Lekkere wintersalades

Het is heel verleidelijk op koude, winterse dagen voor warme gerechten te kiezen. Wintergroenten, rauw of beetgaar gekookt, zijn echter ook verrassend lekkere en voedzame ingrediënten voor een salade. Wortelgroenten en kool, waarvan het topseizoen en de koudste maanden valt, kunnen de zachte zomerslablaadjes vervangen als een knapperig contrast bij stevige stoofpotten en gebraad.

Frisse spruitjes

  • 250 g spruitjes
  • 1 handappel
  • 124 g wortel, geraspt
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden verse koriander
  • 125 g dadels, ontpit en fijngesneden

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel zure room
  • 2 eetlepels magere mayonaise
  • 2 theelepels olijfolie
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • zout en zwarte peper

Roer voor de dressing de zure room met mayonaise, olie, sinaasappelschil en sap, azijn, en zout en peper naar smaak door elkaar. Zet opzij.
Snijd een plakje van de stronkjes van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes, schaaf ze zo dun mogelijk en doe ze in een schaal. Snijd de ongeschilde appel in vieren, verwijder het klokhuis, snijd de parten in stukjes en doe deze met wortel en de selderij in de schaal.
Meng zoveel dressing door de salade dat het een samenhangend geheel is en serveer het restant apart erbij. strooi de koriander en de dadels over de salade en serveer.

Kool-wortelsalade

  • 125 g witte kool, fijn geschaafd
  • 125 g wortel, geraspt

Voor de dressing:

  • 1 1/4 dl magere yoghurt
  • 1 eetlepel fijngesneden rode ui
  • 1 groene Spaanse peper, zonder zaadjes fijngesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden verse koriander
  • 1 eetlepel muntsaus uit een potje, of 1 theelepel fijngesneden verse munt
  • 1 theelepel witte-wijnazijn
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel suiker

Garneer met:
1/2 theelepel gemalen komijn en 1/2 theelepel paprikapoeder

Vermeng de kool met de wortel in een grote schaal. Klop alle ingrediënten voor de dressing met een vork goed door elkaar.
Meng de dressing door het kool-wortel mengsel, bestrooi met komijn en paprikapoeder en serveer.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coleslaw of koolslaColeslaw of koolslaEen wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvind…
Wintergroenten uit eigen tuinWintergroenten uit eigen tuinMet de meeste wintergroenten voor eigen tuin begint u al in het voorjaar. Het is ook mogelijk om in de herfst nog wat gr…
De volle maaltijdsalade voor de herfstDe volle maaltijdsalade voor de herfstDe salade is ideaal in de zomer. Lekker fris en licht verteerbaar en dan is de overgang naar de vaste pot in de winter e…
Recepten voor zomerse saladesRecepten voor zomerse saladesWat is er 's zomers lekkerder dan een frisse salade? Als maaltijdsalade met wat brood en kruidenboter of als bijgerecht…

Vegetarische gerechtenSteeds meer mensen eten vegetarisch voedsel, niet omdat ze helemaal geen vlees meer willen eten maar omdat het ook zeer…
Zelf kroketten makenZelf kroketten makenHet is mischien wel de lekkerste snack van Nederland. De kroket. Maar weinig mensen kunnen zelf kroketten maken, terwijl…
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.