Drie recepten voor goulash

Er bestaan veel verschillende recepten van goulash, maar welk recept u ook kiest, met liefde gemaakt, smaakt het altijd lekker.

Hongaarse goulash

Deze goulash is voor 4 personen en klaar in 1,5 uur.

Wat heb je nodig:

  • 0,5 liter bouillon
  • 600 gram aardappelen, in stukjes
  • 500 gram lamsvlees
  • 5 grote tomaten, gepeld en in plakjes
  • 4 eetlepels slaolie
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kummelzaad, geplet
  • 4 grote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • Zout
  • Peper
  • Aroma

Bereiding:

Snijd het lamsvlees in stukken van ongeveer dezelfde grootte. Verhit dan de slaolie en bak hierin het lamsvlees, zodat het aan alle kanten mooi van kleur is. Doe vervolgens de ui erbij en fruit deze, totdat ze goudgeel van kleur zijn. Draai dan het vuur omlaag, doe wat warm water bij het vlees en de ui om aanbranden te voorkomen. Leg de deksel op de pan en laat het gerecht nog 30 minuten door sudderen. Doe na een half uur de bloem erbij en roer het goed, totdat de bloem gaar is (kastanjebruin van kleur). Doe dan de stukjes aardappel erbij, blijf roeren en bak ze even mee. Voeg dan de tomaten plakjes, wat zout, het geplette kummelzaad en de knoflook toe en roer alles goed door. Maak van de bouillon en het paprikapoeder een papje en giet dit, al roerend in de pan. Neem vervolgens de rest van de bouillon en giet het onder goed roeren ook door de goulash. Maak de bouillon aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat de goulash met de deksel op de pan nog 30 minuten pruttelen. Kijk dan of de aardappelen en het lamsvlees goed gaar zijn en maak de goulash op smaak met zout, peper, en aroma. Deze goulash is lekker bij aardappelpuree en rijst.

Goulash met rode wijn en bruine bonen

Deze goulash is voor 4 personen en klaar in 2,5 uur.

Wat heb je nodig:

  • 2 deciliter rode wijn
  • 2 deciliter bouillon, naar keuze
  • 350 gram rundvlees, in stukjes
  • 200 gram bruine bonen, of 1 blik
  • 50 gram gerookte spek, in blokjes
  • 4 eetlepels (sla) olie
  • 2 theelepels kummelzaad, gekneusd
  • Maïzena
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • Peper
  • Zout

Bereiding:

Week de bruine bonen, als je ze zelf wilt koken een paar uur van te voren en kook ze vervolgens in 1 uur gaar.Als u een blik bruine bonen neemt, laat deze dan goed uitlekken in een vergiet.Verwarm de bouillon voor. Verhit de olie in de stoofpan en bak het spek enige minuten. Voeg dan stukjes rundvlees toe en bak deze tot ze rondom mooi bruin van kleur zijn. Doe vervolgens de voorverwarmde bouillon en wijn bij het vlees en roer alles goed door. Voeg dan zout, peper en het gekneusde kummelzaad toe, roer alles goed door en laat de bouillon aan de kook komen. Draai vervolgens het vuur om laag, doe de deksel op de pan en laat alles nog 1,5 uur sudderen. Roer de goulash af en toe door en controleer of het nog genoeg vochtig is, voeg anders wat water erbij. Voeg na 1,5 uur de ui toe en laat de goulash nog een half uur sudderen. Maak vervolgens van maïzena en wat water een glad papje en bind hiermee het stoofvocht. Schep op het laatst de bruine bonen door de goulash en laat het nog even goed doorwarmen. Deze goulash is lekker bij zuurkool.

Zigeuner goulash

Deze goulash is voor 4 personen en klaar in 2 uur.

Wat heb je nodig:

  • 2,5 deciliter bouillon
  • 125 milliliter zure room (yoghurt)
  • 600 gram aardappelen, gepureerd
  • 200 gram lamslappen, in blokjes
  • 200 gram runderpoulet
  • 100 gram varkenslende, in blokjes
  • 600 gram ui, in dunne ringen
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel zoute paprikapoeder
  • 0,5 eetlepel scherpe paprikapoeder
  • Cayennepeper
  • Zout
  • Aroma

Bereiding:

Verwarm de bouillon voor. Verhit de boter in een stoofpan en bak hierin de blokjes lamsvlees, varkenslende en de runderpoulet aan alle kanten mooi bruin van kleur. Doe dan de ui erbij en fruit deze even mee. Maak van een beetje bouillon en het paprikapoeder (zoet en scherp) een papje, giet dit bij het vlees en roer het goed door. Schenk vervolgens de rest van de warme bouillon erbij en zorg dat het vlees en ui net onder het vocht staan. Als er niet genoeg bouillon is vul het dan aan met water. Laat de bouillon, onder goed roeren aan de kook komen en draai zet dan het vuur laag. Laat de goulash nog 1,5 uur sudderen. Roer de goulash af en toe om en controleer na 1,5 uur of het vlees gaar is. Kook het laatste halve uur de aardappelen en maak er puree van. Maak een glad papje van de room en de maïzena en voeg dit toe aan de goulash. Roer het goed door en proef de goulash, maak het eventueel op smaak met zout, cayennepeper en aroma. Schep dan de aardappelpuree op een schaal en doe de goulash erboven op.
© 2009 - 2020 Anhi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Winterkost; recept voor stoofpotWinterkost; recept voor stoofpotHeerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer verandere…
Is zuurkool gezond?Is zuurkool gezond?Stel je hebt vandaag zuurkool op het menu staan, wat heb je dan eigenlijk op je bord liggen? En is zuurkool gezond? Ja e…
Zomerse zuurkool: zuurkoolrecept met ananasZomerse zuurkool: zuurkoolrecept met ananasZuurkool eet je meestal in de winter, maar dit recept is ook heerlijk in de zomer. Zuurkool met ananas in bladerdeeg of…
Afvallen met zuurkoolWist je dat zuurkool ontzettend goed is voor je wanneer je wilt afvallen? Zuurkool is een echte powerfood die ideaal is…

Eenvoudige en gezonde rijstreceptenEenvoudige en gezonde rijstreceptenRijst is altijd lekker bij de maaltijd, maar zorg dat het in proportie is of vindt de balans in het eten. Wat vlees en g…
Vegetarische gerechtenSteeds meer mensen eten vegetarisch voedsel, niet omdat ze helemaal geen vlees meer willen eten maar omdat het ook zeer…

Reageer op het artikel "Drie recepten voor goulash"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Anhi
Gepubliceerd: 09-12-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!