Erwtensoep recepten
Hoe vindt u de erwtensoep het lekkerst? Houdt u van lekker romig of bent u op dieet en mag het ietsje minder zijn?
Erwten-creme soep
Wat heb je nodig:
- 1,25 liter water
- 250 gram erwten, gedroogd
- 3 takjes peterselie
- 2 stengels bleekselderij
- 2 wortels
- 1 krop sla
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel munt, gedroogd
- 50 gram boter
- 2 theelepels zout
- peper
Bereiding:
Was de sla en laat deze goed uitlekken.Vul de soeppan met 1,25 liter water en voeg daar de munt, de peterselie,de tijm het laurierblad en de gedroogde erwten aan toe. Maak van de peterselie, de munt, de tijm en het laurierblad een bundeltje, zodat u het later makkelijk kunt verwijderen. Breng, onder goed roeren het water aan de kook en zet dan het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de erwten zachtjes gaar koken in 1 uur. Was,pel en de bleekselderij, de worteltjes en de ui en snijd de groenten in kleine stukjes. Smelt vervolgens 20 gram boter in een pan en laat hierin 5 minuten de bleekselderij, de worteltjes en de ui fruiten. Voeg dan de slablaadjes toe en laat deze nog 5 minuten mee stoven. Haal nu de kruiden bundeltje uit de erwtensoep en voeg het zout en de groenten toe. Pureer de soep met een staafmixer, voeg nog 30 gram boter toe en breng de soep op smaak met peper.
Diikke snert van oma
Wat heb je nodig:
- 1,5 liter water
- 400 gram groene erwten
- 150 gram gerookte doorregen spek
- 100 gram aardappelen, in blokjes
- 4 stengels bleekselderij, klein gesneden
- 2 varkenspoten (of krabbetjes)
- 2 uien, gesnippers
- 2 stengels prei, klein gesneden
- 1 rookworst
- 1 laurierblad
- 1 bos selderie, klein gesneden
- 6 eetlepels peterselie, fijngehakt
- snufje tijm
- snufje kruidnagelpoeder
- zout
- peper
- aroma
Bereiding:
Was de erwten en breng ze, al roerend met 1,5 liter water aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de erwten minstens 8 uur weken. Voeg na het inweken van de erwten, de ui toe en breng het weekwater met de erwten opnieuw aan de kook. Roer alles goed door en voeg vervolgens de prei, de bleekselderij en de slederie door de kokende erwten. Was en droog dan de varkenspoten en doe ze samen met de tijm, het kruidnagelpoeder, het laurierblad, wat peper bij de erwten. Roer alles flink door en voeg nog 2 eetelpels zout en een 0,5 liter kokend water toe. Roer de erwtensoep goed door en laat het aan de kook komen. Draai vervolgens het vuur laag, doe de deksel op de pan en roer de soep af en toe goed door, om aanbranden te voorkomen. Controleer of de erwten bijna gaar zijn en voeg dan de aardappelblokjes, de rookworst en het spek erbij. Breng de soep opnieuw, al roerend, aan de kook en laat het nog 20 minuten doorkoken, zodat de aardappelblokjes gaar zijn. Haal vervolgens de varkenspoten, de rookworst en het spek uit de soep en haal het vlees van de botten. Snijd het varkensvlees in stukjes, de rookworst en de spek in plakjes.. Pureer de soep met een staafmixer (of stamper). Mix net zolang totdat er een mooie gladde soep ontstaat en roer het varkensvlee en de rookworst weer door de erwtensoep. Houdt de plakken spek apart. Proef de soep en maak deze eventueel op smaak met peper, zout, aroma. Roer voor u de erwtensoep opdiend de peterselier erdoor. Serveer de erwtensoep met roggebrood, met mosterd en de plakken spek.
Gebruikt u spliterwten, laat deze dan 1,5 uur in lauwwarm water weken.
Ewrtensoep
dieetsoep
Wat heb je nodig voor 2 personen:
- 2,5 deciliter water
- 150 gram knolselderij, blokjes
- 100 gram prei, dunne ringen
- 100 gram soepgroenten
- 50 gram geweekte spliterwten
- 1 bouillonblokje
- zout
- peper
Bereiding:
Breng het water met de erwten al roerend aan de kook. Doe na 20 minuten de prei, de knolselderij, de soepgroenten en de bouillontablet erbij en roer alles goed door. Laat de soep opnieuw al roerend aan de kook komen en draai dan het vuur omlaag. Laat de erwtensoep nog 30 minuten zachtjes door pruttelen, roer de soep af en toe door. Proef de erwtensoep en maak deze op smaak met zout en peper.