Het snelle snert recept

Snert of ook wel erwtensoep genoemd, is een van de weinige traditionele gerechten in Nederland. Maar snert is wel heel erg lekker. Over het algemeen staat de persoon die snert staat te maken de hele dag in de keuken om te koken en te snijden. Veel mensn vinden snert maken ook een te groot karwei en kopen veel liever kant en klaar. Maar ja, wat is er nou niet lekkerder als een zelfgemaakte snert. Met dit snertrecept sta je ook wel een tijdje in de keuken maar niet de hele dag. Het is dan ook een snel snert recept. In ongeveer 2 tot 3 uur tijd heb je een heerlijke snert op tafel staan.

Ingrediënten voor de snert

Deze hoeveelheid ingrediënten is goed voor ongeveer 4 liter snert.
  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram prei
  • 500 gram bleekselderij
  • 5 a 6 buillonblokjes
  • 3 karbonaden
  • 3 speklapjes
  • 1 of 2 rookworst(en)
  • peper
  • zout

He snelle snert recept

Doe in een ruime pan de spliterwten en vul ruim aan met water. Zet dit 1,5 uur op een laag vuurtje en laat het rustig koken. Roer regelmatig om vastkoeken op de bodem te voorkomen. Doe de karbonades en speklappen in een andere pan, voeg water toe tot het vlees net onder water staat en 2 theelepels zout. Laat dit 20 minuten gaar koken. Ondertussen was je en snijd je de prei in kleine ringen. Snijd ook 3/4 van het groen mee. Ook de bleekselderij was je en snijd je in kleine stukjes. Doe dit alles in een grote pan en vul dit aan met water, ongeveer 1 cm boven de groenten uit. Voeg hier de buillonblokjes aan toe. Kook de de prei en bleekselderij ongeveer 15 minuten, ook dit af en toe roeren. Vergeet niet regelmatig in de pan met spliterwten te roeren.

Als het vlees gaar is, giet je het water af en laat je het vlees afkoelen. Als het vlees afgekoeld is, ontdoe het dan van de botjes en snijd het vlees in stukjes. Als het vlees in stukjes is gesneden, voeg dit dan toe aan de pan met de prei en bleekselderij. Ondertussen zullen de spliterwten ook gaar zijn. Giet de spliterwten af door een zeef en voeg vervolgens de spliterwten bij de pan met prei, bleekselderij en vlees. Verwarm ondertuseen ook de rookworst(en).

Nu is het tijd om de prei, bleekselderij en het vlees fijn te malen. Maak hierbij gebruik van een staafmixer. Tijdens het fijnmalen vermeng je ook meteen alles goed. Het hoeft geen babyprut te worden, er mogen echt nog wel vaste stukjes in voorkomen. Proef nu even of de snert op smaak is, zo niet voeg er dan peper en/of zout aan toe. Let op dat je niet te veel peper en zout toe voegt. Je kan het beste de snert iets te flauw houden. Zo kan er zelf van persoon tot persoon zelf bepaald worden of ze meer peper en zout in de snert willen hebben.

De rookworst(en) kunnen nu ook uit de pan. Nadat ze afgekoeld zijn, snijd je de rookworst(en) in plakjes. Voeg de rookworst(en) toe aan de snert. Verwarm de snert met de worst weer op en roer regelmatig. De snert is klaar!

Serveer er wit geroosterd brood bij of traditioneel roggebrood

Tip: De volgende dag smaakt de snert lekkerder dan als de dag dat het gemaakt is.

Variatie

Deze variatie van snert is de meest simpele die er is. Natuurlijk kan je met deze snert variëren met andere ingrediënten. Zo kan je er voor kiezen om er ook een aardappel in te doen, een winterpeen, een knolselderij of peterselie. Een aardappel en een knolselderij heeft eigenlijk alleen de functie om de soep meer te binden, om hem dus nog dikker te maken dan ie al is. Het heeft verder niets met smaaktoevoeging te maken. Peterselie zorgt er voor dat de soep groener wordt en voegt ook verder weinig waarde toe qua smaak. Dat maakt dan ook dat dit snelle snert recept, de kleur van de soep lichter is. Het toevoegen van winterpeen is wel een kwestie van smaak. Er zijn snertliefhebbers die beweren dat winterpeen er in hoort, maar er zijn ook snertliefhebbers die juist weer zeggen dat winterpeen er juist niet in hoort. Het is een kwestie van smaak. Als je besluit om er winterpeen in te doen, pureer het dan niet mee, maar snijd het in kleine blokjes. Het oranje van de winterpeen steekt mooi af tegen het groen van de snert. Vergeet het niet gaar te koken.

Tot slot

Bewaar de snert niet langer als een dag, want het bederft snel. Snert is uitstekend in te vriezen. Altijd makkelijk als je een keertje geen zin of tijd hebt om te koken.
© 2009 - 2023 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep maken is zo moeilijk niet. Vaak wordt de volvette variant gegeten met veel worst, varkensvlee…
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertEen recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertWat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat…
Soep, tussendoor of als maaltijd, altijd lekker!Soep, tussendoor of als maaltijd, altijd lekker!Soep is lekker en gezond, dat weet iedereen. Of je het nu als tussendoortje eet of bij de maaltijd, of zelfs als vervang…
Recept overheerlijke dikke snert van erwten en taroRecept overheerlijke dikke snert van erwten en taroWij Nederlanders houden van lekkere dikke snert tijdens de koude wintermaanden. Snert heeft als basis spliterwten en kno…

Koekjes zonder eieren: enkele recepten!Koekjes zonder eieren: enkele recepten!Onze eetcultuur is sterk veranderd in de afgelopen decennia. Meer en meer mensen zijn allergisch voor bepaalde ingrediën…
Sinterklaaslekkernijen om zelf te makenDe gezellige donkere dagen van de winter staan weer voor de deur. Tijd dus om de keuken in te duiken en zelf heerlijke k…
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 10-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.