InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Risotto; diverse recepten

Risotto; diverse recepten

Risotto, het Italiaanse rijstgerecht bij uitstek. Daar waar vaak gezegd wordt dat risotto moeilijk te bereiden is volgt nu een aantal recepten inclusief beschrijving waarbij op eenvoudige wijze een heerlijke risotto kan worden voorgeschoteld.

Risotto met tonijn en pijnboompitten:

Benodigdheden:

voor 4 personen:
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 275 gram risotto rijst
  • 1,2 liter vis- of kippenbouillon
  • 225 gram tonijn (vers of uit blik)
  • 8 a 10 zwarte olijven (zonder pit)
  • 1 theelepel fijngesneden peterselie
  • 1 theelepel fijngesneden marjolein
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 225 gram verse tomaten
  • 85 gram parmezaanse kaas

Bereiding:

  1. Snij de ui en knoflook fijn;
  2. Verwijder de zaadjes en de kern uit de tomaten, snij deze in blokjes;
  3. Verhit de bouillon (de bouillon hoeft niet te koken);
  4. Verhit 30 gram boter met 1 eetlepel olie in een diepe pan. Voeg de ui en kloflook toe, bak deze totdat de ui glazig is en begint te kleuren;
  5. Zet het vuur lager. Voeg de rijst toe en bak deze al roerend tot de korrels doorschijnend zijn (2 a 3 minuten);
  6. Voeg een schep van de bouillon toe aan de rijst, blijf roeren. Als de bouillon is opgenomen door de rijst mag de volgende schep bouillon worden toegevoegd. Herhaal dit proces tot alle bouillon is opgenomen;
  7. Doe, tijdens het bereiden van de risotto, de tonijn in een kom samen met de olijven (gesneden in ringen), peterselie, marjolein en wittewijnazijn. Breng het geheel op smaak met peper en zout (naar eigen inzicht);
  8. Verhit de resterende lepels olijfolie in een aparte pan, bak hierin de pijnboompitten licht aan;
  9. Voeg de tomaten toe aan de pijnboompitten en warm deze op gedurende 3 a 4 minuten;
  10. Voeg het tomatenmengsel toe aan het tonijnmengsel, het geheel dient 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de risotto te worden toegevoegd aan de risotto;
  11. Neem de risotto van het vuur wanneer de risotto alle vloeistof heeft opgenomen. Roer de resterende boter en kaas erdoor totdat deze gesmolten is;
  12. Serveer de risotto warm, eet smakelijk!

Risotto met geroosterde groenten (Variatietip voor vegetariërs):

Benodigdheden:

Voor 4 personen:
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 275 gram risotto rijst
  • 1,2 liter groentenbouillon
  • 225 gram groenten (bijvoorbeeld paprika, courgette en aubergine)
  • 1 teen knoflook
  • 85 gram parmezaanse kaas

Bereiding:

  1. Snij de ui en knoflook fijn;
  2. Verhit de bouillon (de bouillon hoeft niet te koken);
  3. Verhit 30 gram boter met 1 eetlepel olie in een diepe pan. Voeg de ui en kloflook toe, bak deze totdat de ui glazig is en begint te kleuren;
  4. Zet het vuur lager. Voeg de rijst toe en bak deze al roerend tot de korrels doorschijnend zijn (2 a 3 minuten);
  5. Voeg een schep van de bouillon toe aan de rijst, blijf roeren. Als de bouillon is opgenomen door de rijst mag de volgende schep bouillon worden toegevoegd. Herhaal dit proces tot alle bouillon is opgenomen;
  6. Doe, tijdens het bereiden van de risotto, de groenten in een ovenschaal en rooster deze;
  7. Voeg de groenten toe aan de risotto 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de risotto;
  8. Neem de risotto van het vuur wanneer de risotto alle vloeistof heeft opgenomen. Roer de resterende boter en kaas erdoor totdat deze gesmolten is;
  9. Serveer de risotto warm, eet smakelijk!

Risotto met blauwe kaas:

Benodigdheden:

Voor 4 personen:
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 275 gram risotto rijst
  • 1,2 liter groenten- of kippenbouillon
  • 50 gram spek zonder zwoerd
  • 125 gram gorgonzola

Bereiding:

  1. Snij de ui en bacon fijn;
  2. Verhit de bouillon (de bouillon hoeft niet te koken);
  3. Verhit 30 gram boter met 1 eetlepel olie in een diepe pan. Voeg de ui en bacon toe, bak deze totdat de ui glazig is en begint te kleuren;
  4. Zet het vuur lager. Voeg de rijst toe en bak deze al roerend tot de korrels doorschijnend zijn (2 a 3 minuten);
  5. Voeg een schep van de bouillon toe aan de rijst, blijf roeren. Als de bouillon is opgenomen door de rijst mag de volgende schep bouillon worden toegevoegd. Herhaal dit proces tot alle bouillon is opgenomen;
  6. Neem de risotto van het vuur wanneer de risotto alle vloeistof heeft opgenomen. Roer de resterende boter en de helft van de verkruimelde gorgonzola erdoor totdat deze gesmolten is;
  7. Verkruimel het restant van de gorgonzola over de risotto vlak voordat de risotto wordt geserveerd. Serveer de risotto warm, eet smakelijk!

Tip

Serveer bij de risotto een Italiaanse witte wijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan een Italiaanse Chardonnay (Feudo Principi di Butera) of de Ostria Grigia.
© 2010 - 2017 Rosendal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse broodjesVeel mensen weten inmiddels dat Italianen van eten houden. De Italiaanse keuken is al geheel geïntegreerd in onze samenl…
Buon Appetito - Bruschetta con prosciutto & CarpaccioItalianen zijn bekend om hun overheerlijke culinair. Vooral Italiaanse voorgerechten of terwijl "antipasti" zijn wereldw…
Zuiderse Gerechten: Vegetarische pasta met pesto roomsausHet is ondertussen duidelijk dat vegetarisme, het nalaten van het consumeren van vlees, geen modeverschijnsel meer is. S…
Buon Appetito - Risotto al pomodoro & Risotto al funghiRisotto al pomodoro is een klassiek Italiaans gerecht. Het is een simpel gerecht om klaar te maken. Risotto kan voorbere…
De Pizza Margherita (en andere bekende pizza's)De Pizza Margherita (en andere bekende pizza's)De pizza Margerita is ongetwijfeld de klassieker van de alom bekende pizza. De basisingrediënten zijn: kaas, tomaat en i…

Reageer op het artikel "Risotto; diverse recepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rosendal
Gepubliceerd: 09-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!