Sinterklaas snoepgoed, kruidnootjes en borstplaat

Leuk om te doen, laat de kinderen met Sinterklaas zelf hun snoepgoed maken. Gezellig om te doen en met het slechte weer buiten, een leuk tijdverdrijf... en nog lekker ook. Hieronder twee eenvoudige recepten samen met kinderen te maken. Borstplaat, ouderwets lekker en kruidnootjes. Ook bevat dit artikel tips om het snoepgoed te versieren en nog lekkerder te maken.

Kruidnootjes

Allereerst het recept voor kruidnootjes. Leuk om de kinderen het te laten doen. Als ze wat ouder zijn kunnen ze ook zelf de hoeveelheden afwegen. Ouders zijn nog wel nodig voor het in de oven zetten en het uit de oven halen van de nootjes.

Benodigdheden voor kruidnootjes:

Dit recept is goed voor ongeveer 60 kruidnootjes.
Voor de kruidnootjes heeft u de volgende ingrediënten nodig;
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel.
  • 60 gram basterdsuiker, donker
  • 1 flinke eetlepel met koek en speculaaskruiden
  • 60 gram boter
  • Bakpapier om de nootjes op te leggen.
Eventueel kunt u de kruidnootjes nog wart sterker van smaak maken door toevoeging van wat kardemon en een beetje sinaasappelschil.

Bereiding kruidnootjes:

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten in een schaal, en dat mag met blote, gewassen, handen. Leg eventueel een doek, bijvoorbeeld een theedoek op de vloer en op het aanrecht tegen het knoeien en stuiven. Kneed alles tot een samenhangende bal.

Als het deeg een samenhangende bal is en alle ingrediënten goed gemengd zijn kunnen er kleine balletjes van worden gemaakt. Leg de balletjes op heb bakpapier. Houdt wel rekening met het feit dat de kruidnootjes nog groter worden. Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in ongeveer 10/15 minuten (op 180 graden) mooi bruin. Laat ze wel even afkoelen voor er van gesnoept kan worden.

Na het afkoelen kunt u de nootjes ook nog versieren. Denk aan een chocolade laagje en tegenwoordig zijn er in de supermarkt zoveel decoratiesnoepjes te krijgen die geweldig in de nog zachte chocolade blijven plakken. Wilt u de kruidnootjes versieren, neem dan een chocoladereep en smelt deze in een schaaltje (ovenvast, magnetron bestendig) wat in een pan met water wordt gezet. De chocolade komt zo niet in aanraking met het vuur. Dit is natuurlijk werk voor pappa's en mamma's! Als de chocolade is gesmolten kunnen de kinderen de nootjes in de chocolade dopen en er snel wat decoratiesnoepjes op strooien. Denk ook eens aan smarties of tum-tummetjes.. Even wachten tot de chocolade droog is en smullen maar.

Borstplaat

Borstplaat is heel zoet. Vroeger werd het met Sinterklaas uitgedeeld. Tegenwoordig zullen veel kinderen dit toch wat te zoet vinden. Maar het is zo leuk te versieren, zo eenvoudig te maken en voor kinderen zo leuk mee te helpen. Ook hier is bij het maken wel hulp nodig van pappa's of mamma's.

Benodigdheden voor borstplaat:

Dit recept is voor ongeveer 15 vormpjes
  • Koekvormpjes
  • 150 gram basterdsuiker, wit
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel bosvruchten siroop of ander fel gekleurde limonadesiroop
  • Of kies voor pandan, kleurstof (groen, maar ook rood verkrijgbaar) uit een toko (hiervan zijn een paar druppeltjes al genoeg)
  • Een bakplaat met een opstaande rand bekleed met bakpapier
  • Een houten lepel om mee te roeren

Bereiding borstplaat:

Roer in een kleine pan met dikke bodem de suiker, melk, en slagroom door elkaar en verwarm alles op een zacht vuurtje tot alle suiker is opgelost. Roer regelmatig. Breng als alle suiker is opgelost het mengsel aan de kook en voeg de siroop of kleurstof toe. Laat het inkoken, ongeveer 10 minuten, tot het een stevige massa is. Dit kun je controleren door een druppeltje in een bak met koud water te laten vallen. Als de druppel zijn vorm behoudt dan is het mengsel voldoende ingedikt.

Neem nu de pan van het vuur en roer nog goed met de houten lepel tot het mengsel ondoorzichtig wordt. Door het afkoelen zal de suiker weer kristalliseren. Giet de borstplaat nu direct op het bakblik (één groot plak borstplaat wat u later in stukken snijd) of giet het in de koekvormpjes en laat ze afkoelen. Haal ze als ze afgekoeld zijn heel voorzichtig uit de vormpjes. En als er toch wat stuk gaat, ach, dat kunnen ze meteen opeten.

Presenteren van de borstplaat en/of de kruidnootjes

Voor een presentatie van de borstplaat kunt u denken aan een doosje waarin u een servet legt in een zelfde of donkerdere kleur als de borstplaat. Laat de punten van de servet er bovenuit komen. Leg dus de servet diagonaal in het doosje.
U kunt een aantal vormpjes ook heel mooi inpakken in een royaal stuk doorzichtig folie waarna u de punten samenbindt met een mooi lint. Dit kan natuurlijk ook met de kruidnootjes.
Leuk om cadeau te geven!

Heel veel plezier bij het maken en opeten van dit heerlijke Sinterklaas snoepgoed.
© 2009 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas, meest populaire snoepgoedIeder jaar rond 5 december is er weer een stormloop op het snoepgoed van de Sint. Deze seizoensgebonden lekkernijen zijn…
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…
Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Sinterklaas komt weer bijna in het land, nou bijna… Het snoepgoed ligt al vanaf september in de winkels, maar de Sint ze…
Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepAfvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepDe maanden november en december zijn voor velen waarschijnlijk de moeilijkste maanden om af te vallen of om zich aan zij…

Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!Bij het maken van een gerecht gaan we graag een extra toets geven door er een scheutje wijn bij te voegen, cognac of whi…
Zelf de lekkerste en meest bekende ijscoupes makenZelf de lekkerste en meest bekende ijscoupes makenIJs is een heerlijk dessert; zeker wanneer ijs wordt geserveerd met vruchten, saus of andere toppings. In dit artikel vi…
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 05-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.