Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snert
Wat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat de soep veel eiwit bevat en snel kan bederven. Houd je van tradities, eet dan een plak roggebrood bij het gerecht. In Zweden combineert men erwtensoep met pannenkoeken. Jaarlijks wordt er een WK Snertkoken (en WK Stamppotkoken) georganiseerd.
Inhoud artikel
Erwtensoep
Erwtensoep is een
dikke soep gemaakt van spliterwten. Landen als Duitsland en Engeland kennen ook erwtensoep, maar de erwtensoep of snert die in Nederland wordt gemaakt is een meer gebonden soep. Er zijn heel veel recepten voor erwtensoep, de hoeveelheden van de verschillend ingrediënten variëren. Er moet zoveel groente worden toegevoegd dat de massa heel dik wordt. De erwtensoep lijkt eerder op pap dan op soep. Bij traditionele recepten gebruikt men vaak alleen spliterwten, pre en knolselderij. Geen wortels, ui of aardappelen. Als er wel aardappelen in het recept voorkomen is dat vaak om de structuur wat dikker te maken en de kooktijd te bekorten.
Bron: Foto infoteur
Peulvruchten
Spliterwten behoren tot de peulvruchten. Peulvruchten honderd procent plantaardig, vetarm en rijk aan voedingsstoffen zoals zetmeel/koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en bevatten veel voedingsvezels. Vitamines en mineralen regelen verschillende processen in het lichaam zoals de spijsvertering en de bloedsomloop. Voedingsvezels hebben een gunstige werking op de stofwisseling.
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep
Benodigdheden
- 500 gram spliterwten
- Prei
- Wortel
- Knolselderij
- Bladselderij
- Laurierblad
- Ui
- 500 gram gesneden spek
- Rookworst
Bron: Foto infoteur
Bereiding van de erwtensoep
- De prei in kleine ringetjes snijden
- De ui snipperen
- De wortel schappen
- De knol schrappen
- De bladselderij wassen en fijn snijden
- Pan vullen met 2,5 liter water
- Een halve eetlepel zout toevoegen
- Spliterwten en laurierblaadje toevoegen
- Breng het geheel aan de kook
- Laat de soep 45 minuten zacht koken, regelmatig roeren
- Laurierblaadje verwijderen en eventueel schuim wegnemen
- Spekblokjes, ui, prei, knol, wortel, bladselderij toevoegen
- De soep 20 minuten zacht laten koken, roer regelmatig
- De worst in plakjes snijden en toevoegen
- Het geheel nog 10 minuten laten koken
Wat kun je doen als de erwtensoep te dun is geworden?
Ook al heb je je gehouden aan het recept dan kan de soep dunner uitvallen dan je verwacht had. Schil dan een aardappel en rasp deze, daarna even mee laten koken.
Bron: Foto infoteur Bewaren van erwtensoep
Blijft er erwtensoep over en wil je de soep op een andere dag nuttigen,
vries de soep dan in. Je kunt diepvriesdoosjes gebruiken of diepvrieszakken. Op het moment dat je de soep weer opwarmt, kun je er om de smaak extra lekker te maken wat extra rookworst bij doen.
Zweden
In veel Nederlandse families eet men na erwtensoep pannenkoeken. Deze traditie is ook bekend in Zweden en in andere Scandinavische landen. Veel Zweden eten op donderdag erwtensoep met pannenkoeken. Ze noemen dit:
ärtsoppa med pannkakor. De pannenkoekjes worden besmeerd met jam.
Facebook en het WK Snertkoken (en WK Stamppotkoken)
Ben je groot fan van snert en/of stamppotten, kijk dan eens op Facebook. Op de pagina wksnertkokenenwkstamppotkoken kun je informatie vinden over het WK Snertkoken en het WK Stamppot. Opgericht in 1994 en begonnen als geintje, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een jaarlijks festijn. Je kunt ook kijken op oudhollandschegerechten.nl voor informatie over de wedstrijd en daar vind je ook recepten van de winnaars.