Rijstgerechten uit andere culturen
Rijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten uit andere culturen die ook heerlijk zijn, maar die erg weinig klaargemaakt worden. Enkele van deze recepten.
Pittige rijst met rundergehakt
Ingrediënten
- 350 gram volkorenrijst
- 150 gram rundergehakt
- 1 blikje witte bonen
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 grote rode ui
- 1 verse ananas (in ringen gesneden)
- olijfolie
- sambal
Bereiding
Kook de rijst en bak de rundergehakt in de olijfolie. Snij de teentjes knoflook en de ui en voeg deze al roerend toe aan het rundergehakt. Doe daarna de tomatenpuree, ananas en witte bonen erbij en roer het goed door. Als laatste een flinke schep sambal door de pan en daarna over de rijst draperen en serveren.
Surinaamse rijst met garnalen
Ingredienten
- 300 gram Surinaamse rijst
- 200 gram garnalen
- 1 rode ui
- enkele bamboescheuten
- 100 enkele champions
- 200 broccoli
- olijfolie
- 2 bouillonblokjes
Bereiding
Kook de rijst, snij de ui en maak ca. 2 dl bouillon aan met de blokjes. Laat de ui glazig worden in de olijfolie en roer de rijst er doorheen en laat dit even staan op een laag pitje.
Maak gelijktijdig de garnalen in een beetje olijfolie klaar, voeg hier de bamboescheuten en champions aan toe. Als het gereed is de rijst toevoegen en goed mengen. Klaar om te serveren.
Roerbakrijst met garnalen en witlof
Ingrediënten
- 700 gram gele rijst
- 500 gram garnalen
- 3 struiken witlof
- roerbakolie
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 4 takjes koriander
- zout
Bereiding
Kook de rijst en verwijder de uiteinden van de struiken witlof. Snijd de struiken door over de lengte van de struik en maak er dunne reepjes van. Bak de garnalen in de roerbakolie en voeg er het klein gemaakt pepertje en teentje knoflook aan toe. Roerbak het zo’n 5 minuten en voeg de witlof er aan toe. Daarna nog eens 5 minuten roerbakken.
Giet de rijst af en doe de roerbakmelange over de gele rijst.