Italiaanse eetgewoonten: lunch, ontbijt & diner

Italiaanse eetgewoonten: lunch, ontbijt & diner De Italianen hebben als eetgewoonten om tijdens hun maaltijden vooral olijven, mozzarella, look, olijfolie,... te eten. Deze typische ingrediënten worden verdeeld onder het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd. Het is in de lunch dat de meeste ingrediënten worden gebruikt, Italianen nemen namelijk uitgebreid de tijd om te lunchen. Deze typische Italiaanse ingrediënten worden gebruikt in verschillende Italiaanse steden. Echter elke stad heeft nog zijn eigen gerechten en producten. Zo staat Venetië bekend om zijn risotto, Sicilië voor tonijn,

Ontbijt

Het ontbijt wordt in het Italiaans colazione genoemd. Het bestaat uit een caffè latte (koffie met melk), brood, boter en jam. Dit brood kan ook vervangen worden door een beschuit of cantuci. Cantuci zijn Italiaanse amandelkoekjes. Ook is het mogelijk dat er een cornetto (croissant) of brioche gegeten wordt. Een brioche is een soort cakeje dat gevuld is met banketbakkersroom, chocola, nutella of jam. Een ander minder genomen optie is muesli, macedonia (fruitsalade) of yoghurt.

Wat opvalt bij het Italiaanse ontbijt is dat het weinig zout bevat. Italianen houden van een zoet ontbijt met veel koolhydraten. Echter sommige Italianen geven de voorkeur aan een zout ontbijt en nuttigen focaccia. Focaccia is Italiaans brood met een dikke deegbodem.

Lunch

In Italië wordt de lunch meestal in een bar of cafetaria gegeten. De meeste werkgevers geven een lunchpauze van 13:00 tot 15:00. Ter compensatie werken ze door tot 19:00 of 20:00. Je merkt dus dat de lunch een belangrijk moment van de dag is in Italië.

Wanneer de Italianen in een cafetaria of thuis eten dan is de lunch vrij uitgebreid. Als eerste eten ze een soep of wat pasta, gevolgd door arrosto (sneetjes vlees) of kalfvlees met groenten (wortelen, broccoli, ...). De lunch eindigt met een vers stuk fruit of een klein gebak met caffè.

Sommige Italianen houden het echter bij één maaltijd. Ze drinken dan een caffè en eten een tramezzino. Een tramezzino is een Italiaanse sandwich bestaande uit twee stukken wit brood waarvan de korst verwijderd is. Meestal wordt er tonijn, olijfolie of parmaham tussen gedaan. Maar ook andere dingen zoals groenten (salade, tomaat, ...) zijn mogelijk.

Merenda

Veel Italianen eten tussen de lunch en de avondmaaltijd een snack. Deze snack heet merenda. De snacks kunnen variëren van yoghurt, noten, beskuiten, koeken, brioches, ... .

Diner

De meeste Italianen houden het diner beperkt tot één maaltijd. Dit kan een pasta, pizza, risotto (rijst gemengd met groenten en vis), Sommige maken het gerecht iets zwaarder en voegen er ook vlees, vis of kip aan toe. De avondmaaltijd wordt meestal afgesloten met een stuk fruit.

Feestelijke gelegenheden

Een avondmaaltijd kan echter ook uitgebreider. Wanneer Italianen een feest geven hanteren ze meestal de volgende volgorde. Allereerst volgt het apertivo, dan het antipasto, primo, secondo, contorno, dolce, caffe en tot slot het digestivo. Het is mogelijk dat enkele fasen zoals bijvoorbeeld digestivo ontbreken. Dit hangt af van feest tot feest.

Aperitivo

Het feest start met de aperitivo. De meeste Italianen drinken hier een alcoholische of niet-alcoholische drankje zoals bijvoorbeeld prosecco, vermouth, spritz,... Soms worden er ook kleine porties eten geserveerd. Dit zijn dan eerder kleinigheden zoals chips, nootjes, kaas, olijven,

Antipasto

Na het aperitivo volgt de antipasto. De antipasto is iets lichter als de primo. Het kan zowel koud als warm geserveerd worden. Voorbeelden zijn mortadella (worst), prosciutto (ham), bresaola (rundvlees), kazen (mozzarella, ..) , panino, bruschetta, tramezzino, groenten, vis,

Primo

De eerste gang die wordt geserveerd is de primo. In deze fase wordt er meestal geen vlees geserveerd dit is pas in de tweede gang (secondo). Voorbeelden van mogelijke gerechten zijn risotto, pasta, soep, gnocchi, lasagne, ... .

Secondo

De tweede gang is de secondo. Dit is het hoofdgerecht. In tegenstelling tot in de primo, is hier vlees, vis of kip wel heel belangrijk. Ondanks dat dit het hoofdgerecht is, wordt het meestal in een kleine portie geserveerd.

Contorno

De derde gang bestaat uit groenten zoals broccoli, wortelen, salade, ... . Deze wordt samen met de secondo geserveerd.

Dolce

De dolce is het dessert in Italië. Veel gebruikte desserten zijn panna cotta, cake, gelato (ijs) , sorbetto (sorbet), ...

Caffe

Na de dolce wordt er afgesloten met een koffie. Italianen geven de voorkeur aan espresso.

Digestivo

Het feest eindigt met de digestivo. De digestivo is een klein glaasje liquer of alcohol zoals grappa, amaro , limoncello, ... . Dit bevordert de spijsvertering.

Ingrediënten Italiaanse gerechten

In de meeste Italiaanse gerechten vinden we voornamelijk de volgende producten terug.
 • Olijfolie: Voor elke twee theelepels, daalt het risico op hart- en vaatziekten met tien procent.Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrion (2004). In olijfolie zitten veel polyfenolen. Deze polyfenolen kunnen ontstekingen in het lichaam tegengaan. Hierdoor zakt de kans op bloedpropjes. Verder bevat olijfolie erg veel vitamine E.
 • Tomaten: Een voorbeeldgerecht is pacheri met tomatensaus en mozzarella
 • Pasta: spaghetti, tagliatelle
 • Look: kan gebruikt worden bij bruschetta (gegrild brood)
 • Champignons: kan gebruikt worden in de tomatensaus bij pasta

Typische gerechten/producten in steden

Naast de hierboven genoemde algemene typische ingrediënten, staan sommige steden bekend om hun typische producten en gerechten.
 • Venetië: risotto, sopressa vicentina , asiago (kaas) en witloof.
 • Toscane: ribolita (soep), pici (pasta), ham, panforte (koke met honing, fruit en noten), ricciarelli (biscuits met honing) en cavallucci (amandelkoekjes met fruit en honing)
 • Sicilië: Tonijn, zeebaars, zwaardvis, arancini (rijstballetjes), alla norma (gerecht met pasta) en cannoli (dessert)
 • Sardinië: carasau (brood), casa marzu (kaas), kreeft en scampi's
 • Lombardije: risotto alla milanese, cassoeula (kool en varkensvlees), ossobuco, rabiola (kaas) en gorgonzola (kaas)
 • Lazio: alla carbonara (pasta), all' amatriciana (pasta), arrabiata (pasta), pecorino romano (kaas) en frascati (witte wijn)

Lees verder

© 2019 - 2024 Matsieboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom je beter geen pasta- en rijstgerechten kan etenWaarom je beter geen pasta- en rijstgerechten kan etenPasta's, rijstgerechten, hartige pannenkoeken en quiches; producten die stilletjes aan ingevoerd zijn in de Nederlandse…
Eetcultuur: ItaliëEetcultuur: ItaliëWie aan Italiaans eten denkt denkt waarschijnlijk vooral aan pasta en pizza. Traditioneel was dit het voedsel van de arm…
Interessante informatie over ItaliëItalië is een erg populair vakantieland bij Nederlanders om de prachtige natuur en het lekkere eten. Maar wat is allemaa…
Toerisme in ItaliëToerisme in ItaliëItalië is een land waar veel toeristen heen gaan. Geen wonder, de schitterende steden en prachtige natuur spreken bij ie…

Welke tapas eet je in Sevilla in de authentieke tapasbars?Welke tapas eet je in Sevilla in de authentieke tapasbars?In Sevilla in het zuiden van Spanje is het goed toeven. Uitgaan hier betekent tapas eten en met vrienden optrekken in de…
English breakfast: Engels ontbijt dat vultEnglish breakfast: Engels ontbijt dat vultEen English breakfast, of Engels ontbijt, is een groot ontbijt met bacon en eieren. Vaak zitten er ook worstjes, black p…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_meal_structure
 • http://www.speakitalian.org/the-classic-italian-meal-structure.html
 • https://www.mytutor.co.uk/answers/12341/GCSE/Italian/What-are-the-food-and-eating-habits-in-Italy/
 • https://www.quora.com/What-is-a-traditional-Italian-breakfast
 • https://lekkertafelen.nl/kookschool/italianen-en-hun-eetgewoonten/
 • https://www.quora.com/Italian-food-What-do-Italians-eat-on-a-typical-day
 • http://www.eatingwell.com/article/17837/10-essential-ingredients-of-italian-cooking/
 • http://ezinearticles.com/?The-History-Of-Italian-Food&id=701161
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_cuisine
Matsieboy (32 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.