Het snelle snert recept
Snert of ook wel erwtensoep genoemd, is een van de weinige traditionele gerechten in Nederland. Maar snert is wel heel erg lekker. Over het algemeen staat de persoon die snert staat te maken de hele dag in de keuken om te koken en te snijden. Veel mensn vinden snert maken ook een te groot karwei en kopen veel liever kant en klaar. Maar ja, wat is er nou niet lekkerder als een zelfgemaakte snert.Met dit snertrecept sta je ook wel een tijdje in de keuken maar niet de hele dag. Het is dan ook een snel snert recept. In ongeveer 2 tot 3 uur tijd heb je een heerlijke snert op tafel staan.
Ingrediënten voor de snert
Deze hoeveelheid ingrediënten is goed voor ongeveer 4 liter snert.- 500 gram spliterwten
- 500 gram prei
- 500 gram bleekselderij
- 5 a 6 buillonblokjes
- 3 karbonaden
- 3 speklapjes
- 1 of 2 rookworst(en)
- peper
- zout
He snelle snert recept
Doe in een ruime pan de spliterwten en vul ruim aan met water. Zet dit 1,5 uur op een laag vuurtje en laat het rustig koken. Roer regelmatig om vastkoeken op de bodem te voorkomen. Doe de karbonades en speklappen in een andere pan, voeg water toe tot het vlees net onder water staat en 2 theelepels zout. Laat dit 20 minuten gaar koken. Ondertussen was je en snijd je de prei in kleine ringen. Snijd ook 3/4 van het groen mee. Ook de bleekselderij was je en snijd je in kleine stukjes. Doe dit alles in een grote pan en vul dit aan met water, ongeveer 1 cm boven de groenten uit. Voeg hier de buillonblokjes aan toe. Kook de de prei en bleekselderij ongeveer 15 minuten, ook dit af en toe roeren. Vergeet niet regelmatig in de pan met spliterwten te roeren.Als het vlees gaar is, giet je het water af en laat je het vlees afkoelen. Als het vlees afgekoeld is, ontdoe het dan van de botjes en snijd het vlees in stukjes. Als het vlees in stukjes is gesneden, voeg dit dan toe aan de pan met de prei en bleekselderij. Ondertussen zullen de spliterwten ook gaar zijn. Giet de spliterwten af door een zeef en voeg vervolgens de spliterwten bij de pan met prei, bleekselderij en vlees. Verwarm ondertuseen ook de rookworst(en).
Nu is het tijd om de prei, bleekselderij en het vlees fijn te malen. Maak hierbij gebruik van een staafmixer. Tijdens het fijnmalen vermeng je ook meteen alles goed. Het hoeft geen babyprut te worden, er mogen echt nog wel vaste stukjes in voorkomen. Proef nu even of de snert op smaak is, zo niet voeg er dan peper en/of zout aan toe. Let op dat je niet te veel peper en zout toe voegt. Je kan het beste de snert iets te flauw houden. Zo kan er zelf van persoon tot persoon zelf bepaald worden of ze meer peper en zout in de snert willen hebben.
De rookworst(en) kunnen nu ook uit de pan. Nadat ze afgekoeld zijn, snijd je de rookworst(en) in plakjes. Voeg de rookworst(en) toe aan de snert. Verwarm de snert met de worst weer op en roer regelmatig. De snert is klaar!
Serveer er wit geroosterd brood bij of traditioneel roggebrood
Tip: De volgende dag smaakt de snert lekkerder dan als de dag dat het gemaakt is.