Eiergerechten: 3 keer omelet

Een omelet is een eenvoudig gerecht dat snel klaar is en dat aangepast kan worden naar ieders smaak. In dit artikel heb ik drie van mijn favoriete omeletten samengevat. Eet smakelijk!

Rijk omelet

Hieronder het basisrecept voor een rijk omelet. Dit kan verrijkt worden met vlees, kruiden of groenten.

Ingedriënten:

  • eieren (2 per persoon, maximum 6 per pan)
  • melk
  • kaas
  • boter

Bereiding:

  1. Klop de eieren op in een kom.
  2. Voeg melk & kruiden toe.
  3. Smelt een klontje boter in een pan.
  4. Doe het eiermengsel in de pan.
  5. Voeg de kaas toe (in kleine stukjes of grote plakken).
  6. Bak de omelet aan beide kanten.

Tips:

  • Een omelet kan je makkelijk omdraaien door het omelet eerst op een bord te schuiven, de pan omgekeerd op het bord te leggen en dan de pan en het bord samen snel om te draaien.
  • Plakjes vleeswaren zoals kippewit, boterhamworst of bacon maken het omelet feestelijker.
  • Ook kruidenkaas zoals bijvoorbeeld brandnetelkaas is heerlijk in een omelet.
  • Klassieke kruiden voor een omelet zijn peper en zout, maar ook curry, kippenkruiden, paprikapoeder en nootmuskaat zijn lekker in een omelet.
  • Verse kruiden zoals peterselie of bieslook kan je best niet in het beslag mengen, maar na de kaas toevoegen. Zo behoudt je de groene kleur.
  • Een eenvoudig voorgerecht maak je door de omelet na het bakken even af te laten koelen en dan te vullen met kruiden (verse peterselie bijvoorbeeld) of rauwkost (rucola bijvoorbeeld) of gebakken vlees (spek bijvoorbeeld) en op te rollen. De rolletjes kan je in fijne plakjes snijden en lauw serveren.

Omelet met prei

Ingedriënten:

  • eieren (2 per persoon, maximum 6 per pan)
  • prei
  • fetakaas of een andere witte kaassoort
  • peper en zout (en eventueel paprikapoeder)
  • boter

Bereiding:

  1. Was de prei en snij het in ringetjes.
  2. Klop de eieren op in een kom.
  3. Verkruimel de fetakaas en voeg het toe aan de eieren en kruid het met peper en zout (en eventueel paprikapoeder)
  4. Smelt een klontje boter in een pan.
  5. Bak de prei kort in de boter.
  6. Voeg het eiermengsel toe.
  7. Bak de omelet aan beide kanten.

Tips:

  • Melk of room geeft de omelet een zachte smaak.
  • Fetakaas kan vervangen worden door een romige kaassoort. Sommige kaassoorten branden sneller aan, daarom kan je ze best niet in het eiermengsel doen maar achterna toevoegen.
  • De prei kan je ook aanvullen met asperges.

Pita-omelet

Dit is een zware omelet dat heerlijk is met een fijn slaatje.

Ingedriënten:

  • eieren (2 per persoon, maximum 6 per pan)
  • vlees (fijngesneden biefstuk is te verkiezen boven stoofvlees)
  • zout en komijn
  • boter

Bereiding:

  1. Smelt boter in een pan.
  2. Bak kleine stukjes vlees in de pan en kruid met komijn en zout.
  3. Klop de eieren in een kom.
  4. Doe de eiermengsel op het vlees en bak aan beide kanten.
  5. Serveer met een warm pitabroodje en sla.

Tips:

  • Ook hier geeft melk of room geeft de omelet een zachte smaak.
  • Dit gerecht kan ook gemaakt worden met restjes vlees uit de vriezer.
© 2010 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etensresten actief hergebruikenEtensresten actief hergebruikenHet gebeurt maar al te vaak dat er na het nuttigen van de maaltijd resten zijn. Deze etensresten worden jammer genoeg ve…
Op kamers wonen, hoe bak ik een ei?Op kamers wonen, hoe bak ik een ei?‘Die kan nog niet eens een ei bakken,’ zeggen mensen weleens laatdunkend over personen die nog niet kunnen koken. We wil…
Ontbijt anders dan andersIn Nederland lijkt de bruine boterham met kaas in de ochtend wel heilig. De bruine boterham met kaas is ook heerlijk, ma…
Recepten met gedroogde paddenstoelenRecepten met gedroogde paddenstoelenGedroogde paddenstoelen, je ziet ze steeds vaker, gewoon in de supermarkt... Maar wat moet je er mee? In dit artikel vol…

Meer met brood: 4 keer warm geroosterdBrood is ideaal als basisingedriënt voor veel gerechten. In dit artikel vind je vier warme gerechten met als basis brood…
Borrelhapjes met fruitHoud jij je verjaardag in de zomer, of wil je gewoon lekker een fris hapje? Lees dan vooral verder want in dit artikel v…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.