Rijstgerechten uit andere culturen

Rijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten uit andere culturen die ook heerlijk zijn, maar die erg weinig klaargemaakt worden. Enkele van deze recepten.

Pittige rijst met rundergehakt

Ingrediënten

  • 350 gram volkorenrijst
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 blikje witte bonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 grote rode ui
  • 1 verse ananas (in ringen gesneden)
  • olijfolie
  • sambal

Bereiding

Kook de rijst en bak de rundergehakt in de olijfolie. Snij de teentjes knoflook en de ui en voeg deze al roerend toe aan het rundergehakt. Doe daarna de tomatenpuree, ananas en witte bonen erbij en roer het goed door. Als laatste een flinke schep sambal door de pan en daarna over de rijst draperen en serveren.

Surinaamse rijst met garnalen

Ingredienten

  • 300 gram Surinaamse rijst
  • 200 gram garnalen
  • 1 rode ui
  • enkele bamboescheuten
  • 100 enkele champions
  • 200 broccoli
  • olijfolie
  • 2 bouillonblokjes

Bereiding

Kook de rijst, snij de ui en maak ca. 2 dl bouillon aan met de blokjes. Laat de ui glazig worden in de olijfolie en roer de rijst er doorheen en laat dit even staan op een laag pitje.
Maak gelijktijdig de garnalen in een beetje olijfolie klaar, voeg hier de bamboescheuten en champions aan toe. Als het gereed is de rijst toevoegen en goed mengen. Klaar om te serveren.

Roerbakrijst met garnalen en witlof

Ingrediënten

  • 700 gram gele rijst
  • 500 gram garnalen
  • 3 struiken witlof
  • roerbakolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 takjes koriander
  • zout

Bereiding

Kook de rijst en verwijder de uiteinden van de struiken witlof. Snijd de struiken door over de lengte van de struik en maak er dunne reepjes van. Bak de garnalen in de roerbakolie en voeg er het klein gemaakt pepertje en teentje knoflook aan toe. Roerbak het zon 5 minuten en voeg de witlof er aan toe. Daarna nog eens 5 minuten roerbakken.
Giet de rijst af en doe de roerbakmelange over de gele rijst.
© 2008 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…
Rijst uit de wokRijst uit de wokRijst is lekker en gezond en wokken is gezond en handig opgeteld zijn dit dus heerlijke, gezonde gerechten die ook nog…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…

Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruitWie eens dit overheerlijke brood/gebak heeft geproefd, vergeet het nooit weer. Na tien dagen, voeden, roeren, rijzen en…
BBQ gerechten: makkelijk en lekker!In de zomer vinden we het heerlijk om te barbecueen met de hele familie. Lekker een stukje stokbrood, wat salade en een…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!