InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Lekkere rijstrecepten

Lekkere rijstrecepten

Lekkere rijstrecepten Rijst is licht verteerbaar en prima voor een heerlijke voorjaar- of zomeravond. Enkele lekkere recepten als maaltijd of als frisse pudding voor iedereen te maken. Rijst is licht verteerbaar, maar dat neemt niet weg dat rijst koolhydraten zijn en je niet meer in moet nemen dan je verbruikt. Je komt door de licht verteerbaarheid snel in de verleiding, maar combineer het met lekker veel verse groenten en een stukje vis of vlees en je komt snel weer in je balans.

Haring-rijstsalade met appeltjes

Ingrediënten

  • 1,5 kopje rijst
  • 4 gefileerde pekelharingen
  • 2 Granny Smith appels
  • citroensap (1/3 van een citroen)
  • 3 sjalotjes
  • peper en zout
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • koriander

Bereiding

Kook de rijst gaat en laat deze afkoelen. Snij de haring in kleine stukjes en was vervolgens de appels. Deze kunnen, zodra ze ontdaan zijn van het klokhuis in partjes verdeeld worden. Druppel er wat citroensap overheen en hak nu de sjalotjes klein.
Maak een sausje van de mayonaise met de yoghurt en doe peper en zout naar smaak erbij (let op zout!). doe nu alles bij elkaar, meng het goed en doe de saus er overheen. Als laatste wat fijngehakte koriander er overheen.

Groenterijst met kip

Ingrediënten

  • 1 kop basmatirijst
  • 1 kleine braadkip
  • 4 eetlepels doperwtjes
  • paprikapoeder
  • peper en zout
  • enkele sherrytomaatjes
  • handje laurier

Bereiding

Zorg dat de kip goed gekruid is met de paprika, laurier en peper en zout naar smaak. Laat deze in de oven op zo地 180 graden zeker een uur braden. Om een korstje te krijgen kan de kip met een oplossing van water met een heel klein beetje zout ingesmeerd worden. Nog enkele minuten in de oven en klaar.
Kook nu de goed gewassen rijst en laat deze koken met de gehalveerde tomaatjes en doperwtjes. Nog een beetje peper en zout naar smaak erbij. Laat het koken en dan van het vuur nog zo地 20 minuten met het deksel op de pan laten staan. Serveer dan de kip met de aangemaakte rijst.

Rijstpudding

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • zout
  • 1 vanillestokje
  • 125 dessertrijst
  • 350 gram griessuiker
  • 1 eetlepel vanille puddingpoeder
  • 3 eiwitten

Bereiding

Laat de melk koken met een vanillestokje en een heel kleine beetje zout erbij. Was de rijst goed en roer deze vervolgens door de melk. Laat het geheel zo地 half uur koken. Doe er nu zo地 150 gram suiker bij en haal het vanillestokje er nu uit.
Intussen de puddingpoeder met een beetje melk aanmaken en mengen door de rijst. Laat dit een minuut of wat koken en doe nu het geheel in een ovenschaal. Klop de eiwitten tot schuim en doe er zo地 150 gram suiker door. Schep dit mengsel over de rijst en verdeel het restantje aan suiker over het geheel in de ovenschaal. Op 180 graden zo地 kwartier in de oven en klaar is de rijstpudding.

Lees verder

© 2010 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige en gezonde rijstreceptenEenvoudige en gezonde rijstreceptenRijst is altijd lekker bij de maaltijd, maar zorg dat het in proportie is of vindt de balans in het eten. Wat vlees en g…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Rijstgerechten uit andere culturenRijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten ui…
Recepten voor Turkse pilav en pilavlik bulgurTurkse rijst kan op tientallen manieren gemaakt worden. Iedere moeder, maar ook iedere schoonmoeder, zal het op haar eig…
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Lekkere rijstrecepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 31-03-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Gemakkelijke gerechten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!