Vegetarische gerechten
Steeds meer mensen eten vegetarisch voedsel, niet omdat ze helemaal geen vlees meer willen eten maar omdat het ook zeer gezond is om eens in de zoveel tijd eens geen vlees te eten. Hier zet ik wat lekkere vegetarische gerechten neer die u thuis eens kunt uitproberen, en laat ook eens weten wat u er van vond.
Broccoli-crèmesoep
- 400 g broccoli, verdeeld in roosjes
- 1 grote ui, gepeld en fijngesneden
- 30 g margarine
- 200 g aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
- 3/4 l groentebouillon
- 2 grote pepers, schoongemaakt en fijgesnipperd
- 20 g sesamzaadjes
- zout
- 100 g crème fraîche
- peper uit de molen
- nootmuskaat
Verhit de margarine en fruit daarin de ui. Voeg de broccolisteeltjes en de blokjes aardappelen toe en laat deze even meebakken. Voeg de groentebouillon toe en laat alles (met het deksel op de pan) in ca. 15 minuten gaar worden. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin. laat de broccolisteeltjes in water met zout in 5-8 minuten gaar worden. Pureer de soep. Roer de crème fraîche en de pepertjes er door en breng het geheel nog even aan de kook. Giet de broccolisteeltjes af en voeg ze toe aan de soep. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Strooi de sesamzaadjes erover.
Gebakken Chinese kool met seroendeng
- 2 eetlepels olie
- 1/2 Chinese kool, in reepjes gesneden
- 2 eetlepels seroendeng
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de helft van de kool al omscheppend ca. 3 minuten. Schep de kool in een voorverwarmde schaal. Bak de rest van de kool op dezelfde wijze en doe deze ook in de schaal. bestrooi het geheel met seroendeng.
Kroketten van adukibonen
- 250 g adukibonen
- ca. 100 g volkorenbroodkruim
- 1 eetlepel geraspte ui
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 2 theelepels gistextract
- 60 g fijngehakte noten
- olie
Week de bonen een nacht in water en kook ze in het weekvocht in ca. 11/2 uur gaar. pureer de gare bonen tot een dikke pasta. Vermeng de pasta met het broodkruim tot een stevige, niet al te droge massa. Voeg ui, peterselie en gistextract toe. vorm kroketjes van het mengsel en wentel deze door de fijngehakte noten. Bak de kroketjes in een laagje olie tot ze door en door warm zijn en dien ze direct op.
Mexicaanse kaassalade
- 350 g tomaten, gewassen en in stukjes gesneden
- 150 g geraspte belegen kaas
- 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 avocado, geschild en in blokjes gesneden
- 3 eetlepels citroensap
- 1/2/ krop ijsbergsla, schoongemaakt en fijngesneden
- peper uit de molen
- 8-12 zwarte olijven
Doe de blokjes avocado in een kommetje en besprenkel ze met citroensap. Doe de fijngesneden sla in een kom. Voeg de overige ingrediënten, alsmede de blokjes avocado met citroensap toe. Schep alles door elkaar. Maal er wat peper boven en garneer de salade met olijven.
Aubergine-bonenschotel
- 500 g aubergine, in plakken van ca. 1/2 cm gesneden
- zout
- 2 preien, in dunne ringen gesneden
- 30 g margarine
- 2 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst
- ca. 800 g witte bonen in tomatensaus
- 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
- tabasco
- ca. 5 eetlepels olie
- 2 eieren
- 1 eetlepel melk 150 g Maaslander kaas, in kleine blokjes gesneden
Leg de plakken aubergine in een vergiet en bestrooi beide kanten met wat zout. Dek de plakken af met bijvoorbeeld een bord en zet daar iets zwaars op, zodat ze vocht kwijtraken (ca. 30 minuten). Verhit de margarine in een koekenpan en bak hierin de prei al roerend ca. 5 minuten. Voeg knoflook toe en laat deze even meebakken. Doe de bonen met tomatensaus in een kom en schep de prei erdoor. Breng het geheel op smaak met keukenkruiden en een paar druppels tabasco. Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de plakken aubergine in gedeelten aan beide kanten snel lichtbruin. Doe, indien nodig, steeds wat nieuwe olie in de pan. Laat de plakken aubergine uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de helft van de plakken over de bodem van een ovenschaal, schep het bonenmengsel erop en verdeel daarover de andere helft van de plakken aubergine. Klop de eieren los met melk en schenk het mengsel over het gerecht. Strooi de kaas erover. Plaats het gerecht in het midden van de tot 175 graden Celsius voorverwarmde oven en laat het in ca. 35 minuten lichtbruin en door en door warm worden.