Tortilla stap voor stap

We worden tegenwoordig om de oren geslagen met alle mogelijke kookprogramma’s. Koken is in en alle soorten van koks maken hun opwachting op de buis, in alle maten en gewichten, alle nationaliteiten en origines. De een al wat duidelijker dan de ander. Maar hoevelen zijn bereid om alles stap voor stap uit te leggen en bepaalde stappen niet over te slaan omdat ze als gekend worden beschouwd?

Tortilla de patatas

Misschien wil je eens net als ik een eenvoudige tortilla klaarmaken? De tortilla de patatas is een van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Ze is oorspronkelijk ontstaan in het binnenland van Spanje en is eigenlijk een dikke omelet samengesteld uit eieren, aardappelen en ui die zowel warm als koud kan worden gegeten. Hoe maak je die klaar als je geen ervaren kok bent en je graag stap voor stap het gerecht wil bereiden?
Laat ons met het begin beginnen:

De ingrediënten.

De ingrediënten zijn afhankelijk van het aantal personen en waarvoor je de tortilla wil gebruiken. Immers, ze wordt vaak gezien als voorgerecht maar je kunt ze ook gebruiken als extra bij een slagerecht, als tapa, op een broodje of als alternatief voor de klassieke aardappelen bij een gerecht. Ik ga uit van een voorgerecht voor 2 à 4 personen (hangt af van de appetijt en de eetlust van de betrokkenen). Zoals zo vaak bij recepten moet je de hoeveelheden uittesten met je huisgenoten… :-)
Voor de 2 à 4 personen neem ik: 2 grote aardappelen, een uit, 6 eieren, zout en peper.

Eerste stap

Schil de aardappelen. Pas op: was ze niet, want het zetmeel van de aardappelen dient om de tortilla goed te laten kleven en consistent te maken! Snij de aardappelen in blokjes. Doe het zo: snij ze eerst in de lengte zodat je mooie schijfjes krijgt van ongeveer dezelfde dikte (maximum een halve centimer zodat de gaartijd niet te lang uitloopt, hoe dikker hoe langer de gaartijd), daarna snijd je de schijfjes in frietvorm, eveneens ongeveer een halve centimer, en die snijd je op hun beurt in kleine blokjes. Draag er steeds zorg voor dat de blokjes ongeveer dezelfde grootte hebben zodat ze straks samen klaar zijn.
Hak de ui fijn.

Tweede stap

Doe een goede soeplepel margarine (‘bakken en braden’) in de pan. Waarom margarine? De aardappelen nemen de margarine op en krijgen daardoor een betere smaak. Laat de vetstof lichtjes bruinen in de pan terwijl je de pan wat draait zodat de vetstof goed verdeeld is. Neem de pan zeker niet van het vuur, dan duurt het alleen maar langer! Doe de aardappelen en de fijngehakte ui in de pan en laat ongeveer twee à drie minuten bakken. Draag er zorg voor dat de aardappelen niet aanbakken.

Derde stap

Terwijl de aardappelen en de ui bakken klop je zes eieren goed luchtig in een kom. Hoe langer je klopt hoe luchtiger de eieren en hoe luchtiger je tortilla. Kruid naar smaak. Tien keer draaien met de pepermolen is een goed gemiddelde. Voeg ook twee mespuntjes zout toe.

Vierde stap

Doe de aardappelen met ui bij de geklopte eieren en meng goed. Het is heel belangrijk dat de aardappelen goed verdeeld zijn. Giet je de eieren over de aardappelen in de pan, zullen de aardappelen de neiging hebben naar de kant te ‘zwemmen’.
Intussen laat je opnieuw een beetje margarine in de pan smelten en giet je het mengsel in de pan.

Vijfde stap

Laat de tortilla ongeveer 25 minuten op een zacht vuurtje (maximum 2-3) bakken. Leg een deksel op de pan zodat er niets kan verdampen en de tortilla smeuig blijft. Houd je pan goed in de gaten dat alles zachtjes blijft bakken zodat de tortilla zeker niet aanbakt. Doorgaans wordt gevraagd om de tortilla halfweg om te draaien zodat ze langs beide kanten een mooi bruin laagje heeft, maar dan loop je ook het risico dat ze breekt. Als je tortilla klaar is, doe je het deksel van de pan, leg je er een bord op en draai je de pan met het bord om zodat de tortilla op je bord klaarligt.

Extra

Eens je handig bent in het bereiden van tortilla’s kun je er extra dingen aan toevoegen om variatie in te brengen. Zo kan je gebruik maken van paprika’s, champignons, erwten, spinazie of aubergines bijvoorbeeld. In Noord-Spanje voegt men ook kabeljauw of tonijn toe.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor de échte Spaanse tortillaRecept voor de échte Spaanse tortillaHet maken van de perfecte Spaanse tortilla de patatas, een wereldberoemde tapas gerecht die op verschillende manier te s…
Tortilla de Berenjena of Omelet met Aubergine (Spaans)De aardappel, de tomaat en de aubergine behoren tot de nachtschadefamilie. Deze planten bevatten een sterk ontzurend kar…
De Spaanse omelet en de tortillapanDe Spaanse omelet en de tortillapanDe beroemde en traditionele Spaanse aardappel omelet – tortilla Española - is gemakkelijk zelf te maken! De omelet is ve…
Recept: maïstortilla’s en bloemtortilla’s zelf makenRecept: maïstortilla’s en bloemtortilla’s zelf makenTortilla’s, een geliefd gerecht. Ze kunnen gemaakt worden van maïsmeel en van bloem en dit is gemakkelijk zelf te maken.…

Maaltijdsalades met visMaaltijdsalades met visEigenlijk kunnen salades altijd, maar het is nu eenmaal zo dat de warmere maanden zich veel meer lenen voor frisse en ge…
Maak een perfecte espressoMaak een perfecte espressoBijna iedereen kan wel koffie zetten, maar een goede en perfecte espresso maken is niet zo makkelijk. Ook heb je meer no…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.