Rode bonensoep recepten

De rode bonensoep recepten die je op deze pagina kunt lezen staan bekend om hun hartige smaak. Dankzij de grote hoeveelheid proteïnes en de weinige hoeveelheid vet die rode bonen (kidneybonen) bevatten, zijn ze ideaal als maaltijdsoep voor vegetariërs en mensen op dieet. Meer dan een stukje brood of een beschuit hoef je met deze soep niet te eten. Uiteraard kan ze ook opgediend worden als origineel en gezond voorgerecht.

Rode bonensoep

Ingrediënten
  • 2 blikjes rode bonen (kidneybonen)
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel komijn
  • 4 sjalotjes
  • Zure room
  • Een handje vol geraspte cheddar kaas

Bereiding
  • Laat de rode bonen of kidneybonen uitlekken en spoel ze af onder lopend water
  • Snij de uien in knoflook in kleine stukjes
  • Laat olie heet worden in de pan
  • Bak hierin de uien en knoflook gedurende enkele minuten terwijl je goed roert
  • Doe de rode bonen, tomatenpuree en komijn in de blender
  • Mix totdat er een smeuïge massa ontstaat
  • Verwarm de soep op een matig vuur
  • Leng naar smaak aan met water (hoe minder water, hoe beter)
  • Schep de soep in de borden
  • Garneer met achtereenvolgens zure room, geraspte cheddar kaas en fijngesneden sjalotjes

Rode bonensoep op Mexicaanse wijze

Ingrediënten
  • 1 blik rode bonen (kidneybonen)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 kopje bevroren maïs
  • 1 middelgrote groene peper (poivron)
  • 1 kleine aubergine
  • 1 middelgrote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 kleine groene chilipepertjes
  • 2 soeplepels chilipoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 blokjes kippen- of groentebouillon

Bereiding
  • Snij de ui, knoflook en groene peper (poivron) in zeer kleine stukjes
  • Laat de olijfolie heet worden in de pan
  • Bak hierin de ui, knoflook en groene peper gedurende enkele minuten terwijl je goed roert
  • Bestrooi met chilipoeder
  • Snij de aubergine in zeer kleine blokjes
  • Voeg toe aan de groenten die al op het vuur staan
  • Giet de gepelde tomaten bij de groenten
  • Overgiet met 1,5 liter water
  • Laat ongeveer 5 minuten koken
  • Voeg de rode bonen (kidneybonen), maïs, groene chilipepertjes, oregano en komijn toe
  • Wacht tot het water begint te koken en zet dan het vuur lager
  • Laat vijf minuten sudderen zonder het deksel op de pan te laten
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Doe de soep in borden

Recepten voor soep en gezond broodbeleg

Recepten voor gezond broodbeleg kun je raadplegen op onze pagina Broodbeleg recepten. Hier vind je onder andere recepten voor broodbeleg met ricottakaas, groenten, noten, yoghurt, etc.
© 2010 - 2025 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.