InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snert

Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snert

Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snert Wat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat de soep veel eiwit bevat en snel kan bederven. Houd je van tradities, eet dan een plak roggebrood bij het gerecht. In Zweden combineert men erwtensoep met pannenkoeken. In dit artikel een recept waarmee je in korte tijd erwtensoep kunt bereiden. Wist je dat je dat er jaarlijks een WK Snertkoken (en WK Stamppotkoken) wordt georganiseerd?

Inhoud artikel


Erwtensoep

Erwtensoep is een dikke soep gemaakt van spliterwten. Landen als Duitsland en Engeland kennen ook erwtensoep, maar de erwtensoep of snert die in Nederland wordt gemaakt is een meer gebonden soep. Er zijn heel veel recepten voor erwtensoep, de hoeveelheden van de verschillend ingrediënten variëren. Er moet zoveel groente worden toegevoegd dat de massa heel dik wordt. De erwtensoep lijkt eerder op pap dan op soep. Bij traditionele recepten gebruikt men vaak alleen spliterwten, pre en knolselderij. Geen wortels, ui of aardappelen. Als er wel aardappelen in het recept voorkomen is dat vaak om de structuur wat dikker te maken en de kooktijd te bekorten.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Peulvruchten

  • Spliterwten behoren tot de peulvruchten.
  • Peulvruchten zijn vetarm en rijk aan voedingsstoffen zoals zetmeel/koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en bevatten veel voedingsvezels.
  • Vitamines en mineralen regelen verschillende processen in het lichaam zoals de spijsvertering en de bloedsomloop. Voedingsvezels hebben een gunstige werking op de stofwisseling.
  • Peulvruchten zijn honderd procent plantaardig.

Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep

Benodigdheden

  • 500 gram spliterwten
  • Prei
  • Wortel
  • Knolselderij
  • Bladselderij
  • Laurierblad
  • Ui
  • 500 gram gesneden spek
  • Rookworst

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Bereiding van de erwtensoep

  • De prei in kleine ringetjes snijden
  • De ui snipperen
  • De wortel schappen
  • De knol schrappen
  • De bladselderij wassen en fijn snijden
  • Pan vullen met 2,5 liter water
  • Een halve eetlepel zout toevoegen
  • Spliterwten en laurierblaadje toevoegen
  • Breng het geheel aan de kook
  • Laat de soep 45 minuten zacht koken, regelmatig roeren
  • Laurierblaadje verwijderen en eventueel schuim wegnemen
  • Spekblokjes, ui, prei, knol, wortel, bladselderij toevoegen
  • De soep 20 minuten zacht laten koken, roer regelmatig
  • De worst in plakjes snijden en toevoegen
  • Het geheel nog 10 minuten laten koken

Wat kun je doen als de erwtensoep te dun is geworden?

Ook al heb je je gehouden aan het recept dan kan de soep dunner uitvallen dan je verwacht had. Schil dan een aardappel en rasp deze, daarna even mee laten koken.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Bewaren van erwtensoep

Blijft er erwtensoep over en wil je de soep op een andere dag nuttigen, vries de soep dan in. Je kunt diepvriesdoosjes gebruiken of diepvrieszakken. Op het moment dat je de soep weer opwarmt, kun je er om de smaak extra lekker te maken wat extra rookworst bij doen.

Zweden

In veel Nederlandse families eet men na erwtensoep pannenkoeken. Deze traditie is ook bekend in Zweden en in andere Scandinavische landen. Veel Zweden eten op donderdag erwtensoep met pannenkoeken. Ze noemen dit: ärtsoppa med pannkakor. De pannenkoekjes worden besmeerd met jam.

Facebook en het WK Snertkoken (en WK Stamppotkoken)

Ben je groot fan van snert en/of stamppotten, kijk dan eens op Facebook. Op de pagina wksnertkokenenwkstamppotkoken kun je informatie vinden over het WK Snertkoken en het WK Stamppot. Opgericht in 1994 en begonnen als geintje, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een jaarlijks festijn. Je kunt ook kijken op oudhollandschegerechten.nl voor informatie over de wedstrijd en daar vind je ook recepten van de winaars.
© 2012 - 2019 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep maken is zo moeilijk niet. Vaak wordt de volvette variant gegeten met veel worst, varkensvlee…
Het snelle snert receptSnert of ook wel erwtensoep genoemd, is een van de weinige traditionele gerechten in Nederland. Maar snert is wel heel e…
Soep, tussendoor of als maaltijd, altijd lekker!Soep, tussendoor of als maaltijd, altijd lekker!Soep is lekker en gezond, dat weet iedereen. Of je het nu als tussendoortje eet of bij de maaltijd, of zelfs als vervang…
Recept overheerlijke dikke snert van erwten en taroRecept overheerlijke dikke snert van erwten en taroWij Nederlanders houden van lekkere dikke snert tijdens de koude wintermaanden. Snert heeft als basis spliterwten en kno…
Erwtensoep in november: dat is de slachtmaandErwtensoep in november: dat is de slachtmaandVroeger was november de maand waarin traditioneel het varken werd geslacht. Meteen na de slacht werd het varken buiten o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foto infoteur
  • Geraadpleegd op 4 december 2012:
  • Wikipedia: erwtensoep
  • Mijnslager.info
  • Geraadpleegd op 1 april 2016:
  • https://www.facebook.com/WkSnertkokenEnWkStamppotkoken/info/?tab=page_info
  • http://www.oudhollandschegerechten.nl
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 3: Foto infoteur

Reageer op het artikel "Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snert"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 01-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!