Lekkere rijstrecepten

Lekkere rijstrecepten Rijst is licht verteerbaar en prima voor een heerlijke voorjaar- of zomeravond. Enkele lekkere recepten als maaltijd of als frisse pudding voor iedereen te maken. Rijst is licht verteerbaar, maar dat neemt niet weg dat rijst koolhydraten zijn en je niet meer in moet nemen dan je verbruikt. Je komt door de licht verteerbaarheid snel in de verleiding, maar combineer het met lekker veel verse groenten en een stukje vis of vlees en je komt snel weer in je balans.

Haring-rijstsalade met appeltjes

Ingrediënten

  • 1,5 kopje rijst
  • 4 gefileerde pekelharingen
  • 2 Granny Smith appels
  • citroensap (1/3 van een citroen)
  • 3 sjalotjes
  • peper en zout
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • koriander

Bereiding

Kook de rijst gaat en laat deze afkoelen. Snij de haring in kleine stukjes en was vervolgens de appels. Deze kunnen, zodra ze ontdaan zijn van het klokhuis in partjes verdeeld worden. Druppel er wat citroensap overheen en hak nu de sjalotjes klein.
Maak een sausje van de mayonaise met de yoghurt en doe peper en zout naar smaak erbij (let op zout!). doe nu alles bij elkaar, meng het goed en doe de saus er overheen. Als laatste wat fijngehakte koriander er overheen.

Groenterijst met kip

Ingrediënten

  • 1 kop basmatirijst
  • 1 kleine braadkip
  • 4 eetlepels doperwtjes
  • paprikapoeder
  • peper en zout
  • enkele sherrytomaatjes
  • handje laurier

Bereiding

Zorg dat de kip goed gekruid is met de paprika, laurier en peper en zout naar smaak. Laat deze in de oven op zo地 180 graden zeker een uur braden. Om een korstje te krijgen kan de kip met een oplossing van water met een heel klein beetje zout ingesmeerd worden. Nog enkele minuten in de oven en klaar.
Kook nu de goed gewassen rijst en laat deze koken met de gehalveerde tomaatjes en doperwtjes. Nog een beetje peper en zout naar smaak erbij. Laat het koken en dan van het vuur nog zo地 20 minuten met het deksel op de pan laten staan. Serveer dan de kip met de aangemaakte rijst.

Rijstpudding

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • zout
  • 1 vanillestokje
  • 125 dessertrijst
  • 350 gram griessuiker
  • 1 eetlepel vanille puddingpoeder
  • 3 eiwitten

Bereiding

Laat de melk koken met een vanillestokje en een heel kleine beetje zout erbij. Was de rijst goed en roer deze vervolgens door de melk. Laat het geheel zo地 half uur koken. Doe er nu zo地 150 gram suiker bij en haal het vanillestokje er nu uit.
Intussen de puddingpoeder met een beetje melk aanmaken en mengen door de rijst. Laat dit een minuut of wat koken en doe nu het geheel in een ovenschaal. Klop de eiwitten tot schuim en doe er zo地 150 gram suiker door. Schep dit mengsel over de rijst en verdeel het restantje aan suiker over het geheel in de ovenschaal. Op 180 graden zo地 kwartier in de oven en klaar is de rijstpudding.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige en gezonde rijstreceptenEenvoudige en gezonde rijstreceptenRijst is altijd lekker bij de maaltijd, maar zorg dat het in proportie is of vindt de balans in het eten. Wat vlees en g…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Rijstgerechten uit andere culturenRijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten ui…
Recepten voor Turkse pilav en pilavlik bulgurTurkse rijst kan op tientallen manieren gemaakt worden. Iedere moeder, maar ook iedere schoonmoeder, zal het op haar eig…

Lekker en gezond ei eten met PasenLekker en gezond ei eten met PasenMet Pasen wordt er, net zoals met kerst, steeds meer een feest gemaakt van de maaltijd en alles er omheen. Het tradition…
Bourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vinBourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vinDe Bourgogne is de streek van de Bresse kip en de Charolais-koe. Daar kan je al wat lekkers mee maken: een pot au feu en…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.