Glutenvrij vegetarisch eten

Wanneer iemand die vegetarisch eet er achter komt dat diegene ook glutenvrij moet eten, dan kan dit overweldigend lijken in het begin. Wat blijft er immers over om te eten? In het begin lijkt het alsof een vegetarisch én glutenvrij dieet zeer beperkend is, maar in de praktijk blijkt dit vaak gelukkig niet het geval. Een vegetarisch en glutenvrij dieet kan namelijk ook worden gezien als een inspiratiebron om nieuwe smaken te ontdekken!

Welke voedingsmiddelen zijn glutenvrij en vegetarisch?

Voordat men begint aan een vegetarisch en glutenvrij dieet, is het noodzakelijk om uit te zoeken welke voedingsmiddelen aan beide criteria voldoen. Op het eerste gezicht lijkt het weinig, maar bedenk dat er oneindig gecombineerd kan worden tussen de verschillende soorten voedingsmiddelen:
 • Groenten en fruit
 • Noten, pitten en zaden
 • Zuivel
 • Peulvruchten
 • Tofu
 • Eieren
 • Aardappelen
 • Bepaalde granen
 • Kruiden

Welke granen zijn glutenvrij?

Helaas zijn er veel granen die niet meer gegeten kunnen worden in een glutenvrij dieet. Daarom is het van groot belang om altijd de voedingsinformatie te lezen bij nieuwe voedingsmiddelen. Maar gelukkig zijn er ook granen die prima in een glutenvrij (en vegetarisch) dieet passen. Denk hierbij aan de volgende granen:
 • Rijst
 • Boekweit
 • Quinoa
 • Gierst
 • Teff
 • Maïs
 • Amarant
 • Haver

Vegetarisch en glutenvrij koken

Voor iemand die al gewend is om vegetarisch te koken, is het relatief gemakkelijk om vegetarisch en glutenvrij te koken. De granen waar men aan gewend was kunnen immers worden vervangen door glutenvrije granen. Daarnaast zijn er tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt steeds meer glutenvrije vervangers te koop van alledaagse voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld pasta en brood. Op het internet zijn er daarnaast veel recepten te vinden die zowel vegetarisch en glutenvrij zijn, en voor de creatievelingen zal een vegetarisch en glutenvrij dieet een inspiratiebron zijn om zelf nieuwe gerechten te creëren.

Vegetarisch en glutenvrij buiten de deur eten

Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijker om vegetarisch buiten de deur te eten, maar het kan in sommige situaties nog een uitdaging zijn om met een vegetarisch en glutenvrij dieet een bevredigend gerecht voorgeschoteld te krijgen. Om vervelende situaties te voorkomen, is het verstandig om het restaurant van tevoren te bellen en te informeren naar de mogelijkheden. Daarnaast hebben veel restaurants online op hun website hun menukaart staan. Het kan verstandig zijn om van tevoren een kijkje te nemen om te zien of er gerechten geserveerd worden die zowel vegetarisch als glutenvrij zijn.

Voedingssupplementen

Bij zowel een vegetarisch als een glutenvrij dieet is het belangrijk om er extra rekening mee te houden dat men de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Met name wanneer deze twee eetwijzen worden gecombineerd, kan het in sommige gevallen verstandig zijn om het dieet aan te vullen met supplementen. Enkele vitaminen en mineralen waar extra op gelet moet worden binnen een vegetarisch en glutenvrij dieet, zijn o.a. vitamine B12, Vitamine D en ijzer. Het kan verstandig zijn om na enkele maanden een bloedtest te laten uitvoeren om er achter te komen of er voedingssupplementen nodig zijn.

Hulp van buitenaf

Voor sommigen kan het in het begin overweldigend lijken om zich aan zowel een vegetarisch als glutenvrij dieet te houden. Er komt immers veel kijken bij de overstap tot een nieuw dieet en het kan voor sommigen lastig zijn om dit alleen te doen. Of men kan alsnog bang zijn om onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. In dit geval kan het verstandig zijn om een afspraak te maken met de huisarts of een diëtist om het nieuwe dieet door te nemen en vragen te stellen op het gebied van voedingsstoffen en de gevolgen voor de gezondheid.
© 2014 - 2024 Nataliya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen besluiten om minder vlees te gaan eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlope…
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…
Is quinoa glutenvrij?Quinoa is een echte powerfood en steeds meer mensen ontdekken wat de voordelen van dit graan zijn. Zo kun je er bijvoorb…

Tips om thuis veganistisch te kokenBij de overstap op een veganistisch dieet zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Thuis veganistisch…
Bronnen en referenties
 • http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/6-tips-for-the-gluten-free-vegan/
 • http://www.theglutenfreevegan.com/2012/04/the-busy-gluten-free-vegan-tips-for-eating-well/
 • http://www.wikihow.com/Be-a-Gluten-Free-Vegetarian
 • http://www.eerlijkekost.nl/weten/voedings-abc/granen/glutenvrije-granen/
Nataliya (19 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.