Koffiesoorten: welke koffie kies jij?

Koffiesoorten: welke koffie kies jij? Naast de gewone koffie zijn er natuurlijk nog heel veel andere soorten. Als je op het terras zit zie je ze wel eens de revue passeren, maar doen we er ook iets mee? Kies jij wel eens iets exotisch? Je moet in dat geval natuurlijk wel weten wat het precies is! Hier lees je de verschillende soorten koffies zodat je op het terras precies weet wat lekker is!

Espresso

Laten we beginnen met een espresso. Veel mensen kennen het wel, het sterke bakje! Een espresso wordt onder hoge druk gemaakt. Zeer fijn gemalen koffie wordt hier gebruikt en door dit fijn gemalen koffie wordt zeer heet water onder hoge druk geperst. Je krijgt dan een sterke geconcentreerde koffie. Een espresso betekent dat je een klein kopje koffie krijgt en is een uitstekende keus voor de liefhebbers van sterke koffie. Als je een espresso wilt, maar liever niet in een klein kopje, bestel je een doppio. Dit betekent dat je een espresso krijgt in een normaal formaat kopje.

Cappuccino

De cappuccino kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Het is een espresso waar gestoomd melk bijgevoegd is. Ook zit hier melkschuim door, zeer kenmerkend voor de cappuccino. Vaak wordt er gezegd dat een dikke schuimlaag goed is, het lepeltje mag niet door de melkschuimlaag vallen. Een cappuccino is niet bepaald ‘’light’’ te noemen. Het is een vrij machtige koffie door de vele melkproducten. Vaak wordt als topping cacaopoeder of kaneelpoeder gebruikt.

Ristretto

Een ristretto is voor de echte sterke koffie liefhebbers onder ons. Het is een zeer sterke koffie, je kunt het zien als espresso in kwadraat. Je krijgt een ristretto ook in een zeer klein kopje koffie. Het is koffie dat met minder volume, dezelfde extractietijd doorloopt als espresso. Je krijgt dus zeer sterke koffie als resultaat.

Café Panna

Café panna kom je nog wel eens tegen. Het is koffie (espresso) met slagroom er door heen. Het is voor de liefhebber want niet iedereen houdt van deze smaak, en je moet er natuurlijk rekening mee houden dat het vrij machtig is. Voor de echte liefhebber is deze koffie.

Café Lungo

Dit is eigenlijk een soort slappe doppio. Het is een espresso dat wat langer door is blijven lopen zodat je meer koffie hebt. Een doppio is even sterk als een espresso, maar een café lungo vaak niet. Het is wel sterker dan een gewone koffie. Je kunt het zien als een alternatief voor de sterke smaak van een espresso, en de krachtige versie van een gewoon kopje koffie.

Café Latte

Wat café latte is, is natuurlijk niet zo moeilijk te raden. Het is een koffie (espresso) op basis van melk (latte). De verhouding is ongeveer 50/50, dus 50% koffie, en 50% warme melk. Je krijgt een café latte in eenzelfde kopje als een café lungo.

Americano

Een americano bestellen we nog wel eens in het buitenland, daar waar ze een gewoon Nederlands kopje koffie niet kennen. Als je in het buitenland een kop koffie besteld krijg je vaak een klein kopje. Wil je een Nederlands kopje koffie, bestel dan een americano. Het is een espresso (dus fijngemalen koffie) gezet op een kopje heet water. Als resultaat krijg je een gewone kopje koffie zoals wij die thuis ook drinken.

Spanish Coffee

We komen nu bij de koffies met alcohol. De spanish coffee (spaanse koffie) is koffie waar Tia Maria en een beetje rum aan toegevoegd is. Vaak zit er ook slagroom boven op. Het is een machtige koffie combinatie en wordt vaak als toetje, na het gerecht, gedronken.

Irish Coffee

Iers koffie, of Irish coffee, is koffie (wederom espresso) waar Ierse whiskey door heen is gegoten. Als topping wordt ook vaak slagroom gebruikt.

Italian Coffee

Italiaanse koffie is koffie met wederom een alcoholische toevoeging. Dit keer geen whiskey of tia maria, maar een typische Italiaanse drank. Het is epsresso met amaretto. Ook wordt er een beetje volle melk toegevoegd en als topping weer slagroom.

French Coffee

Franse koffie heeft als toevoeging Grand Marnier. Dit is een typische drank en geeft de koffie (espresso) ook een bijzondere smaak. Ook hier wordt slagroom gebruikt als toevoeging.

Andere soorten

Natuurlijk is bovenstaande lijst niet compleet. Naast de alcoholische varianten die hier zijn besproken zijn er nog vele andere. Denk bijvoorbeeld aan Deense koffie, Mexicaanse koffie, Black Gold en andere lokale bijzonderheden.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste koffie voor elk moment van de dagDe beste koffie voor elk moment van de dagMenig Nederlander houdt van een kopje koffie. De gemiddelde Nederlander drinkt namelijk zo’n drie koppen koffie per dag.…
Italiaanse espressoItaliaanse espressoWij Nederlanders beginnen onze dag graag met een kop koffie of thee. Wanneer we op vakantie zijn, zetten we deze 'tradit…
Een van de meest geliefde dranken: koffieEen van de bekendste koffiebranders en -leveranciers is Alex Meijer, die zich in 1839 in Amsterdam vestigde. Destijds ba…
Espresso, cappuccino, lungo en de rest: wat is het verschil?Espresso, cappuccino, lungo en de rest: wat is het verschil?In de meeste huishoudens vind je een koffiezetapparaat. Maar de afgelopen jaren zijn de espressomachines steeds populair…

Melk is niet zo goed als we denkenMelk is niet zo goed als we denkenWanneer je een baby bent, een zuigeling, drink je moedermelk. Logisch toch? Maar waarom blijven we, als we eenmaal grote…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.