Maak een perfecte espresso

Maak een perfecte espresso Bijna iedereen kan wel koffie zetten, maar een goede en perfecte espresso maken is niet zo makkelijk. Ook heb je meer nodig dan alleen maar een koffieapparaat, je hebt een espressoapparaat nodig die onder hoge druk water door de koffie kan persen met een hoge temperatuur. Ook een koffiemolen om de bonen vers te malen. Dit zorgt voor de lekkere en aparte smaak aan de espresso, die totaal anders smaakt dan een gewone kop koffie die traditioneel is gezet. Wat is espresso? Espresso is koffie gezet van vers gemalen koffiebonen waar heet water onder hoge druk door de vers gemalen koffie wordt geperst. Om een perfecte espresso te maken heb je een goede espressomachine nodig, die onder hoge druk het water door de koffie kan persen. Dit moet wel 9 Bar druk zijn en onder een temperatuur die varieert tussen 92 en 95 graden Celsius. Ook de kwaliteit van water is belangrijk, aanbevolen wordt onthard water. Het kalk in het water kan smaakstoffen absorberen en het kalk zal uw espressomachine vervuilen, oplossing is regelmatig ontkalken.

Wat heeft u nodig

  • Espressomachine
  • Vers gebrande koffiebonen
  • Molen om de koffiebonen te malen
  • Magnetron
  • Espressokopjes

Espressomachine

Om u een echt lekkere espresso te maken heeft u een goede espressomachine nodig, die de benodigde druk kan opbouwen (9Bar) en het water op juiste temperatuur kan brengen (92 tot 95 graden Celsius). Er is veel keus, goedkoop tot duur, volautomaat of halfautomaat. Het lekkerste kopje espresso wordt toch nog steeds gezet met de traditionele machine waar je alles nog zelf moet doen maar een halfautomaat kan ook de oplossing zijn. Het kost wel iets meer tijd maar u heeft dan wel echt een perfecte espresso. Zet de espressomachine aan nadat u het gevuld heeft met water. Mocht u het apparaat een tijdje niet gebruikt hebben spoel het dan goed door met heet water.

Vers gebrande koffiebonen

Koop vers gebrande koffie voor een nog beter resultaat. U kunt uit vele soorten melanges kiezen of stel een melange samen van een mengsel van verschillende soorten gebrande koffiebonen. U kunt zelf naar eigen smaak een eigen melange samenstellen. Erg populair is de melange van Arabica en Robusta koffiebonen, in de verhouding 70 procent Arabica en 30 procent Robusta koffiebonen.

Molen om de koffiebonen te malen

Maal zelf de kofffiebonen, met een handmolen of met een elektrische koffiebonenmaler, maal niet te veel tegelijk, als u het te lang moet bewaren gaat de smaak van de espresso achteruit. Het lekkerste is malen en direct zetten. De benodigde hoeveelheid gemalen koffie voor1 kopje espresso is 7 tot 9 gram. Het is belangrijk dat de koffiebonen niet te lang worden gemalen, te fijn gemalen koffie kan moeilijk het water doorlaten en zal een bittere smaak geven. Koffiebonen die te kort gemalen worden zijn te grof en zullen een espresso bijna geen smaak geven. De espressomachine heeft een filterdrager die uitgenomen kan worden, vul de filterdrager met de vers gemalen koffie en druk deze goed aan eventueel nog een beetje gemalen koffie erbij. Het water moet er goed doorheen kunnen worden geperst, dit zorgt voor de kenmerkende espresso smaak.

Magnetron

De magnetron wordt gebruikt om het espressokopje voorteverwarmen, een espresso hoort immers in een warm kopje. De koffie blijft langer op de juiste temperatuur en het laaqje schuim op de koffie blijft langer mooi.

Espressokopjes

De kopjes waarin de espresso wordt ingeschonken zijn niet zo groot en hebben een inhoud van 25cc tot 35cc. Als het kopje voorverwarmd is kunt u het in de espressomachine zetten en op de startknop drukken. Het water zal gelijkmatig door de koffie worden geperst, dit duurt ongeveer 25 seconden. Het voorverwarmde kopje wordt nu gevuld met een heerlijke geurende bijna zwarte koffie, met een mooi laagje creme, de espresso is klaar voor gebruik.

Schoonmaken

Als u klaar bent en de espressomachine niet meer gebruikt is het belangrijk dat de machine direct wordt schoongemaakt. Maak de onderdelen die u los kunt halen grondig schoon met warm water en kijk in de handleiding van uw espressomachine welke delen met een schoonmaakmiddel moeten worden gereinigd. Dit zorgt dat uw espressomachine altijd start klaar is voor gebruik en u zult vele jaren plezier hebben van uw duur aangekochte apparatuur.
© 2010 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse espressoItaliaanse espressoWij Nederlanders beginnen onze dag graag met een kop koffie of thee. Wanneer we op vakantie zijn, zetten we deze 'tradit…
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…
Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Naast de gewone koffie zijn er natuurlijk nog heel veel andere soorten. Als je op het terras zit zie je ze wel eens de r…
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…

Tortilla stap voor stapWe worden tegenwoordig om de oren geslagen met alle mogelijke kookprogramma’s. Koken is in en alle soorten van koks make…
Recepten kip sandwichesRecepten kip sandwichesSandwiches hebben iets speciaals iets feestelijks, zeker als ze met lekkere en verschillende ingrediënten worden klaarge…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.