Lekkere kersthapjes voor tussendoor
Kerst staat doorgaans garant voor gezelligheid, lekker eten en samen zijn. En daar hoort eten en drinken in overvloed bij. Hoewel dit zeker niet voor iedereen geldt, willen we het op wat voor manier dan ook toch gezellig maken. We zorgen er dus voor dat we in ieder geval vlees en allerlei hapjes in huis hebben. De tussendoortjes kan je zo duur maken als je zelf wil. Aan de smaak zal het in ieder geval geen afbreuk hoeven te doen. Enkele voorbeelden waarop gevarieerd kan worden.
Met een aantal basisingrediënten in huis, kom je al een heel eind.
De basisingrediënten
- bruin brood
- peer
- banaan
- komkommer
- zalmsalade (zelf gemaakt of verpakt)
- tonijn (blikje op waterbasis)
- zalm (plakjes voor op de boterham)
- groene pesto
- magere ham
- rode paprika
- kruidenkaas
- strooikaas (pittig)
- tomatenpuree
- kwark
- tomaten
- peper en zout
- eieren
- augurkjes
Gevulde tomaatjes
Variant 1
- enkele middelgrote tomaten
- hardgekookte eieren
- augurkjes
- magere kwark
- peper en zout
Snij de kapjes van de tomaten en hol ze uit. Voeg nu enkele ingrediënten samen, t.w. het hardgekookt ei in kleine stukjes, evenals de augurkjes. Doe dit nu bij de magere kwark en meng het goed. Voeg er nog wat peper en zout aan toe en vul de tomaatjes met dit mengsel.
Variant 2
Een variant hierop kun je als volgt maken:
- enkele middelgrote tomaten
- hardgekookte eieren
- tonijn
- Hüttenkäse
- rode paprika
- peper en zout
Snij de kapjes van de tomaten en hol ze uit. Voeg nu enkele ingrediënten samen, t.w. de klein gemaakt paprika en een eetlepel uitgelekte tonijn . Doe dit nu bij de Hüttenkäse en meng het goed. Voeg er nog wat peper en zout aan toe en vul de tomaatjes met dit mengsel.
Variant 3
Of varieer met:
- enkele middelgrote tomaten
- hardgekookte eieren
- tomatenpuree
- zalmsalade
De uitgeholde tomaat vullen met wat zalmsalade. Dek het dan af met een plakje hardgekookt ei en een toefje tomatenpuree.
Crostini met peer en kaas
Variant 1
- enkele sneetjes bruin brood
- peer
- strooikaas
Warm de oven op voorhand op tot zo’n 180 graden. Maak daarna de peer schoon en snij de peer in 4 partjes (in de lengte gesneden). Leg de stukjes peer (goed uitgelekt) op de sneetjes brood en strooi er flink wat kaas overheen. Als de kaas gesmolten is kan het uit de oven en is de crostini klaar.
Variant 2
Een hartige variant maak je door de peer te vervangen door een plak magere ham en is peer niet je favoriete fruit, neem dan banaan (let op … niet te lang in de oven)
Komkommertoastje
Variant 1
- komkommer
- bruin brood
- zalm
- zalmsalade
- tomatenpuree
- tonijn
- pesto
- rode paprika
- kruidenkaas
- tomaten
- eieren
Was de komkommer goed maar schil deze niet. Snij de komkommer in plakjes en als de plakjes een beetje van het vocht kwijt zijn kunnen deze belegd worden met:
- Plakjes zalm met een toefje kruidenkaas en tomatenpuree
- Zalmsalade vermengd met wat stukjes paprika
- Tonijn met een plakje hard gekookt ei en de onderkant van een tomaatje
- Lekkere kruidenkaas met een plakje tomaat
Variant 2
Bovenstaande hapjes kunnen ook gemaakt worden, ter afwisseling, door wat sneedjes bruin brood te roosteren en er kleine toastjes van te maken. Op het bovenstaande kan eindeloos gevarieerd worden. Het frisse van de komkommer en het knapperige van het geroosterde brood geeft een lekkere afwisseling.