Boerenkool maar dan anders
Met boerenkool kun je zo lekker variëren en het is nog super gezond ook. Bovendien kunt u boerenkool wel twee weken bewaren (in de koelkast), voordat u het op tafel zet.
Salade van boerenkool
Wat heb je nodig:
- 600 gram boerenkool, in dunne reepjes gesneden
- 3 deciliter zure room
- 1,5 deciliter koffiemelk
- 1 ui, fijn gehakt
- 2 zure appels, in blokjes
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels fijne Franse mosterd
- zout
- peper
- handje rozijnen, voorgeweekt
Bereiding:
Kook de boerenkool in weinig water met een beetje zout, in ± 20 minuten gaar.Doe vervolgens de boerenkool in een vergiet en laat deze afkoelen en goed uitlekken. Meng vervolgens de koude boerenkool reepjes, met de fijn gehakte ui en de blokjes appel in een grote schaal, goed door elkaar. Maak vervolgens een dressing van de zure room, met de koffiemelk, het citroensap, de mosterd en een beetje zout en peper. Schenk dan de dressing over de salade. Garneer de boerenkool salade met de rozijnen.
Boerenkool met een sausje
Wat heb je nodig:
- 750 gram verse boerenkool
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 2,5 deciliter groentebouillon
- 2 deciliter kookroom
- zout
- peper
- nootmuskaat
Bereiding:
Maak de bouillon en houd deze warm. Kook de boerenkool met een beetje water en zout in ± 10 minuten, beetgaar. Doe de boerenkool daarna in een vergiet en laat het goed uitlekken. Snijd vervolgens de boerenkool niet al te fijn. Verhit ondertussen in een steelpannetje de boter, op een niet te hoog vuur. Roer vervolgens de bloem er door en laat het even gaar worden. Voeg vervolgens beetje bij beetje, al roerend, de warme bouillon erbij, zodat er een mooie gladde saus ontstaat. Zet vervolgens de saus op een laag pitje en laat het nog minstens 5 minuten pruttelen. Roer vervolgens de kookroom, de gesneden boerenkool, zout, peper en nootmuskaat door de saus en laat het nog even mee warmen, voordat u het opdient. Deze boerenkool met saus smaakt prima bij aardappelpuree.
Ovenschotel met boerenkool
Wat heb je nodig:
- 750 gram verse boerenkool, in reepjes
- 1 knoflookteen, fijn gehakt
- 1 bekertje crème fraîche
- zout
- nootmuskaat
- paneermeel
- roomboter
- 2 eieren
- ovenschaal
Bereiding:
Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 225 graden (stand 6). Kook de boerenkool in een beetje water met zout, in ± 20 minuten gaar. Doe dan de boerenkool in een vergiet en laat deze goed uitlekken. Meng vervolgens de eieren, de crème fraîche, het knoflook en een beetje nootmuskaat goed door elkaar en schep het daarna door de boerenkool. Schep dan het boerenkool mengsel in de ovenschaal en strooi er paneermeel over. Leg hier en daar klontjes boter op de ovenschotel en bak deze in het midden van de voorverwarmde oven in ± 20 minuten gaar.