InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Recepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meer

Recepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meer

Recepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meer De Indische keuken is een fantastische keuken om aan je fantasie gehoor te geven. Als je de basiskruiden in de gaten houdt, af en toe iets weglaat of toevoegt, heb je meteen weer een heel ander, doch fantastisch recept. Probeer een recept uit en naarmate je vaker Indisch kookt, ontstaan vanzelf je eigen gerechten, met je eigen smaak. Hier volgen enkele gerechten voor een uitgebreide bamischotel. Het vleesgerecht kan ook worden gebruikt als onderdeel voor een uitgebreide of simpele rijsttafel. De basiskruiden voor een Indisch gerecht:
  • ketoembar
  • djahé
  • djintan
  • sereh
  • laos

Rundvleesgerecht

U hebt nodig voor twee personen:

  • 350 gram mager rundvlees
  • 1 theelepel ketoembar, 3/4 theelepel djintan, 1 theelepel laos
  • een blad djeroek purut
  • 2 á 3 tjabé rawits of 1/2 lombok
  • 1 eetlepel sambal badjak, 1/2 theelepel trassi
  • 2 grote sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 200 ml water of bouillon

Bereiding

Snijd de sjalotten in stukjes en plet de tenen knoflook. Doe ongeveer een half kopje zonnebloemolie of arachide olie in de pan. Doe alle kruiden in de aangegeven hoeveelheden met de sjalotten en de knoflook erbij. Als alles gefruit is, kan het vlees in zijn geheel worden toegevoegd. Bak het vlees bruin met hoog vuur. Voeg dan 200 ml bouillon toe om te blussen. Zet dan het vuur laag (is er geen bouillon voorradig, dan kan het ook met water.Het gerecht zal er niet minder om smaken). Snijd het vlees in stukken als het gaar is.

Bami

U hebt nodig voor twee personen:

  • 1/2 eetlepels zonnebloem- of arachide olie
  • 1/2 eetlepel sambal bawang
  • 1 sjalotje
  • 1 lente-uitje of bosuitje
  • 1 ei
  • 2 nestjes bami (afhankelijk van de honger)

Bereiding

Kook de bami eerst en voeg 2 theelepels zout toe in het water. Is de bami beetgaar, doe hem dan in een vergiet en laat er water overheen stromen. Daarna laat u hem afkoelen. Doe dan 1/2 eetlepel olie in de pan(wok) en voeg het lente-uitje, het sjalotje en de sambal toe. Doe er een rauw ei bij en roerbak. Voeg daarna een beetje van de rundvleessaus toe. Zo nodig kunt u de smaak versterken met een theelepel ve-tsin. Dit is niet echt nodig.

Atjar

Meng wat olie, azijn en suiker. Doe er sambal naar keuze bij.
Snijd komkommer in stukjes (haal het zaad eruit).
Goed roeren.

Met deze gerechten maakt u een heerlijke Indische maaltijd.

Lees verder

© 2010 - 2019 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepKip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te…
'Avondje uit' tip: UitwokkenJe ziet het steeds meer, wokrestaurants of een chinees restaurant met een wokgedeelte. Wokken is Big Business geworden.…
Recepten Indische kip ketjap en kip kerrieRecepten Indische kip ketjap en kip kerrieIndische kip is geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk kan het gerecht altijd gegeten worden bij een Indische rij…
Uit de keuken van het oude "Indië" zijn recepten bewaardUit de keuken van het oude "Indië" zijn recepten bewaardDe Indische keuken heeft een eeuwenoude traditie en tegenwoordig is het bijna in iedere plaats mogelijk om de kruiden en…
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…

Reageer op het artikel "Recepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 28-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Indische recepten
Schrijf mee!