Eiergerechten: 3 keer omelet
Een omelet is een eenvoudig gerecht dat snel klaar is en dat aangepast kan worden naar ieders smaak. In dit artikel heb ik drie van mijn favoriete omeletten samengevat. Eet smakelijk!
Rijk omelet
Hieronder het basisrecept voor een rijk omelet. Dit kan verrijkt worden met vlees, kruiden of groenten.
Ingedriënten:
- eieren (2 per persoon, maximum 6 per pan)
- melk
- kaas
- boter
Bereiding:
- Klop de eieren op in een kom.
- Voeg melk & kruiden toe.
- Smelt een klontje boter in een pan.
- Doe het eiermengsel in de pan.
- Voeg de kaas toe (in kleine stukjes of grote plakken).
- Bak de omelet aan beide kanten.
Tips:
- Een omelet kan je makkelijk omdraaien door het omelet eerst op een bord te schuiven, de pan omgekeerd op het bord te leggen en dan de pan en het bord samen snel om te draaien.
- Plakjes vleeswaren zoals kippewit, boterhamworst of bacon maken het omelet feestelijker.
- Ook kruidenkaas zoals bijvoorbeeld brandnetelkaas is heerlijk in een omelet.
- Klassieke kruiden voor een omelet zijn peper en zout, maar ook curry, kippenkruiden, paprikapoeder en nootmuskaat zijn lekker in een omelet.
- Verse kruiden zoals peterselie of bieslook kan je best niet in het beslag mengen, maar na de kaas toevoegen. Zo behoudt je de groene kleur.
- Een eenvoudig voorgerecht maak je door de omelet na het bakken even af te laten koelen en dan te vullen met kruiden (verse peterselie bijvoorbeeld) of rauwkost (rucola bijvoorbeeld) of gebakken vlees (spek bijvoorbeeld) en op te rollen. De rolletjes kan je in fijne plakjes snijden en lauw serveren.
Omelet met prei
Ingedriënten:
- eieren (2 per persoon, maximum 6 per pan)
- prei
- fetakaas of een andere witte kaassoort
- peper en zout (en eventueel paprikapoeder)
- boter
Bereiding:
- Was de prei en snij het in ringetjes.
- Klop de eieren op in een kom.
- Verkruimel de fetakaas en voeg het toe aan de eieren en kruid het met peper en zout (en eventueel paprikapoeder)
- Smelt een klontje boter in een pan.
- Bak de prei kort in de boter.
- Voeg het eiermengsel toe.
- Bak de omelet aan beide kanten.
Tips:
- Melk of room geeft de omelet een zachte smaak.
- Fetakaas kan vervangen worden door een romige kaassoort. Sommige kaassoorten branden sneller aan, daarom kan je ze best niet in het eiermengsel doen maar achterna toevoegen.
- De prei kan je ook aanvullen met asperges.
Pita-omelet
Dit is een zware omelet dat heerlijk is met een fijn slaatje.
Ingedriënten:
- eieren (2 per persoon, maximum 6 per pan)
- vlees (fijngesneden biefstuk is te verkiezen boven stoofvlees)
- zout en komijn
- boter
Bereiding:
- Smelt boter in een pan.
- Bak kleine stukjes vlees in de pan en kruid met komijn en zout.
- Klop de eieren in een kom.
- Doe de eiermengsel op het vlees en bak aan beide kanten.
- Serveer met een warm pitabroodje en sla.
Tips:
- Ook hier geeft melk of room geeft de omelet een zachte smaak.
- Dit gerecht kan ook gemaakt worden met restjes vlees uit de vriezer.