Lekkere wintersalades
Het is heel verleidelijk op koude, winterse dagen voor warme gerechten te kiezen. Wintergroenten, rauw of beetgaar gekookt, zijn echter ook verrassend lekkere en voedzame ingrediënten voor een salade. Wortelgroenten en kool, waarvan het topseizoen en de koudste maanden valt, kunnen de zachte zomerslablaadjes vervangen als een knapperig contrast bij stevige stoofpotten en gebraad.
Frisse spruitjes
- 250 g spruitjes
- 1 handappel
- 124 g wortel, geraspt
- 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 2 eetlepels fijngesneden verse koriander
- 125 g dadels, ontpit en fijngesneden
Voor de dressing:
- 1 eetlepel zure room
- 2 eetlepels magere mayonaise
- 2 theelepels olijfolie
- geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- zout en zwarte peper
Roer voor de dressing de zure room met mayonaise, olie, sinaasappelschil en sap, azijn, en zout en peper naar smaak door elkaar. Zet opzij.
Snijd een plakje van de stronkjes van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes, schaaf ze zo dun mogelijk en doe ze in een schaal. Snijd de ongeschilde appel in vieren, verwijder het klokhuis, snijd de parten in stukjes en doe deze met wortel en de selderij in de schaal.
Meng zoveel dressing door de salade dat het een samenhangend geheel is en serveer het restant apart erbij. strooi de koriander en de dadels over de salade en serveer.
Kool-wortelsalade
- 125 g witte kool, fijn geschaafd
- 125 g wortel, geraspt
Voor de dressing:
- 1 1/4 dl magere yoghurt
- 1 eetlepel fijngesneden rode ui
- 1 groene Spaanse peper, zonder zaadjes fijngesneden
- 2 eetlepels fijngesneden verse koriander
- 1 eetlepel muntsaus uit een potje, of 1 theelepel fijngesneden verse munt
- 1 theelepel witte-wijnazijn
- snufje zout
- 1/2 theelepel suiker
Garneer met:
1/2 theelepel gemalen komijn en 1/2 theelepel paprikapoeder
Vermeng de kool met de wortel in een grote schaal. Klop alle ingrediënten voor de dressing met een vork goed door elkaar.
Meng de dressing door het kool-wortel mengsel, bestrooi met komijn en paprikapoeder en serveer.