Vegetarisch eten in Italie
De meeste mensen denken wel te weten wat er op vegetarisch gebied te koop is in een Italiaans restaurant. Dat komt omdat pizza´ s en pastas wereldwijd verkrijgbaar zijn. Toch is de menukaart in Italie zelf enigszins anders ingedeeld. Hier vind je pizza- en pastasoorten die buiten Italië nauwelijks gegeten worden. Overigens is Italië het land met de meeste vegetariërs in Europa. Ongeveer 10% van de Italianen zijn vegetarisch terwijl in Nederland 4.5% van de mensen vegetarisch zijn. Overal in Italië zijn vegetarische restaurants. Het zijn er misschien niet veel maar ze zijn wel van hoge kwaliteit. Volgens de site HappyCow, waar je vegetarische restaurants uit heel de wereld kan vinden, zijn er bijna 800 vegetarische restaurants in Italië.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vegetarisch restaurant met michelinster
Restaurant Joia in Milaan is een vegetarisch restaurant met een Michelinster. Deze prestigieuze onderscheiding heeft het restaurant verdiend vanwege zijn zeer originele en culinair hoogstaande voedselcreaties. Een van de meest gewaardeerde gerechten is een
tomaat op vijf verschillende manieren bereid, onder andere gekonfijt, gelei en gefrituurd. Verder heeft men hier een heerlijke truffelravioli te koop.
HappyCow
HappyCow is een site waar wereldwijd informatie wordt verzameld over vegetarische restaurants. Je kunt een stad of land intypen en vervolgens zoeken op vegetarische en veganistische restaurants. Op deze manier kun je zelf een vegetarisch restaurant zoeken in het land of de stad waar je op vakantie bent. Daarnaast is het goed om te weten in welke niet-vegetarische restaurants je terecht kunt. ´
Enkele belangrijke Italiaanse woorden
- Vegetarisch betekent vegetariano in het Italiaans.
- ´Is er een vegetarisch gerecht?´ = ´È ci un piatto vegetariano?´
- ´Zit hier vlees of vis doorheen?´ =´Ecco carne o pesce attraverso?´
- ´Ik eet geen vlees en vis.´ = ´Io non mangio carne e pesce.´
Pasta´s met olie
Wat de pasta betreft, deze kunnen in al hun eenvoud reeds uitblinken in delicieuze smaak. Er zijn restaurants die een pasta met alleen
olijfolie of truffelolie verkopen. Een pizza is in Italië vaak een tussengerecht. Het is dus geen hele maaltijd. De Italianen houden ervan om lang over hun eten te doen en te genieten van allerlei maaltijden, waarvan een pizza- of pastamaaltijd slechts een onderdeel is. Naast deze deeggerechten houdt men ook van grote salades die de eetlust verder kunnen aanwakkeren.
Pizza´s met kaas
Wat de pizza's betreft kun je uitstekend een quattro formaggi eten. In vele restaurants is een pizza vegetariana te koop. Ook een eenvoudige maar bijzonder lekkere pizza margerita is vegetarisch. Daarnaast is het vrijwel altijd mogelijk om het beleg van je pizza zelf samen te stellen. Vergeet niet om veel olijfolie of met
hete pepers aangemaakte olijfolie op je pizza te doen; dat maakt het extra gezond. Overigens is een vers gemaakte pizza veel gezonder dan een diepvriespizza uit de supermarkt.
Lasagne
Lasagnes behoren voor vele mensen tot de meest favoriete producten. Het is een van de vele Italiaanse producten die je uitstekend op vegetarische wijze bereid kunt genieten.
Kaas
Als je denkt je niet over genoeg
proteïnen en
mineralen beschikt na het eten van een vegetarische maaltijd, kun je in Italie uitstekend kaas als toetje nemen. Kaas vult je prima op; het stilt de honger erg goed. Daarnaast is het genieten van buitenlandse kazen een goede manier om de eetcultuur van een land te leren kennen.
Pasta
Voor pasta's in Italië geldt dat je over een groot aantal varieteiten beschikt. Pasta met truffelolie moet je gewoon eens geprobeerd hebben. Daarnaast zijn de olijfoliën in Italie van hoge kwaliteit, vaak smaakt een olijfolie in het land van herkomst een stuk beter dan in de lage landen. Olie is niet alleen lekker maar ook erg gezond. Er zitten omega3 en 6-vetzuren in die je lichaam hard nodig heeft. Brian Peskin kwam erachter dat Nobelprijswinnaar Otto Warburg al in de jaren 20 tot 50 van de vorige eeuw uitgebreid onderzoek deed naar de antikankerwerking van een ongefilterde olie. De olie wordt over de pasta gedaan als deze al op het bord ligt.
Vruchten als picknickmaaltijd
Italië is vooral in de zomer een warm land. Daarom moet je meer water drinken dan normaal. Ook is het een goed idee om iets meer vruchten dan normaal te nemen. Vruchten kosten minder als een maaltijd. Het is een goed idee om tijdens de vakantie de lunch uit vruchten te laten bestaan. Koop bijvoorbeeld een meloen, wat
druiven, een
kiwi, een paar bananen en eet deze in het park op. Lokale vruchten zijn niet zo duur. Bovendien lest het de dorst erg goed. Een
citroen kun je prima met de hand uitknijpen boven een fles water zodat je water wat frisser van smaak wordt. Dat werkt erg goed tegen de dorst en is supergezond!