Tortilla stap voor stap
We worden tegenwoordig om de oren geslagen met alle mogelijke kookprogramma’s. Koken is in en alle soorten van koks maken hun opwachting op de buis, in alle maten en gewichten, alle nationaliteiten en origines. De een al wat duidelijker dan de ander. Maar hoevelen zijn bereid om alles stap voor stap uit te leggen en bepaalde stappen niet over te slaan omdat ze als gekend worden beschouwd?Tortilla de patatas
Misschien wil je eens net als ik een eenvoudige tortilla klaarmaken? De tortilla de patatas is een van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Ze is oorspronkelijk ontstaan in het binnenland van Spanje en is eigenlijk een dikke omelet samengesteld uit eieren, aardappelen en ui die zowel warm als koud kan worden gegeten. Hoe maak je die klaar als je geen ervaren kok bent en je graag stap voor stap het gerecht wil bereiden?Laat ons met het begin beginnen:
De ingrediënten.
De ingrediënten zijn afhankelijk van het aantal personen en waarvoor je de tortilla wil gebruiken. Immers, ze wordt vaak gezien als voorgerecht maar je kunt ze ook gebruiken als extra bij een slagerecht, als tapa, op een broodje of als alternatief voor de klassieke aardappelen bij een gerecht. Ik ga uit van een voorgerecht voor 2 à 4 personen (hangt af van de appetijt en de eetlust van de betrokkenen). Zoals zo vaak bij recepten moet je de hoeveelheden uittesten met je huisgenoten… :-)Voor de 2 à 4 personen neem ik: 2 grote aardappelen, een uit, 6 eieren, zout en peper.
Eerste stap
Schil de aardappelen. Pas op: was ze niet, want het zetmeel van de aardappelen dient om de tortilla goed te laten kleven en consistent te maken! Snij de aardappelen in blokjes. Doe het zo: snij ze eerst in de lengte zodat je mooie schijfjes krijgt van ongeveer dezelfde dikte (maximum een halve centimer zodat de gaartijd niet te lang uitloopt, hoe dikker hoe langer de gaartijd), daarna snijd je de schijfjes in frietvorm, eveneens ongeveer een halve centimer, en die snijd je op hun beurt in kleine blokjes. Draag er steeds zorg voor dat de blokjes ongeveer dezelfde grootte hebben zodat ze straks samen klaar zijn.Hak de ui fijn.
Tweede stap
Doe een goede soeplepel margarine (‘bakken en braden’) in de pan. Waarom margarine? De aardappelen nemen de margarine op en krijgen daardoor een betere smaak. Laat de vetstof lichtjes bruinen in de pan terwijl je de pan wat draait zodat de vetstof goed verdeeld is. Neem de pan zeker niet van het vuur, dan duurt het alleen maar langer! Doe de aardappelen en de fijngehakte ui in de pan en laat ongeveer twee à drie minuten bakken. Draag er zorg voor dat de aardappelen niet aanbakken.Derde stap
Terwijl de aardappelen en de ui bakken klop je zes eieren goed luchtig in een kom. Hoe langer je klopt hoe luchtiger de eieren en hoe luchtiger je tortilla. Kruid naar smaak. Tien keer draaien met de pepermolen is een goed gemiddelde. Voeg ook twee mespuntjes zout toe.Vierde stap
Doe de aardappelen met ui bij de geklopte eieren en meng goed. Het is heel belangrijk dat de aardappelen goed verdeeld zijn. Giet je de eieren over de aardappelen in de pan, zullen de aardappelen de neiging hebben naar de kant te ‘zwemmen’.Intussen laat je opnieuw een beetje margarine in de pan smelten en giet je het mengsel in de pan.