Glutenvrij vegetarisch eten
Wanneer iemand die vegetarisch eet er achter komt dat diegene ook glutenvrij moet eten, dan kan dit overweldigend lijken in het begin. Wat blijft er immers over om te eten? In het begin lijkt het alsof een vegetarisch én glutenvrij dieet zeer beperkend is, maar in de praktijk blijkt dit vaak gelukkig niet het geval. Een vegetarisch en glutenvrij dieet kan namelijk ook worden gezien als een inspiratiebron om nieuwe smaken te ontdekken!
Welke voedingsmiddelen zijn glutenvrij en vegetarisch?
Voordat men begint aan een vegetarisch en glutenvrij dieet, is het noodzakelijk om uit te zoeken welke voedingsmiddelen aan beide criteria voldoen. Op het eerste gezicht lijkt het weinig, maar bedenk dat er oneindig gecombineerd kan worden tussen de verschillende soorten voedingsmiddelen:
- Groenten en fruit
- Noten, pitten en zaden
- Zuivel
- Peulvruchten
- Tofu
- Eieren
- Aardappelen
- Bepaalde granen
- Kruiden
Welke granen zijn glutenvrij?
Helaas zijn er veel granen die niet meer gegeten kunnen worden in een glutenvrij dieet. Daarom is het van groot belang om altijd de voedingsinformatie te lezen bij nieuwe voedingsmiddelen. Maar gelukkig zijn er ook granen die prima in een glutenvrij (en vegetarisch) dieet passen. Denk hierbij aan de volgende granen:
- Rijst
- Boekweit
- Quinoa
- Gierst
- Teff
- Maïs
- Amarant
- Haver
Vegetarisch en glutenvrij koken
Voor iemand die al gewend is om vegetarisch te koken, is het relatief gemakkelijk om vegetarisch en glutenvrij te koken. De granen waar men aan gewend was kunnen immers worden vervangen door glutenvrije granen. Daarnaast zijn er tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt steeds meer glutenvrije vervangers te koop van alledaagse voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld pasta en brood. Op het internet zijn er daarnaast veel recepten te vinden die zowel vegetarisch en glutenvrij zijn, en voor de creatievelingen zal een vegetarisch en glutenvrij dieet een inspiratiebron zijn om zelf nieuwe gerechten te creëren.
Vegetarisch en glutenvrij buiten de deur eten
Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijker om vegetarisch buiten de deur te eten, maar het kan in sommige situaties nog een uitdaging zijn om met een vegetarisch en glutenvrij dieet een bevredigend gerecht voorgeschoteld te krijgen. Om vervelende situaties te voorkomen, is het verstandig om het restaurant van tevoren te bellen en te informeren naar de mogelijkheden. Daarnaast hebben veel restaurants online op hun website hun menukaart staan. Het kan verstandig zijn om van tevoren een kijkje te nemen om te zien of er gerechten geserveerd worden die zowel vegetarisch als glutenvrij zijn.
Voedingssupplementen
Bij zowel een vegetarisch als een glutenvrij dieet is het belangrijk om er extra rekening mee te houden dat men de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Met name wanneer deze twee eetwijzen worden gecombineerd, kan het in sommige gevallen verstandig zijn om het dieet aan te vullen met supplementen. Enkele vitaminen en mineralen waar extra op gelet moet worden binnen een vegetarisch en glutenvrij dieet, zijn o.a. vitamine B12, Vitamine D en ijzer. Het kan verstandig zijn om na enkele maanden een bloedtest te laten uitvoeren om er achter te komen of er voedingssupplementen nodig zijn.
Hulp van buitenaf
Voor sommigen kan het in het begin overweldigend lijken om zich aan zowel een vegetarisch als glutenvrij dieet te houden. Er komt immers veel kijken bij de overstap tot een nieuw dieet en het kan voor sommigen lastig zijn om dit alleen te doen. Of men kan alsnog bang zijn om onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. In dit geval kan het verstandig zijn om een afspraak te maken met de huisarts of een diëtist om het nieuwe dieet door te nemen en vragen te stellen op het gebied van voedingsstoffen en de gevolgen voor de gezondheid.