Frisse salades voor het voorjaar

Frisse salades voor het voorjaar Het voorjaar is in aantocht en dat wil over het algemeen zeggen dat we wat lichter gaan eten. Lichter in de zin van minder zware kost en in dat beeld passen de frisse voorjaarsalades prima. Er is een grote variëteit aan mogelijkheden waar uiteraard zelf ook weer op gevarieerd kan worden. Enkele mogelijkheden voor een gezonde frisse salade.

Frisse salade met gebakken garnalen

Ingrediënten

  • garnalen
  • gemengde sla
  • naturel of kruiden dressing (niet op oliebasis)
  • sherrytomaatjes
  • radijsjes
  • olijfolie
  • pijnboompitjes
  • Amsterdamse uitjes

Bereiding

Bak in een wok wat kleine garnalen licht aan en laat ze lauw worden. Maak in de tussentijd de salade aan met gemengde sla met wat lichte dressing. Snij wat kleine sherrytomaatjes, radijsjes en Amsterdamse uitjes doormidden en meng deze door de salade. Doe dan de garnalen erbij, meng deze goed en strooi er tenslotte wat pijnboompitjes overheen,

Tonijnsalade met paprika

Ingrediënten

  • tonijn uit blik (op waterbasis)
  • ijsbergsla
  • azijn
  • rode en groen paprika
  • naturel dressing (niet op oliebasis)
  • olijfolie
  • trostomaatjes
  • pittige strooikaas
  • hard gekookt ei
  • lente uitjes

Bereiding

Maak wat ijsbergsla klein, even in wat azijn laten weken en daarna in een grote bak doen om te mengen met een naturel dressing. Maak wat lenteuitjes schoon en maak deze klein om door de salade te mengen. Daarna wat trostomaatjes klein maken en mengen en laat in de tussentijd de tonijn uitlekken. Als deze noot goed uitgelekt en klein gemaakt is moet er wat klein gemaakte groene en rode paprika doorheen, met een druppeltje olijfolie. Als het gemengd is kan het over de ijsbergsalade gelegd worden. Leg er ten garnering nog wat plakjes hardgekookt ei op en desgewenst nog wat pittige strooikaas om het af te maken.

Gemengde sla met mozzarella en tomaat

Ingrediënten

  • bolletje mozzarella
  • gemengde sla
  • naturel dressing (niet op oliebasis)
  • grote biologische tomaat
  • olijfolie
  • walnoten
  • rood pepertje
  • basilicum
  • donkerbruin brood

Bereiding

Neem een flinke bak gemengde sla en meng deze goed met wat neutrale dressing Meng er wat stukjes walnoot doorheen en wat stukjes van een kleingemaakt rood pepertje (goed fijn maken en de zaadjes verwijderen) en snij vervolgens de bol mozzarella en de grote biologische tomaat in mooie gelijke partjes. Leg deze nu om en om over de salade en strooi er nog een klein beetje olijfolie overheen en wat verse basilicum. Serveer de salade met wat donkerbruin brood.

Alles salades kunnen met een frisse licht droge witte wijn geserveerd worden.
© 2010 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maaltijdsalades met visMaaltijdsalades met visEigenlijk kunnen salades altijd, maar het is nu eenmaal zo dat de warmere maanden zich veel meer lenen voor frisse en ge…
Lekkere lichte zomerreceptenLekkere lichte zomerreceptenWat zijn zomerrecepten eigenlijk? Meestal gaat het hier om lichtere maaltijden die passen bij het warmere weer. Je licha…
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
De volle maaltijdsalade voor de herfstDe volle maaltijdsalade voor de herfstDe salade is ideaal in de zomer. Lekker fris en licht verteerbaar en dan is de overgang naar de vaste pot in de winter e…

Lekkere en gezonde yoghurt recepten als ontbijtLekkere en gezonde yoghurt recepten als ontbijtHet ontbijt met yoghurt beginnen is goed, maar dan wel de magere versie. Deze is overigens nauwelijks te onderscheiden v…
Spaghetti: zelfgemaakte saus of uit een potje?Spaghetti: zelfgemaakte saus of uit een potje?Spaghetti kun je gemakkelijk klaarmaken met behulp van een potje kant en klare pastasaus. Met een minuut of 15 heb je he…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!