Meer met brood: 4 keer warm geroosterd

Brood is ideaal als basisingedriënt voor veel gerechten. In dit artikel vind je vier warme gerechten met als basis brood. Je kan hiervoor ook oud brood gebruiken.
Croque monsieur / toast
Croque madame
Engelse Sandwich met kip
Turkse toast

Croque monsieur / toast

Dit is een zeer eenvoudig en geliefd gerecht dat veel gegeten wordt in België. Je kan het als ontbijt eten of met een fris slaatje serveren als lunch.

ingedriënten:
  • brood
  • Kaas
  • Hesp

bereiding:
  • Neem een sneetje en leg er een plak kaas en een plak kaas op. Indien gewenst kan je er eerst boter op smeren.
  • Leg er een tweede sneetje op.
  • Rooster de croque in een hete oven (grill).

tips:
  • Je kan de sneetjes eerst kort roosteren voor een krokanter resultaat.
  • Een croque met dikke sneetjes donker brood is ook heel lekker.
  • Eet je geen varkensvlees? Vervang de hesp door andere vleeswaren. Ook vegetarische vleesvervangers kunnen in een croque.

Croque madame

Deze variant op de croque monsieur wordt ook vaak gegeten in België.

ingedriënten:
  • brood
  • Kaas
  • Hesp
  • Eieren
  • Boter

bereiding:
  • Maak een croque monsieur zoals hierboven beschreven.
  • Bak een spiegelei in een pan en leg het op de croque.
  • Serveer warm.

tips:
  • Gebakken champignons maken dit gerecht feestelijker.
  • Het ei kan gekruid worden met peper en zout of curry of gesnipperde verse kruiden (peterselie of bieslook bijvoorbeeld).

Engelse sandwich met kip

Oorspronkelijk werd een sandwich gemaakt met restjes groenten en vlees. Je kan het maken met alle vleessoorten en alle soorten groenten (warm of koud). Hoewel het brood in Engeland vaak wordt geroosterd, is dat niet nodig.

ingedriënten:
  • brood
  • Stukjes gebakken kip
  • Rauwkost en tomaten
  • Mayonaise of een andere saus

bereiding:
  • Rooster twee sneetjes brood.
  • Smeer een laagje saus op het onderste sneetje.
  • Beleg het met schijfjes tomaat en rauwkost en leg hierop een stuk warme kip.
  • Leg een sneetje brood op de kip en serveer warm.

tips:
  • Ook hier passen gebakken champignons goed bij.
  • Warme groenten zoals bijvoorbeeld bloemkool of witloof of gewokte groenten kunnen ook tussen een sandwich.
  • Een zware variant kan gemaakt worden met een gebakken omelet (met groenten eventueel) en kip.

Turkse toast

Deze snack kan je in Turkije vaak op straat kopen of in snackbars. Het is zeer geliefd als tussendoortje, maar kan ook als ontbijt.

ingedriënten:
  • brood
  • sucuk (pikante Turkse worst)
  • tomatenpurree

bereiding:
  • Rooster twee sneetjes brood kort.
  • Smeer een laagje tomatenpurree op de onderste.
  • Leg hierop sneetjes sucuk.
  • Bak in een hete oven (grill) en serveer warm.

tips:
  • Sucuk vind je in Turkse winkels. Het kan vervangen worden door Italiaanse salami of een andere pikante worsten.
  • Voor kinderen kan je ook boterhamworst of Turkse / Marokkaanse salami op basis van gevogelte gebruiken.
© 2010 - 2025 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.