Kip, lekker voor de lunch en het diner
Kip is er al jaren en valt bijna niet uit de keuken weg te denken en kip is gezond, dus past het ook prima in de gezonde keuken van nu. Verwerk kip tijdens een lekkere lunchsalade of sandwich of maak een romige kip klaar in de over voor het diner. Kip is multifunctioneel en erg lekker. Enkele voorbeelden waarop gevarieerd kan worden.
Kipsandwich
Ingrediënten
- volkoren brood
- Philadelphia light met basilicum
- Vers gesneden kip als broodbeleg (dun gesneden)
- Sherrytomaatje
- Komkommer
Bereiding
Besmeer de boterhammen met Philadelphia (in plaats van boter) en leg er wat plakjes komkommer op en daarna een plakje kip. Vervolgens wat gehalveerde sherrytomaatjes en leg de andere besmeerde boterham er nu op. Druk het even aan en zet het geheel even in de koeling. Na 15 tot 20 minuten uit de koeling halen en in de vorm van sandwiches snijden.
Voor de liefhebber kan de komkommer ook vervangen worden door gehalveerde olijven en de tomaat door radijs.
Lunchsalade met kip
Ingrediënten
- gekookte kipfilet
- rucolasla
- middengrote sappige tomaten
- zwarte peper
- lente uitjes
- klein vers geitenkaasje
- neutrale dressing op waterbasis
Bereiding
Maar de salade aan met een beetje dressing en meng het vervolgens met wat gesnipperde lente uitjes en plakjes tomaat. Wat peper er overheen en nogmaals goed mengen. De kip in wat water gekookt goed uit laten lekken en in kleine stukjes snijden en mengen door de salade. Doe er desgewenst nog een klein beetje dressing bij (de kip moet niet te droog smaken).
Als laatste kan het verse geitenkaasje na een minuutje in de oven op de salade gelegd worden.
Krokante kip uit de oven
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 400 gram broccoli of spruitjes
- 2 dl halfvolle melk
- 1 eetlepel citroensap
- 50 gram volkoren cornflakes
- 1/2 theelepel Dijon mosterd
- plantaardige olie
- peper
- 2 theelepels plantaardige olie
Bereiding
Meng de melk, citroensap, mosterd en peper in een kleine kom. Haal de kipfilet door het mengsel en draai de kipfilets er goed in. Maak nu de cornflakes klein en leg deze op bakpapier. Dan kan de kip met melkmengsel er doorheen gehaald worden. Druk het geheel stevig aan. Leg de kip nu op een bakplaat (bij voorkeur een bakplaat met anti-aanbaklaag) druppel er een theelepel olie overheen. Bak nu de kipfilets in de oven gedurende een kleine 10 minuten. Ze moeten dan een lichtbruine kleur gekregen hebben. Nog een keer diezelfde hoeveelheid olie er overheen druppelen en daarna nog een keer een kleine 10 minuten in de oven.
Intussen kan de broccoli (of spruitjes al naar gelang de smaak) gekookt zijn en kan de kip met de groenten geserveerd worden.