Frisse salades voor het voorjaar
Het voorjaar is in aantocht en dat wil over het algemeen zeggen dat we wat lichter gaan eten. Lichter in de zin van minder zware kost en in dat beeld passen de frisse voorjaarsalades prima. Er is een grote variëteit aan mogelijkheden waar uiteraard zelf ook weer op gevarieerd kan worden. Enkele mogelijkheden voor een gezonde frisse salade.
Frisse salade met gebakken garnalen
Ingrediënten
- garnalen
- gemengde sla
- naturel of kruiden dressing (niet op oliebasis)
- sherrytomaatjes
- radijsjes
- olijfolie
- pijnboompitjes
- Amsterdamse uitjes
Bereiding
Bak in een wok wat kleine garnalen licht aan en laat ze lauw worden. Maak in de tussentijd de salade aan met gemengde sla met wat lichte dressing. Snij wat kleine sherrytomaatjes, radijsjes en Amsterdamse uitjes doormidden en meng deze door de salade. Doe dan de garnalen erbij, meng deze goed en strooi er tenslotte wat pijnboompitjes overheen,
Tonijnsalade met paprika
Ingrediënten
- tonijn uit blik (op waterbasis)
- ijsbergsla
- azijn
- rode en groen paprika
- naturel dressing (niet op oliebasis)
- olijfolie
- trostomaatjes
- pittige strooikaas
- hard gekookt ei
- lente uitjes
Bereiding
Maak wat ijsbergsla klein, even in wat azijn laten weken en daarna in een grote bak doen om te mengen met een naturel dressing. Maak wat lenteuitjes schoon en maak deze klein om door de salade te mengen. Daarna wat trostomaatjes klein maken en mengen en laat in de tussentijd de tonijn uitlekken. Als deze noot goed uitgelekt en klein gemaakt is moet er wat klein gemaakte groene en rode paprika doorheen, met een druppeltje olijfolie. Als het gemengd is kan het over de ijsbergsalade gelegd worden. Leg er ten garnering nog wat plakjes hardgekookt ei op en desgewenst nog wat pittige strooikaas om het af te maken.
Gemengde sla met mozzarella en tomaat
Ingrediënten
- bolletje mozzarella
- gemengde sla
- naturel dressing (niet op oliebasis)
- grote biologische tomaat
- olijfolie
- walnoten
- rood pepertje
- basilicum
- donkerbruin brood
Bereiding
Neem een flinke bak gemengde sla en meng deze goed met wat neutrale dressing Meng er wat stukjes walnoot doorheen en wat stukjes van een kleingemaakt rood pepertje (goed fijn maken en de zaadjes verwijderen) en snij vervolgens de bol mozzarella en de grote biologische tomaat in mooie gelijke partjes. Leg deze nu om en om over de salade en strooi er nog een klein beetje olijfolie overheen en wat verse basilicum. Serveer de salade met wat donkerbruin brood.
Alles salades kunnen met een frisse licht droge witte wijn geserveerd worden.