Lekkere rijstrecepten
Rijst is licht verteerbaar en prima voor een heerlijke voorjaar- of zomeravond. Enkele lekkere recepten als maaltijd of als frisse pudding voor iedereen te maken.
Rijst is licht verteerbaar, maar dat neemt niet weg dat rijst koolhydraten zijn en je niet meer in moet nemen dan je verbruikt. Je komt door de licht verteerbaarheid snel in de verleiding, maar combineer het met lekker veel verse groenten en een stukje vis of vlees en je komt snel weer in je balans.
Haring-rijstsalade met appeltjes
Ingrediënten
- 1,5 kopje rijst
- 4 gefileerde pekelharingen
- 2 Granny Smith appels
- citroensap (1/3 van een citroen)
- 3 sjalotjes
- peper en zout
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels yoghurt
- koriander
Bereiding
Kook de rijst gaat en laat deze afkoelen. Snij de haring in kleine stukjes en was vervolgens de appels. Deze kunnen, zodra ze ontdaan zijn van het klokhuis in partjes verdeeld worden. Druppel er wat citroensap overheen en hak nu de sjalotjes klein.
Maak een sausje van de mayonaise met de yoghurt en doe peper en zout naar smaak erbij (let op zout!). doe nu alles bij elkaar, meng het goed en doe de saus er overheen. Als laatste wat fijngehakte koriander er overheen.
Groenterijst met kip
Ingrediënten
- 1 kop basmatirijst
- 1 kleine braadkip
- 4 eetlepels doperwtjes
- paprikapoeder
- peper en zout
- enkele sherrytomaatjes
- handje laurier
Bereiding
Zorg dat de kip goed gekruid is met de paprika, laurier en peper en zout naar smaak. Laat deze in de oven op zo地 180 graden zeker een uur braden. Om een korstje te krijgen kan de kip met een oplossing van water met een heel klein beetje zout ingesmeerd worden. Nog enkele minuten in de oven en klaar.
Kook nu de goed gewassen rijst en laat deze koken met de gehalveerde tomaatjes en doperwtjes. Nog een beetje peper en zout naar smaak erbij. Laat het koken en dan van het vuur nog zo地 20 minuten met het deksel op de pan laten staan. Serveer dan de kip met de aangemaakte rijst.
Rijstpudding
Ingrediënten
- 1 liter melk
- zout
- 1 vanillestokje
- 125 dessertrijst
- 350 gram griessuiker
- 1 eetlepel vanille puddingpoeder
- 3 eiwitten
Bereiding
Laat de melk koken met een vanillestokje en een heel kleine beetje zout erbij. Was de rijst goed en roer deze vervolgens door de melk. Laat het geheel zo地 half uur koken. Doe er nu zo地 150 gram suiker bij en haal het vanillestokje er nu uit.
Intussen de puddingpoeder met een beetje melk aanmaken en mengen door de rijst. Laat dit een minuut of wat koken en doe nu het geheel in een ovenschaal. Klop de eiwitten tot schuim en doe er zo地 150 gram suiker door. Schep dit mengsel over de rijst en verdeel het restantje aan suiker over het geheel in de ovenschaal. Op 180 graden zo地 kwartier in de oven en klaar is de rijstpudding.