Soep, tussendoor of als maaltijd, altijd lekker!
Soep is lekker en gezond, dat weet iedereen. Of je het nu als tussendoortje eet of bij de maaltijd, of zelfs als vervangende maaltijd (de zogenaamde 'maaltijdsoep'), soep is gewoon altijd lekker, voor jong en oud...
Erwtensoep
Erwtensoep wordt ook wel eens 'snert' genoemd, maar eigenlijk vanuit vroeger gezien wordt met snert erwtensoep bedoeld die al een dag oud is. Zoals met heel veel soep het geval is, is het de tweede dag veel lekkerder, al een keer helemaal afgekoeld en weer opgewarmd, de smaak is veel voller daardoor. Belangrijk bij het opwarmen van snert is dat je hem erg goed roert in pan, over de bodem heen, want omdat afgekoelde erwtensoep erg dik wordt, koekt het snel aan aan de bodem van de pan, en als je hem dan opwarmt brandt het snel aan, en dat bederft de smaak van de hele pan met soep.
Erwtensoep is bij veel mensen erg geliefd in combinatie met roggebrood en zult!
Ingrediënten:
- 3 liter water
- 300 gram groene erwten
- 200 gram spliterwten
- bouillonblokken ( naar smaak toevoegen)
- 3 preien
- 2 rookworsten
- 2 bossen bladselderij
- 1 knolselderij
- 500 gram spek in stukjes
Bereiding:
Erwtensoep wordt meestal gezien als maaltijdsoep, na een paar mokken soep samen met brood gegeten ben je echt helemaal voldaan, het is voedzaam, en erg gezond. Sommige mensen maken hun erwtensoep liever klaar met alleen spliterwten, smaken verschillen nu eenmaal, maar het voordeel van hele groene erwten is dat de soep een wat pittiger karakter krijgt. Spliterwten staan erom bekend dat ze makkelijk binden, sommige mensen doen ook wel aardappelen in hun erwtensoep om te binden, raadzaam is om het op verschillende manieren te bereiden, en kijken wat je zelf het lekkerste vind.
Laat alle erwten in de pan 12 uur lang weken, en zet ze daarna op het vuur, in het water waarin ze geweekt zijn. Voeg de spekblokjes ook toe in de pan als je de erwten gaat koken. Breng het geheel aan de kook en hou het vervolgens 2 uur lang tegen de kook aan, schuim ondertussen de soep regelmatig af. Voeg de bouillonblokken toe en de gewassen en gesneden groenten, behalve de bladselderij, die moet je pas toevoegen als de soep bijna klaar is. Draai het vuur laag maar roer het regelmatig door om aankoeken te voorkomen. Plet met een houten lepel de erwten tegen de wand fijn totdat de soep een gladde massa is. Als de groenten gaar zijn is de soep klaar, voeg dan als laatste de rookworst in stukken gesneden toe, die hoeft alleen maar mee op te warmen omdat ie al gaar is.
Erwtensoep is uitermate geschikt om in te vriezen, dus maak extra veel, altijd makkelijk een voorraad in de vriezer te hebben.
Tomatensoep
Ingrediënten:
- 3 liter water
- 200 gram gehaktballetjes
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomaten
- een paar grote uien
- 2 bouillonblokken
- peper en zout
- vermicelli
- room
Bereiding:
Doe het water in de pan en voeg daarbij de kruiden, de tomatenpuree, en de uien in stukken gesneden. Breng dit aan de kook, en voeg daarna de bouillonblokken erbij. Als de uien gaar zijn voeg dan het gehakt toe, samen met de gepelde tomaten. Als de soep klaar is voeg je de vermicelli toe, die moet ongeveer 10 minuten meekoken. Voor het opdienen de room erbij voegen, versgesneden peterselie erover strooien maakt het geheel helemaal af.
Tomatensoep is natuurlijk heerlijk met stokbrood en kruidenboter!
Smakelijk eten!