geen bruine plekjes, doe dan even vijf minuten de grill aan. Blijf controleren, het kan hard gaan met de grill!
Als de lasagna er lekker uitziet, haal hem eruit, en eet smakelijk!